To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero I - [2.5 TD] Opony

freebike - 23-05-2009, 09:37
Temat postu: [2.5 TD] Opony
Witam,
szukałem w wyszukiwarce i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Mam prośbę do doświadczonych użytkowników o odpowiedz na moje pytanko:

mam okazję kupić koła na felgach 9J i oponach BF MT 325/60 R15 do Pojarki I w wersji krótkiej która już podniosłem. Po przymiarkach pasują jednak mam wątpliwości czy nie będzie lepiej założyć na 8 " felgach opon 31/ 10.50 15 ? jakie będą różnice miedzy tymi kołami?
Druga sprawa to zima. Czy na takich szerokich lakach da się jeździć zimą? Mieszkam w górach i niechciałbym kręcić się w kółko co zakret i zjeźdzać na zblokowanych hamulcach każdej górki ;) Wiem że zimówka jest lepsza na zimę ale jeśli na MT można to czemu nie :)
Bawię się w terenie coraz więcej. Dziękuję z góry szalenie.

GERING - 01-06-2009, 23:21

ja do siebie w październiku wkładam 33X12.5, felga zaadaptowana od patrola GR z ET -39. Oczywiście że na MT będziesz się zawijał, na pewno nie masz SSelect ale mimo wszystko przy zaśnieżonej drodze możesz zapiąć przód byle droga nie była czarna i sucha. Poprawi to wtedy jazdę ale i tak zawsze będziesz czuł dyskomfort, ale za to w terenie?:) nie szalej a i zima pojeździsz a szersza to lepsza przyczepność :)
pantonik1 - 01-06-2009, 23:37
Temat postu: Szczere pytanie i taka odpowiedź
Szczerze pytasz to szczerze odpowiem. Jeździłem jeden sezon na MT. Strasznie mnie to denerwowało, bo wiedziałem, że jak zbliżam się do zakrętu to muszę zmniejszyć prędkość inaczej będę jechał poboczem - tą drugą stroną! Na ten sezon kupiłem zimówki. Uważam, że sobie lepiej dały radę niż MT. Takie jest moje zdanie i wiem, że inni się mogą z ty nie zgadzać, ale... Samo poczucie bezpieczeństwa, jest duużżżooo wyższe. Więc doradzam: na zimę zimówki!! Czym motywuję swoją podpowiedź: Na MT w zimie przyhamowałem i dobrze, że odbiłem kierownicą, bo na chwilę tamtejszą skasowałem tylko boczek przyczepki do przewozu bydła. Kosztowało mnie to 100zł od ręki dla gościa, + paczka dobrych fajek - co mnie akurat nie pocieszyło :wink: . U mnie, praktycznie nic, bo mam metalową osłonkę w postaci orurowania z przodu :lol: :mrgreen: . Na zimówkach, pewnie bym się zatrzymał w miarę bezpieczniej. To jest moja opinia, a zrobisz jak zechcesz :)
GERING - 01-06-2009, 23:47

No fakt nawet na mokrych kocich łbach MT-k szaleje przy hamowaniu. Taka opona wymaga spokojnej jazdy na śliskim czarnym. :)
Wydra - 18-07-2009, 19:49

Witam jeśli można podepne sie do tematu. Mam u siebie w LONGu opony Fulda TRAMP 4x4 MIX 255/75 R15 i jak jade po asfalcie bez znaczenia czy suchy czy mokry czy sniego przy dojezdzaniu do zakretu jak skręce to auto jakby po chwili reagowalo. Na pewno nie jest to luz w układzie bo go nie ma. dzieje sie to powyzej 50 km/h a przy jezdzie na 4H tego nie ma. Czy przyczyna moga byc takie opony ??
Amatorv6 - 01-08-2009, 14:39

siemacie ludzie. Jutro jade po opony i potrzebuje pomocy na szybkości. Myśle kupic Fedima sirocco 285/75 r16 kopia simex

- wysokość rzeczywista 85cm

- szerokość rzeczywista 28cm

Jak myślicie? wejdą bez problemu? Przy większych wybojach nie będą dobijac do nadkoli? Auto mam podniesione na drązkach na maxa Bardzo dziękuje z góry za pomoc. Czekam na odpowiedź