Carisma - Ogólne - [Cari 1.9DI-D] Czy w przypadku zuzytych klockow hamulcowych
przemo1983 - 26-05-2009, 12:42 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Czy w przypadku zuzytych klockow hamulcowych Witam.
Zastanawia mnie jedna kwestia:
Czy w przypadku zuzytych klockow hamulcowych z przodu powinna zapalic sie kontrolka hamulca?
Wiem ze w przypadku tylnych ta kontrolka sie nie zapala.
Pozdrawiam.
Robson86 - 26-05-2009, 12:46
z przodu tez nie, slychac tylko szuranie tarczy o te nity na klockach (przy znacznym ich zuzyciu)
Pozdroo
mirekbdeblin - 26-05-2009, 13:05
Witam
Jaki nit na klocki zakładane są blaszki które w przypadku zużycia klocków ocierają o tarcze i powoduje piski bo nie masz w klockach czujników
Pozdrawiam
Robson86 - 26-05-2009, 13:09
mirekbdeblin napisał/a: | Jaki nit na klocki zakładane są blaszki |
nit, blaszka roznicy nie ma a chodzi o to samo
generalnie po zuzyciu sie klockow ten element zaczyna trzec o tarcze podczas hamowania i dzieki niemu slyszymy ze czas na zmiane
Pozdroo
miki4x4 - 26-05-2009, 14:20
mirekbdeblin napisał/a: | na klocki zakładane są blaszki które w przypadku zużycia klocków ocierają o tarcze |
blaszki mają za zadanie trzymać klocek żeby nie podskakiał na dziurach . Nie ma to nic wspólnego ze zużyciem klocków. Spróbuj je wyciągnąc a sam się przekonasz jak klocki będą "dzwonić". Często (zależy jaka firma) wbija się taki specjalny trzpień, który po osiągnięciu minimalnej grubosci klocka zaczyna piszczeć.
przemo1983,
kontrolka może zapalić się , ale tylko w szczególnej sytuacji, kiedy miałbyś wszystkie klocki zdarte na maxa, i w dodatku poziom płynu na minimum. Wtedy idzie więcej płynu do obwodu, i jest szansa że będzie mrugać.
Anonymous - 26-05-2009, 14:39
miki4x4 w polowie masz racje sa blaszki ktore trzymaja klocek, ale w Cari sa blaszki ktore zaczynaja ocierac o tarcze gdy klocki sa zuzyte w stopniu dyskwalifikujacym je z dlaszego uzytkowania (wtedy slyszymy wystraczajaco glosny i przerazliwy pisk), wiem bo tez mi ocieraly i musialem wymienic klocki
Student - 27-05-2009, 21:01
Blaszki tak dziwnie powyginane które wkłada się na krawędź klocka to tyko wskazanie zużycia klocka i nic więcej.
Tomashi - 01-06-2009, 10:23
Student napisał/a: | Blaszki tak dziwnie powyginane które wkłada się na krawędź klocka to tyko wskazanie zużycia klocka i nic więcej. |
...i po "dojściu" do tarczy trąo nią i wydają charakterystyczny pisk. Patent stosowany w wielu autach.
mirekbdeblin - 02-06-2009, 15:06
miki4x4 blaszki które trzymają klocki to tylo w starych pldkah no i 125 a w lucasie to tak jak studencik pisze i ma racje
Krzyzak - 02-06-2009, 22:25
niekoniecznie - ostatnio gdzies montowalem klocki TRW, ktore mialy blaszki zakladane na rog klocka - chodzi o te piszczace blaszki, bo sa jeszcze blaszki shimmy, ktore niestety wiekszosc mechanikow wyrzuca wraz z pierwsza zmiana klockow...
a co do pytania o sygnalizacje, to jesli masz prawidlowo uzupelniony plyn hamulcowy w zbiorniku (czyli przy nowych klockach dokladnie na max), to po dojsciu do min. wymiaru ilosc plynu spowoduje opadniecie plywaka i powinna sie zaczac zaswiecach kontrolka od recznego
Student - 02-06-2009, 22:51
Panowi JA dość często zmieniam klocki, wręcz bardzo często, ostatnio w swoim nowym nabytku robiłem tył, dokładnie tydzień po kupnie i zakładałem TWR jak zawsze, na każde koło jest po jednej blaszce rantowej, dodatkowo każdy klocek na przyklejoną dodatkową blaszkę do tylnej powierzchni metalowej która przeważnie podczas hamowania się odkleja na skutek wysokich temperatur.
mirekbdeblin - 04-06-2009, 15:17
krzyżak ciekawe jak mu się zapali lampka od płynu jak nie ma pływaka w korku co?
Krzyzak - 04-06-2009, 19:57
mirekbdeblin, jak to nie ma plywaka? Mitsubishi juz ze 30 lat takie cos montuje...
Student - 04-06-2009, 22:21
Inaczej; w korku nie ma jest to zrobione w inny sposób czyli czujnik jest na ściance ale wychodzi na to samo co napisał Krzyżak.
Krzyzak - 05-06-2009, 15:07
no pewnie, ze nie w korku - nigdzie tego nie pisalem
|
|
|