To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Dziwne odgłosy z przedniego zawieszenia

jolly69 - 26-05-2009, 14:54
Temat postu: Dziwne odgłosy z przedniego zawieszenia
Witam. Mam pewien problem w Cari '99 z przednim zawieszeniem. Postaram się go opisać jak najpełniej. Mianowicie:
- przy prędkości ok 40 km/h przy dojeżdżaniu np do świateł słychać w przednim zwieszeniu ( wydaj mi się że w przednim kole od strony kierowcy) ciche "gruchotanie"
- odgłos nie jest cykliczny, jest nierównomierny, nie jest to odgłos tarcia, raczej lekkiego pukania lub właśnie gruchotania.
- nie ma znaczenia czy wrzucony jest bieg czy nie, nie ma znaczenia czy wciśnięte jest sprzęgło czy nie
- przy dodawaniu gazu wydaje mi się, że odgłos znika ( albo go nie słyszę ale raczej znika)
- przy mokrej nawierzchni jest dużo słabszy albo nie występuje
- dodatkowo dzisiaj po przejechaniu ok 30 km zauważyłem że przy ruszaniu ze świateł występuje zgrzyt/pisk właśnie z tego koła, po ruszeniu ustaje, objaw ten raz jest a raz nie..

I ostatnia uwaga. Te "zjawiska" zaczęły się dziać po wymianie kompletnych wahaczy z przodu ( wahacze nowe SH), oraz gum stabilizatora.

Byłem z tym w warsztacie , żeby posłuchali, ale oczywiście jak to bywa w takich przypadkach akurat w czasie jazdy u nich była cisza i spokój. Oględziny zawieszenia nic nie wykazały. Denerwuje mnie to strasznie tym bardziej że nie mam na to pomysłu.
Może ktoś z was miał podobne objawy lub naprowadzi mnie na jakieś rozsądne rozwiązanie zagadki.

maxwell61 - 26-05-2009, 16:57

jak dla mnie to objawy przegubu zewnetrznego...jesli dodatkowo bije ci na kierownice to moze byc przegub wewnetrzny...tam raczej nie ma co gruchotac...jesli na skrecie w prawo terkocze ci to na pewno jest to lewy przegub
jolly69 - 26-05-2009, 21:02

no właśnie w tym problem że przy skrętach w obie strony jest wszystko w porządku.. tez obstawiam przegub ale właśnie to mi się nie zgadza.
ig_or - 26-05-2009, 22:38

Z tego co piszesz i co wczesniej wyczytałem na forum to są to objawy (odpukać) raczej przegubu wewnętrznego niż zewnętrznego.