To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - outlander 2,4 + gaz

Anonymous - 01-08-2006, 14:35
Temat postu: outlander 2,4 + gaz
Witam wszystkich mitsumaniakow.

Mam maly problem. Zakupilem szczesliwie outlandera z silniczkiem 2,4l rok 2005 no i chetnie zalozylbym do niego instalacje gazowa. No i tu 2 problemy:

1. W ASO Mitsu stwierdzono ze po pierwsze zalozenie instalacji gazowej do silnika 2,4 jest problemowe. Podobno te silniki nie nadaja sie do wspolpracy z gazem.
2. Nawet jesli podjalbym sie na upartego zalozenia gazu w ASO to powoduje to utrate gwarancji na silnik.

No i tu moje pytanko, czy ktos z Was jezdzi outlanderem z takim silniczkiem no i z instalacja gazowa? Ewentualnie co moze sie stac niedobrego w silniku jesli zdecyduje sie na zalozenie instalacji. Oczywiscie mam na mysli gaz sekwencyjny np. Prins.

Z gory wielki dzieki za ewentualne odpowiedzi.

Hubeeert - 01-08-2006, 14:37

adam99 2,4 w Outlanderze to MIVEC. Ze względu na konstrukcję silnika a właściwie rodzaj materiału użyty do wykonania głowicy NIE MA MOŻLIWOŚCI ZAŁOŻENIA DO NIEGO GAZU I UTRZYMANIA GWARANCJI NA SILNIK

Przykro mi - byłem w MMC Car Poland i rozmawiałem na ten temat. Odpowiedx zawsze jest ta sama - nie można.

Anonymous - 01-08-2006, 14:42

To znaczy ze nie ma zadnej mozliwosci zalozenia gazu?

Cholera nikt tego nie probowal?
Co ewentualnie moze stac sie z silnikiem?

Hubeeert - 01-08-2006, 14:44

adam99 napisał/a:
To znaczy ze nie ma zadnej mozliwosci zalozenia gazu?

Możliwość jest - zakładasz na własne ryzyko.
adam99 napisał/a:
Cholera nikt tego nie probowal?

Próbował
adam99 napisał/a:
Co ewentualnie moze stac sie z silnikiem?

Głowica do wymiany na Twój koszt. Przypominam że to nie jest zwykły 4G64 2,4l tylko 4G64 MIVEC - głowica droga jak cholera.

Anonymous - 01-08-2006, 14:48

Cholewka zmartwilem sie. Kupilem i juz ale ekonomia na benzynie jest co najmniej dyskusyjna. Myslalem ze zalozenie gazu to tylko kwestia odpowiedniej instalacji. Myslisz ze jest duze prawdopodobienstwo ze glowica kleknie?
Hubeeert - 01-08-2006, 14:51

Klęknie na 100% - o ile wersja którą posiadasz jest wersją na Europę.
Outlandery w USA miały zwykły silnik który można gazować.

Problem leży w tym że MIVEC to zmienne fazy rozrządu. Konstrukcja wymaga aby gniazda zaworowe były wykonane z innego (bardziej "miekkiego") materiału niż w zwykłym silniku. Gaz działa o tyle destrukcyjnie że ma wyższą temperaturę spalania.
Info ze źródła.

Anonymous - 01-08-2006, 15:21

wielkie dzieki za pomoc. mocno jestem zmartwiony
Hubeeert - 01-08-2006, 15:26

adam99 napisał/a:
wielkie dzieki za pomoc

No cóż - nie pomogłem tylko powiedziałem prawdę.
Masz super samochód tyle że nie do zagazowania.

Pozdrawiam.

Jackie - 01-08-2006, 17:44

adam99, spokojnie pojeździsz i zobaczysz. Możesz się miło zdziwić spalaniem. Moi klienci mieszczą się w 10-12 litrach w mieście. Wymaga to oczywiście wyczucia samochodu i jego toczenia ale ten wynik jest w Twoim zasięgu.
Pozdrawiam

Anonymous - 02-08-2006, 10:32

Kurcze, udało ci się kupić samochód jakiego szukam od jakichś 4 miesięcy. Ale faktycznie o braku mozliwości zagazowania też słyszałem. Teraz wygląda na to, że będę miał Outbacka, którego prawdo podobnie da się zagazować (chociaż chyba gazowanie boxera to profanacja :mrgreen: ).

Pozdrawiam

Jackie - 02-08-2006, 10:40

minimus, z którego roku Outback? To może być dla ciebie istotna informacja dot. gazu.
Pozdrawiam

Anonymous - 02-08-2006, 11:20

2006 nówka sztuka po atrakcyjnej cenie
Ale póki co nie planuje gazu, zobacze jak mi będzie palił. Teraz na paliwo wydaję groszę, więc psychicznie pogodziłem się z duuużym wzrostem wydatków ;-)

Pozdro

[ Dodano: 14-08-2006, 16:09 ]
a jednak można :shock: :shock: :shock:
http://moto.allegro.pl/sh...?item=120542407

ciekawe czy długo wytrzyma?

Anonymous - 07-05-2007, 19:49

Wtam - pierwszy raz!
Trochę jestem zaniepokojony info nt gazu w 2.4 mivec. dokładnie tydzień temu kupiłem Mitsubishi Outlander rocznik 2003 2.4 litra silnik 4G69 ale z zamontowanym już gazem przbieg 76 tyś. sprowadziłem z Francji.
Pytanie do specjalistów:
co albo czego mam szukac i gdzie to można sprawdzić w Szczecinie lub okolicach w związku możliwymi ujemnymi skutkami gazu na silnik?
Czy powinienem teraz jeździć tylko na benzynce?

Powoli odkrywam ten samochód - cenne uwagi mile widziane
gdzie zdobędę info techniczne tego modelu itp
pozdrawiam

Anonymous - 01-02-2008, 21:42

Witam wszystkich -

własnie zjechał z lawety Outlander 2,4 2006 z USA uff

mam kilka pytań w tym jedno w tym wątku:

1.GAZ - jechałem nim dopiero z 1km wiec o spalaniu wiem tyle ze pali - czy w tej wersji 2,4 z USA mozna montowac gaz?

Hubeeert - 01-02-2008, 23:04

lukosm napisał/a:
jechałem nim dopiero z 1km wiec o spalaniu wiem tyle ze pali - czy w tej wersji 2,4 z USA mozna montowac gaz

Tak. Jeżeli na pokrywie silnika nie ma napisu MIVEC ;-) a w USA takich było bardzo mało to można