Carisma - Techniczne - 1.9 TD Po trasie nie odpala lub bez powodu silnik gaśnie
Anonymous - 26-05-2009, 20:02 Temat postu: 1.9 TD Po trasie nie odpala lub bez powodu silnik gaśnie Witam wszystkich .
Po roku użytkowania pojawił się w mojej Cari dziwny problem.
Po wymianie rozrządu oraz filtrów i oleju u mechanika co dziwnego dzieje się z moim autkiem.
Po przejechaniu trasy długiej lub krótkiej nie mogę ponownie uruchomić silnika .
Kilku krotne kręcenie także nic nie daje.Ponowne odpalenie silnika jest losowe czasem jest to
kilkukrotne kręcenie rozrusznika czasem po przerwie normalnie odpala.
Raz ten sam problem miałem na skrzyżowaniu sam zgasł ale po trzech kręceniach odpalił .
Proszę o jakieś rady bo sam sobie nie poradzę .
pawelsonx - 26-05-2009, 23:55
Może w czasie zmiany rozrządu mechanik przestawił pompę i trzeba ją ustawić
Werwolf - 27-05-2009, 06:09
Cóż jak zaczęło się tak dziać po wymianie rozrządu to proponuję z reklamacją wrócić do mechanika. Może źle ustawił. Ja w swojej miałem znaki na obudowie, ale mój mechanik nie sugerował się nimi, tym bardziej że zrobił je pieron wie kto, tylko ustawił na znaki na zębach i pasku i jak dotąd, a zmieniałem rozrząd już dwa razy nie mam problemów.
Werowlf
Anonymous - 27-05-2009, 07:24
Panowie dzięki
Ale powiedzcie bo się nie znam co przestawianie pompy na znakach czy rozrządu do
takiego zachowania silnika.Dodam że dziwne jest to że mogę jeździć tydzień i jest wszystko w porządku i tylko raz na jakiś czas tak się dzieje z tym że teraz coraz częściej
Anonymous - 27-05-2009, 07:26
filtr paliwa też wymieniał? jeśli tak to może gdzieś łapać powietrze. Spróbuj podpompować pompka na filtrze jak nie chce zapalić..Pozdro
Anonymous - 27-05-2009, 07:47
Filtr paliwa też wymieniał ale jakoś nie widzę żeby gdzieś się pociło .
Najlepsze jest to że po takich próbach odpalenia otwieram maske fakt trochę podpompuje pomacam jakieś kable odczekam trochę i ni z tego ni z owego odpali normalnie.
Dodam jeszcze że na kontrolce CE jest błąd czujnika położenia wału .
Anonymous - 27-05-2009, 09:59
nie będzie się pocić, tylko zasysa powietrze, sprawdź dokładnie czy pomaga podpompowanie czy ruszenie okablowania: albo albo, jeśli wyskakuje Ci taki błąd może być brak styku. Zreszta moga nakładać się 2 niezależne usterki -złośliwość rzeczy martwych. A jak zapali Ci sie kontrolka to zmienia prace motor? czy tylko sa problemy z gaśnięciem i zapalaniem?
Anonymous - 27-05-2009, 10:24
Muszę sprawdzić następnym razem z tym pod pompowaniem (dokręcić filtr ?)
Kontrolka się też pali bo miałem kobinacje alpejską z aparatem grzewczym świec więc kontrolka świeci się cały czas a kod błędu o czujnika wału odczytałem spinaczem
Praca silnika jest taka sama i są problemy z odpaleniem.
Tak jak pisałem jak go najdzie to 1-2 dni tak się dzieje a czasami po 2 tygodniach .
Gdzie jest ten czujnik wału bo może masz racje że kable luźne albo on sam padł.
Anonymous - 27-05-2009, 10:48
załóż przeźroczysty przewód od filtra do pompy i zobaczysz czy idzie powietrze, brak styku na wszelkich czujnikach w tym motorze nie zgasi motoru jedynie zawór stop przy braku zasilania odcina paliwo i gasi motor. Wiesz nie bardzo wierzę tej samodiagnostyce w tym aucie, jesli chcesz zbadać czy czujnik jest git to zmierz opór i tyle. Zacznij od powietrza w paliwie , dla pewności pościągaj wszelkie wtyczki i potraktuj np WD-40 Pozdro
viader - 27-05-2009, 10:49
Skoro jest błąd czujnika położenia wału, to pewnie własnie w nim jest problem. Takie zachowanie z gaśnięciem i problemy z odpalaniem to typowe objawy padnięcia tego czujnika.
pawelsonx - 27-05-2009, 11:09
Prawdopodobnie to ten czujnik jak silnik staje się ciepły to coś w nim nie hula. Najlepiej jakbyś miał jakiś do podmiany żeby sprawdzić
Anonymous - 27-05-2009, 11:13
Dziękuje
Panowie a gdzie go szukać -w którym miejscu silnika się znajduje ?
Anonymous - 27-05-2009, 12:23
wszelki czujniki w F8Q nie maja żadnego -powtarzam żadnego wpływu na uruchamianie, kąt wtrysku jest mechanicznie ustawiony na max wyprzedzony, jak uruchomimy to zawór przestawiacza dostaje sygnał ze sterownika który to uwzgl sygnały z czujników, właśnie położenia wału, czujnika na wtrysku, temp itd. i opóźnia kąt, weź odepnij ten czujnik z taka podłuzna wtyczką i zobaczysz , że nie zgaśnie tylko zmieni na twarda pracę max wyprz. wtrysku bo wtedy przestawiacz wtrysku nie dostaje sygnału.
Wyświetlany ten bład może być już skutkiem a nie przyczyną.
Anonymous - 27-05-2009, 12:56
Ten czujnik przestawiacza kąta wymieniałem jakieś miesiąc temu bo samochód chodził bez niego -kabel był odcięty Po zamontowaniu tego czujnika owszem terkocze sobie przy starcie ale na pracę silnika nie wpłynoł .Nawet teraz jak odpne tą wtyczkę nic się nie dziej,
chociaż w porównaniu z iną Cari TD to chodzi według mnie za głośno i twardo .
Na innych forach samochodowych innych marek właśnie ludzie pisali że to może być czujnik wału który wpływa na nagłe gaszenie i niemożność odpalenia .
Anonymous - 27-05-2009, 13:30
noo to nieźle tam masz narzeźbione, jeśli wszystkie czujniki są sprawne-elektrycznie także od położenia wału na pewno poprawi Ci się kultura silnika, ale na nagłe gaśnięcie nie pomoże, jeśli nie reaguje na odpięcie cz. wyprzedz wtrysku to masz walnięty któryś z czujników np ten od wału ale nie koniecznie, jeśli ktoś robi takie druciarstwo jak u Ciebie to może kabel inny tez jest przecięty. odpinaj czujniki i mierz opory gdzieś na forum były dane, ja teraz w pracy ich nie mam. Opór cz na wtrsku około 100 Ohm, przest kata wtrysku około 10 Ohm reszty nie pamietam
a oto czujnik poł. wału szukaj takiej wtyczki z prawej strony silnika przy kole zamachowym, pod rurą od intercoolera-kiepski dostęp ale możliwy
http://allegro.pl/item627..._1_9td_97r.html
|
|
|