To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse - Techniczne - Policja zabrała dowód za lampy amerykańskie Eclipse Spyder

maniek-bor - 26-05-2009, 21:37
Temat postu: Policja zabrała dowód za lampy amerykańskie Eclipse Spyder
Co robić proszę o radę ponoć nie am lamp do tego modelu aby tak wstawić i jakieś kosztowne przeróbki są konieczne a co ze stacją diagnostyczną która wystawiła przegląd z USA jak przyszło ? czemu policja ich nie ściga?

Eclipse Spyder GT 3.0 2004 rok

mihau00 - 27-05-2009, 08:18

Lampy z USA świecą symetrycznie, u nas asymetrycznie, można też poznać po żarówkach przeważnie są to HB1, HB2..... Niestety trzeba wymienić reflektory co jest trochę kosztowne, bo przeglądu u nas i tak nie przejdzie.
Hubeeert - 27-05-2009, 08:36

Przednie czy tylne?
maniek-bor - 27-05-2009, 14:54

Przednie i tyle coś patrzał pałarz a ja się znam ? Nie znma się Nas oślepia Amerykanów nie.
Bartek - 27-05-2009, 15:48

Jak przyszło, to auto pewnie wogóle na SKP nie było.... EDIT
j13mk - 27-05-2009, 17:54

Co trzeba zrobić:Z amerykańskich na europejskie... niestety tak to wygląda wg Rozporządzenia Ministra Infrastruktury ws. warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia. Jak to mówią, głową muru nie przebijesz. Trzeba się dostosować, albo liczyć się z ciągłym odwiedzaniem SKP. W sumie najważniejsze jest aby oznaczenie na kloszu było odpowiednie, na drodze nikt Ci nie sprawdzi jak rzeczywiście wyglada snop światła. EDIT
cns80 - 27-05-2009, 17:57

Bartek, czy Ty aby nie nakłaniasz do poważnego złamania prawa :?:
:P

Bartek - 27-05-2009, 18:06

Jaaaaa skąd Ci to przyszło do głowy..... Podaję tylko nicki gości, którzy czynią cuda.....
krzychu - 27-05-2009, 20:27

j13mk napisał/a:
Co trzeba zrobić:[URL=http://www.motofakty.pl/artykul/z_amerykanskich_na_europejskie.html]

Ostatnio nawet Wais dzwonił w tej sprawie. W tym artykule dziwią mnie 2 rzeczy. Kto da atest na "wklejone soczewki" do reflektora który nie będzie miał znaczka E?? Kto da atest na tylne lampy które mają wyciętą czerwony kierunek i wstawiony pomarańczowy? Na reflektorze dalej będzie brakowało znaczka E?

I z rzeczy które wydają się śmieszne to jakiś problem z rurą wydechową :badgrin:

darolila - 27-05-2009, 23:33

witam miałem ostatnio taki problem po wypadku musiałem
zrobić przegląd powypadkowy no i lampy nie orginal
ale jakoś poszło EDIT

krzychu - 27-05-2009, 23:39

darolila napisał/a:
lampy nie orginal

Ale nikt nie zmusza do orygnałów. Ważne żeby zamiennik był atestowany na Europę (te sprzedawane w Europie w większości są)

darolila napisał/a:
ale jakoś poszło EDIT

Jeśli musiałeś EDIT to po pierwsze chyba z nimi coś było nie taka czego nie pochwalamy na forum. Po drugie takiego sposobu "załatwiania sprawy" także nie pochwalamy.

Bartek - 28-05-2009, 09:51

Adaho_krak - napisz mi, lub lepiej koledze jak ma rozwiązać swój problem inaczej, niż jak to nazwałeś "źle" ....
Adaho_krak - 28-05-2009, 11:13

Bartek napisał/a:
Adaho_krak - napisz mi, lub lepiej koledze jak ma rozwiązać swój problem inaczej, niż jak to nazwałeś "źle" ....

Wymienić lampy na euro, jedyne rozwiązanie jakie można podać tutaj. Pozostałe rozwiązania proszę pisać bezpośrednio na PW do zainteresowanego.

Bartek - 28-05-2009, 11:29

Cytat:
Wymienić lampy na euro,

Nie wiem czy wiesz Adaho........ coś takiego po prostu NIE ISTNIEJE...... 3g jak i 4g NIE BYŁY produkowane na rynek europejski, więc lampy do nich nie posiadają homologacji euro.... żadne.

Rozwiązania są 4:
- wymienić wkłady na soczewki z homologacją E ...... rozwiązanie nie dające prawnego rozwiązania problemu - lampa jako CAŁOŚĆ musi posiadać homologaję
- wymienić wkłady na soczewki xenon z homologacją E + spryskiwacze + poziomowanie...... drogie rozwiązanie nie dające prawnego rozwiązania problemu (j.w.)
- wymienić reflektory na JDM..... czyli z deszczu pod rynnę
- .....

Po 2:
Światła amerykańskie są najmniejszym złem z w/w, ponieważ nie zagrażają innym użytkownikom dróg - nie doświetlają pobocza i ogólnie ujmując są kiepskie, ale nie stanowią zagrożenia dla innych, w przeciwieństwie do dowolnych przeróbek......

krzychu - 28-05-2009, 11:35

Bartek napisał/a:

Światła amerykańskie są najmniejszym złem z w/w, ponieważ nie zagrażają innym użytkownikom dróg - nie doświetlają pobocza i ogólnie ujmując są kiepskie, ale nie stanowią zagrożenia dla innych

A światła amerykańskie nie mają tak \/??? Europejskie _/ ?? Bo mi się zawsze wydawało że o to chodzi i po prostu amerykańskie oślepiają tych jadących z przeciwka....