To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Świece żarowe

aga.m - 31-05-2009, 00:45
Temat postu: [Cari 1.9TD] Świece żarowe
Witam!
Czy to normalne aby świece żarowe wymieniać co roku???
Od pięciu lat mam samochód i co roku muszę wymieniać świece. Miałam i NGK i Bosh i jakiś podróby. Najdłużej wytrzymały NGK. W listopadzie wymieniłam na jakieś badziewie i już teraz miałam rano przy niższej temperaturze kłopoty z odpaleniem! Byłam u mechanika, diagnoza- trzy świece przepalone!!! Co robić???

rasiak1980 - 31-05-2009, 05:58

problem ze sterowaniem świecami. świece powinny palić się przez określony czas jeżeli pala się zbyt długo szybciej się przepalają. masz kilka rodzajów sterowania: na czas, kiedy świeca podgrzewa się przez określony czas, na temperaturę, świeca rozgrzewa się do czasu uzyskania odpowiedniej temperatury, ręczne (heble w mercedesach przejściówkach :) no i jeszcze układ mierzący opór wzrastający wraz ze wzrostem temperatury żarnika. najczęściej stosowana jest czasówka czasówką steruje też układ mierzący temperaturę silnika jeżeli układ ten jest uszkodzony będzie ci przegrzewać świece co wiąże się z ich szybszym przepaleniem. w ciepły dzień grzanie nie powinno trwać dłużej jak 2-3 sec. poszukaj dobrego elektryka bo tak to będziesz dalej co pól roku wymieniać świece. trzeba usunąć przyczynę tego że szybciej ci się przepalają a nie sam problem.
pawelsonx - 31-05-2009, 13:04

Znajomy też miał problem ze świecami w pasacie ale u niego to była wina wtrysku.

polecam artykuł
http://www.ogmoto.pl/art/swiece_zarowe.html