To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja

Anonymous - 02-08-2006, 21:52
Temat postu: [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja
Chcialbym zapytac sie Was (gdyz ja z klima dopiero zaczalem przygode) jak dbac o klime, tzn. kiedy i czym czyscic (czy mozna samemu, czy lepiej oddac do fachwca) co ile zmieniac filtr, sprawdzac szczelnosc i uzupelnienie czynnika oraz jaki wystepuje w EA ??? Czasem jak ja wlacze to przez pierwsze sekundy czuc lekki smrodek, wiec chyba cos mi tam zaczyna rosnac w niej, no chyba ze to normalka?
Hubeeert - 02-08-2006, 21:56

Nie jest to normalne że śmierdzi. Było o tym na forum o odgrzybianiu ;-)
roch_27 - 02-08-2006, 22:04

czyścić możesz samemu np pianką do klimatyzacji firmy plak - tylko po takim zabiegu gdy pianka zamieni się w wodę trzeba będzie wytrzeć do sucha ;)
Możesz też zastosować to - w tym przypadku jest prościej bo właczasz nawiew zamykasz okna i po 10 min po robocie.

ps. ten przykry zapach jest powodem różnych drobnoustrojów co się osadzają w przewodach wentylacyjnych, a nie jak to mylnie jest określane w klimie :arrow: czyt. czynniku chłodzącym.

pozdro

Anonymous - 02-08-2006, 22:19

No wlasnie tylko pytanie, ktory wybrac, zeby zrobic to pozadnie i przy tym nie "pojsc z torbami" ??? Jak sie podaje srodki do parownika, gdzie on jest i ktoredy sie wprowadza?
Hubeeert - 02-08-2006, 22:31

Wurth. Ma wszystko opisane na opakowaniu.
roch_27 - 02-08-2006, 22:31

W przypadku pierwszego- Plak- wkładasz wężyk do przewodów wentylacyjnych najdalej jak można, dozujesz środek stopniowo wycofując aż do samej kratki. Całą operacje powtarzasz w pozostałych przewodach wentylacyjnych. Przy okazji tego zabiegu mozna wymienić filtr przeciwpyłkowy ;)

W drugim przypadku nie ma wielkiej filozofi- można powiedzieć dziecinie proste :lol:

pozdro

Anonymous - 02-08-2006, 22:53

No dobrze, ale zeby wyczyscic tak calosc to wystarczy tylko np. ten 2 punkt i wymiana filtra czy jeszcze cos powinno sie zrobic ???
roch_27 - 02-08-2006, 22:54

bramka nr 2 ;)
Anonymous - 02-08-2006, 23:59

Ok dzieki i rozumiem, ze uzwaliscie juz tego i nie bedzie jakis niespodzianek typu pobrudzona tapicerka itp.? i jeszcze jedno, gdzie EA zasysa powietrze w obiegu wewnetrznym ???
Anonymous - 24-03-2007, 14:01

otwor wlotowy do obiegu wewnetrznego jest za schowkiem maksymalnie po prawej stronie dmuchawy - latwo zauwazyc w momencie przelaczania miedzy obiegiem wewnetrznym a normalnym bo pracuje tam dzwignia ktora ten wlot zamyka.
tommyc1 - 12-05-2008, 09:36

objawy: klimatyzacja przestala chlodzic-czy to brak czynnika chlodzacego?

kolega, ktory sie zajmuje klimatyzajcami w pomieszczeniach, twierdzi, ze jak spada cisnienie czynnika, to pojawia sie oblodzenie przewodow klimatyzacji-ja u siebie tego nie obserwuje, wiec moze to inna przyczyna?

Anonymous - 12-05-2008, 10:40

Cytat z forum TOYOTA
,,Odgrzybiacz łatwi mi kumpel z ASO niby oryginałek toyoty i różni się tym że pachnie waniliowo, niektóre śnierdzą niemiłosiernie

A wpuszczam w wężyk odwadniający wymiennik znajdujący się pod ścianą grodziową.
Albo na zweżce lub kanale albo ze środka można siędo niego dobrać. Znajduje się pod wykładziną pasażera po lewej stronie tunelu. W węzyk wkłada się rurkę od odgrzybiacza i psiuka na maxa. po 10 minutach włącza dmuchawęna maxa żeby sobie podziałała ze 3 minuty.

PS ciężko jest ten wężyk wsadzić ale po dłuższej cimnastyce wchodzo ok 20 do 25 cm musi wejść''
Czy w przypadku gala jest mozliwosc wprowadzenia rurki spraya do wezyka odwadniajacego ?

Anonymous - 12-05-2008, 16:31

Ja może z innej strony.

Niewiecie ile może kosztować rurka od klimy, łącząca sprężarkę z (chyba zbiornik czynnika, taka tuba z czujnikiem cisnienia) rurka jest niestety nieszczelna a koszt spawania to 70 zl, i nie wiem czy warto spawać.

Druga sprawa koszt czujnika ciśnienia klimatyzacji, lub ewentualnie obudowy, bo sam czujnik jest sprawny.

JaGrab3 - 12-05-2008, 18:59

dziejo napisał/a:
Czy w przypadku gala jest mozliwosc wprowadzenia rurki spraya do wezyka odwadniajacego ?

A wogóle gdzie jest w galu rurka odwadniająca?

U mnie cos klima tez dziwnie dziala, kompresor włącza sie tak na minute pozniej wyłącza na 10s i znowu włącza, wydaje mi sie ze tak nie powinno byc. W zeszłym sezonie na samej śnieżynce kompresor zasuwał cały czas.,...

Marti - 12-05-2008, 21:29

Cytat:
U mnie cos klima tez dziwnie dziala, kompresor włącza sie tak na minute pozniej wyłącza na 10s i znowu włącza, wydaje mi sie ze tak nie powinno byc. W zeszłym sezonie na samej śnieżynce kompresor zasuwał cały czas.,...

Właśnie miałem pisać to co Ty, mam tak samo nawet jak mam ustawione na stałe włączoną klimę (w ECO to powinno tak działać ale nie w trybie "na sztywno"). W "okienku" kontrolnym ilości a raczej stanu (czy jest czy nie) widać że czynnik śmiga ale to okienko nie jest całkiem białe jak powinno być. Pod koniec miesiąca wybieram się do serwisu na przegląd, uzupełnianie i czyszczenie czynnika wtedy zobaczę czy się coś zmieniło. Pozdrawiam