[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja
Anonymous - 02-08-2006, 21:52 Temat postu: [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja Chcialbym zapytac sie Was (gdyz ja z klima dopiero zaczalem przygode) jak dbac o klime, tzn. kiedy i czym czyscic (czy mozna samemu, czy lepiej oddac do fachwca) co ile zmieniac filtr, sprawdzac szczelnosc i uzupelnienie czynnika oraz jaki wystepuje w EA ??? Czasem jak ja wlacze to przez pierwsze sekundy czuc lekki smrodek, wiec chyba cos mi tam zaczyna rosnac w niej, no chyba ze to normalka?
Hubeeert - 02-08-2006, 21:56
Nie jest to normalne że śmierdzi. Było o tym na forum o odgrzybianiu
roch_27 - 02-08-2006, 22:04
czyścić możesz samemu np pianką do klimatyzacji firmy plak - tylko po takim zabiegu gdy pianka zamieni się w wodę trzeba będzie wytrzeć do sucha
Możesz też zastosować to - w tym przypadku jest prościej bo właczasz nawiew zamykasz okna i po 10 min po robocie.
ps. ten przykry zapach jest powodem różnych drobnoustrojów co się osadzają w przewodach wentylacyjnych, a nie jak to mylnie jest określane w klimie czyt. czynniku chłodzącym.
pozdro
Anonymous - 02-08-2006, 22:19
No wlasnie tylko pytanie, ktory wybrac, zeby zrobic to pozadnie i przy tym nie "pojsc z torbami" ??? Jak sie podaje srodki do parownika, gdzie on jest i ktoredy sie wprowadza?
Hubeeert - 02-08-2006, 22:31
Wurth. Ma wszystko opisane na opakowaniu.
roch_27 - 02-08-2006, 22:31
W przypadku pierwszego- Plak- wkładasz wężyk do przewodów wentylacyjnych najdalej jak można, dozujesz środek stopniowo wycofując aż do samej kratki. Całą operacje powtarzasz w pozostałych przewodach wentylacyjnych. Przy okazji tego zabiegu mozna wymienić filtr przeciwpyłkowy
W drugim przypadku nie ma wielkiej filozofi- można powiedzieć dziecinie proste
pozdro
Anonymous - 02-08-2006, 22:53
No dobrze, ale zeby wyczyscic tak calosc to wystarczy tylko np. ten 2 punkt i wymiana filtra czy jeszcze cos powinno sie zrobic ???
roch_27 - 02-08-2006, 22:54
bramka nr 2
Anonymous - 02-08-2006, 23:59
Ok dzieki i rozumiem, ze uzwaliscie juz tego i nie bedzie jakis niespodzianek typu pobrudzona tapicerka itp.? i jeszcze jedno, gdzie EA zasysa powietrze w obiegu wewnetrznym ???
Anonymous - 24-03-2007, 14:01
otwor wlotowy do obiegu wewnetrznego jest za schowkiem maksymalnie po prawej stronie dmuchawy - latwo zauwazyc w momencie przelaczania miedzy obiegiem wewnetrznym a normalnym bo pracuje tam dzwignia ktora ten wlot zamyka.
tommyc1 - 12-05-2008, 09:36
objawy: klimatyzacja przestala chlodzic-czy to brak czynnika chlodzacego?
kolega, ktory sie zajmuje klimatyzajcami w pomieszczeniach, twierdzi, ze jak spada cisnienie czynnika, to pojawia sie oblodzenie przewodow klimatyzacji-ja u siebie tego nie obserwuje, wiec moze to inna przyczyna?
Anonymous - 12-05-2008, 10:40
Cytat z forum TOYOTA
,,Odgrzybiacz łatwi mi kumpel z ASO niby oryginałek toyoty i różni się tym że pachnie waniliowo, niektóre śnierdzą niemiłosiernie
A wpuszczam w wężyk odwadniający wymiennik znajdujący się pod ścianą grodziową.
Albo na zweżce lub kanale albo ze środka można siędo niego dobrać. Znajduje się pod wykładziną pasażera po lewej stronie tunelu. W węzyk wkłada się rurkę od odgrzybiacza i psiuka na maxa. po 10 minutach włącza dmuchawęna maxa żeby sobie podziałała ze 3 minuty.
PS ciężko jest ten wężyk wsadzić ale po dłuższej cimnastyce wchodzo ok 20 do 25 cm musi wejść''
Czy w przypadku gala jest mozliwosc wprowadzenia rurki spraya do wezyka odwadniajacego ?
Anonymous - 12-05-2008, 16:31
Ja może z innej strony.
Niewiecie ile może kosztować rurka od klimy, łącząca sprężarkę z (chyba zbiornik czynnika, taka tuba z czujnikiem cisnienia) rurka jest niestety nieszczelna a koszt spawania to 70 zl, i nie wiem czy warto spawać.
Druga sprawa koszt czujnika ciśnienia klimatyzacji, lub ewentualnie obudowy, bo sam czujnik jest sprawny.
JaGrab3 - 12-05-2008, 18:59
dziejo napisał/a: | Czy w przypadku gala jest mozliwosc wprowadzenia rurki spraya do wezyka odwadniajacego ? |
A wogóle gdzie jest w galu rurka odwadniająca?
U mnie cos klima tez dziwnie dziala, kompresor włącza sie tak na minute pozniej wyłącza na 10s i znowu włącza, wydaje mi sie ze tak nie powinno byc. W zeszłym sezonie na samej śnieżynce kompresor zasuwał cały czas.,...
Marti - 12-05-2008, 21:29
Cytat: | U mnie cos klima tez dziwnie dziala, kompresor włącza sie tak na minute pozniej wyłącza na 10s i znowu włącza, wydaje mi sie ze tak nie powinno byc. W zeszłym sezonie na samej śnieżynce kompresor zasuwał cały czas.,... |
Właśnie miałem pisać to co Ty, mam tak samo nawet jak mam ustawione na stałe włączoną klimę (w ECO to powinno tak działać ale nie w trybie "na sztywno"). W "okienku" kontrolnym ilości a raczej stanu (czy jest czy nie) widać że czynnik śmiga ale to okienko nie jest całkiem białe jak powinno być. Pod koniec miesiąca wybieram się do serwisu na przegląd, uzupełnianie i czyszczenie czynnika wtedy zobaczę czy się coś zmieniło. Pozdrawiam
|
|
|