Carisma - Ogólne - Wycie
marcinx85 - 01-06-2009, 21:44 Temat postu: Wycie Witam koledzy mam taki problem ze od czasu do czasu falują obroty a wraz z nimi towarzyszy temu pewne wycie z pod maski ciezko to opisac niewiem moze ktos bedzie wiedział o co chodzi i co to może byc??
kkriss - 01-06-2009, 21:51
rozumiem, że na biegu jałowym?
hmm - falowanie obrotów to czyszczenie przepustnicy - wpisz w szukajke forumową "czyszczenie przepustnicy" to dowiesz się co zrobić.
Co do wycia to hmm, trudno zgadnąć jakie to wycie.
Jeżeli nikt nie napisze co i jak to może jak masz aparat który nagrywa filmy z dźwiękiem to zrób jakieś nagranie.
marcinx85 - 01-06-2009, 21:53
Na biegu jałowym przepustnica była czyszczona jakies 10tys temu przez mechanika wiec niewiem jak dokladnie a to wycie czy moze jakby jakas praca czegos w raz z falujacymi obrotami
major - 01-06-2009, 21:57
Może klima Ci sie załącza i to powoduje falowanie obrotow. Spręzarka włącza sie i wylącza jeżeli jest uatawiona w trybie eco (chyba ze masz climatronika)
marcinx85 - 01-06-2009, 22:03
No mam climatronica ale tez niewiem czy to najczesciej nie wystpępuje jak klima chodzi
Anonymous - 01-06-2009, 22:07
marcinx85, Nie patrz na mechanika tylko sam sie dobierz do przepustnicy i ją wyczyść. Też miałem niby czyszczoną przepustnice przez mechanika ale dopiero jak sam ją wyczyściłem to przestały obroty falować.
Te wycie to masz co jakiś czas czy non stop po uruchomieniu silnika?
Piwor - 01-06-2009, 22:20
Mi wyje w taki specyficzny sposób łożysko pompy wspomagania, które kończy żywot.
wichura1 - 01-06-2009, 22:27
U mojego szwagra w VOLVO wyła sprężarka od klimy, początkowo myślał, że mu padła turbina. ale zaczęła wyć w pełnym zakresie obrotów, więc odkrył wyjca.
LEWY - 01-06-2009, 22:32
a może to łożyszko skrzyni?
u mnie ma pomału się kończyło i dopuki nie wcisnołem sprzęgła to obroty miałem zbyt niskie może Masz objawy podobne do mnie?.
Spróbuj zapalić z wciśniętym sprzęgłem i poźniej bez niego może to w czymś pomoże choć zależy jakie to wycie.
Daniello81 - 02-06-2009, 14:59
Piwor napisał/a: | Mi wyje w taki specyficzny sposób łożysko pompy wspomagania, które kończy żywot. |
możesz coś bliżej na ten temat powiedzieć??
-czy przypadkiem nie wyje ci od czasu do czasu ?
-towarzyszy temu gorsze wspomaganie kierownicy?
jeśli tak to jaka jest (czy jest ) możliwość wymiany samego łożyska?
Czy wchodzi w grę wymiana pompy
marcinx85 - 02-06-2009, 16:46
U mnie wyje od czasu do czasu co jakis czas...a wspomaganie mam słabe chyba tzn jechałem ostatnio inna GDI i tam kółko chodziło dużo lżej...
Piwor - 02-06-2009, 22:01
Dość łatwo to sprawdzić. Jak stoisz skręcaj kołami, powinny się podbić obroty, jeśli wycie zwiększa się, to prawdopodobnie masz odpowiedź. Ewentualnie posadź kogoś za kierownicą i niech kręci, a Ty się wsłuchuj. Z tego, co mi już wiadomo niby się nie wymienia łożyska, ale zobaczę niedługo u siebie i jak coś, to napiszę jak.
Czasem mi gorzej działa, w sensie nie tak delikatnie.
marcinx85 - 02-06-2009, 22:05
U mnie podbija obroty jak skrecam w miejscu ale tez czasami gorzej działa-ciężej...A czy silniczek krokowy nie wydaje zadnych odgłosów??
Ewentualnie co to jeszcze może być i czy mogłbym to sam sprawdzic?
|
|
|