L200 Techniczne od 2006r - L200 zawor recyrkulacji spalin EGR
clusca - 04-06-2009, 14:17 Temat postu: L200 zawor recyrkulacji spalin EGR Na wstepie witam wszystkich Mitsumaniakow i w ogole wszystkich motomaniakow skupionych wokol tego forum. Jest to moj pierwszy post tutaj i dlatego po krotce o mnie. Mowia na mnie kluska, stad po malych modyfikacjach moj nick - clusca. Mieszkam w 3city i jezdze L200 od jakiegos czasu.
A teraz do konkretow. Pech chcial, ze szlag trafil wymieniony w temacie zawor EGR. Pech wiekszy tym bardziej, ze serwis twierdzi, ze to niezwykle rzadka przypadlosc, a na dodatek niecale 3 miechy temu uplynal termin gwarancji. Proba reanimacji sie nie powiodla, a nowy kosztuje niemalo, bo okolo 1,8k (szok, taka pierdola). Stad moje pytanie: czy sa na rynku jakies zamienniki, badz czy mozna to ustrojstwo dostac gdzies za troche rozsadniejsze pieniadze?
Pytam, bo zerknalem na Aledrogo i widze, ze do niektorych aut, w tym rowniez mniejszych braci eLki, mozna dostac cos takiego za mniejsza kase.
Od razu profilaktycznie napisze, ze przeszukalem forum i nie znalazlem satysfakcjonujacej mnie odpowiedzi.
Serdecznie pozdrawiam i z gory dziekuje za rady.
namotore - 04-06-2009, 15:10
jak kupisz taniej to albo z trupa albo cieple. Zamiennikow brak.
Kibloo - 04-06-2009, 15:33
mialem taki problem- zawor wymieniony zostal na gwarancji i bez problemu... wiec chyba nie takie rzadkie schorzenie... upominaj sie o gwarancje do 2 lat (to juz raczej minelo) lub zamiennie 3 lata do 100000km. jesli masz rocznik '06, to okolice konca gwarancji, walcz o swoje.
daj znac na PW jaki efekt.
pozdro
Anonymous - 04-06-2009, 16:05
a jakie są objawy w/w usterki??
clusca - 04-06-2009, 16:21
Problem w tym, ze to marzec 2006, wiec juz jakis czas po terminie. No chyba, ze sa jakies kruczki prawne, zeby mozna to obejsc i jeszcze z gwarancja zawalczyc
Co do objawow, to w zasadzie zadnych procz swiecacej sie kontrolki alarmu na zegarach. Serwis twierdzi, ze procz "zmniejszonej ekologicznosci jazdy" innych efektow ubocznych brak. Jestem ciekaw, czy podczas badania technicznego przekroczylby norme emisji spalin.
Najgorsze jest to, ze jesli by to zignorowac i jezdzic bez wymiany tego ustrojstwa, to kontrolka alarmujaca o awarii bedzie caly czas aktywna i w momencie wystapienia innej dolegliwosci nie bedzie nawet o tym ostrzezenia, no bo kontrolka juz sie swieci... No chyba, ze mozna dezaktywowac ten konretny czujnik i nie bedzie alarmu.
Kibloo - 06-06-2009, 22:28
na goracym silniku nie przekroczysz normy emisji spalin, tylko pod obciążeniemi na zimniaczu, wtedy lubi lekko zakopcić... ale swoją drogą warto poszukac na aledrogo, bo masz stale "check" i jakby cos powazniejszego, to nie zwróci twojej uwagi na czas...
pozdro
Anonymous - 07-06-2009, 01:03
jezeli jeszcze nie znalazles tego zaworu to skontaktuj sie z chlopakami auto-marpo- 0713242874.na alegro maja wystawiona turbine do 2,5did ale turbina jest sfotograrowana na kompletnym silniku wiec moze...
clusca - 08-06-2009, 18:17
Dzięki za informacje.
Sloń - Thx za namiary na Auto-Marpo.
Pozdrawiam,
Matins - 30-11-2009, 23:59
miałem również przypadłość z EGR, serwis ARPOL Toruń powiedział tysiąc i szeset i za 2 dni będzie ok
zapytałem czym się objawia i grozi jego awaria, gość w sumie się motał, jak zawsze, qr.. fachowcy
w efekcie powiedziałem passssss, to ja sobie pojeżdżę z zapaloną kontrolką,
i tak już wcześniej zrobiłem jakieś 1000km bo akurat dłuższa trasa się trafiła, a poza świeceniem się żadnych objawów nie było więc sie jakoś nie stresowałem
przejechałem jeszcze jakieś 4000km i pewnego pochmurnego wieczora, przedzierając się przez listopadowe ciemności oraz wyboje polskich dróg haaallleeellluuujjaaaaa, kontrolka zgasła
tak więc + za samonaprawę i na pohybel "specom" z serwisów
Januszl200 - 01-12-2009, 09:07
Matins napisał/a: | kontrolka zgasła | Może kontrolka padła?
...
Matins - 01-12-2009, 11:14
nie no kontrolka się pali po przekręceniu kluczyka i gaśnie po uruchomieniu, tak jak było przedtem, brałem pod uwagę że to to tylko fikcyjna naprawa ale niedawno miałem przegląd i stwierdzili, że żadnego błędu EGR nie znajdują
namotore - 01-12-2009, 11:28
kontrolka sie nie stresujcie, czesto sie zapala bez powodu a czasem wystepowanie powaznych awarii nie jest sygnalizowane kontrolka. Elektronika...
Kibloo - 02-12-2009, 08:41
Matins, mogłeś mieć chwilową anomalię, co spowodowało zapalenie kontrolki, problem minął sam, więc po kilkukrotnym prawidłowym uruchomieniu kontrolka zgasła sama. natomiast powinien pozostac w pamięci ECU ślad błędu, wtedy wiadomo co było przyczyną, jesli nie było nic, to znaczy, ze panowie przypadkiem skasowali błąd i nie chcą się do tego przyznać, albo zapalenie kontrolki było spowodowane ich błędem (np. nieszczelny przewód od czujnika MAP, albo kabelki od MAP) a chcieli cie "naciągnąć" na półtora koła...
ppozdrawiam
Mateusz - 29-08-2012, 09:45 Temat postu: L200 zawor recyrkulacji spalin EGR- zaslepiac czy nie ? Dzien dobry,
przeczesalem forum, mam nadzieje, ze na tyle dobrze, ze nie pominalem interesujacego mnie watku- zaslepianie EGR.
Pojawia sie co prawda krotka informacja na ten temat, o tu:http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=19642&postdays=0&postorder=asc&highlight=zaslepienie+egr&start=15
w odpowiedzi Lumpyego, ale poza tym malo.
Dlaczego odswiezam temat, ano zastanawia mnie praktyczne zastosowanie zaslepienia EGR i faktyczne korzysci z tego plynace. Jezeli na naszym forum sa osoby, ktore w L200 tego dokonaly i moga podzielic sie spostrzezeniami bede zobowiazany.
Osobiscie rozwazam taka opcje, tym bardziej, ze czytajac ostatnio o takim zabiegu w naszych autach na zagranicznycy forach, mozna dojsc do wniosku, ze moze byc tylko lepiej- brak problemow z wymiana EGR, lepsze osiagi etc oczywiscie nie ma nic za "darmo", klopoty takze sie pojawiaja ale nie sa one tak uciazliwe, jak wymiana zaworu za tysiac cos zlotych, o srodowisku nie wspominam, bo to osobny temat dla ekologow, ktorzy i tak w EU przesadzaja.
Mateusz
hiszpan2525 - 27-09-2012, 23:38
Witam,
u mnie kontrolka check i zawór EGR pojawiły się dopiero teraz po 123 tys km.
Czyściłem zawór na myjce ultradźwiękowej i nie dało to rezultatu.
Pojawił się jeszcze inny błąd na listwie CAN o sterowaniu skrzyni biegów- magistrala CAN N lub U 1101 Timeout.
Mechanik zapytał czy nie zmieniałem automatycznej skrzyni na mnualną ?!? nie.
Poprzednie błedy to P0403 i P2413. Pierwszy kod to zakłucenia zaworu drugi to "zawór pozostaje otwarty" Chyba nie może być otwarty bo nie dymi z rury - tak twierdzi mechanik.
Najciekawsze jest to że kontrolka się świeci a elka jedzie jak jechała - moc i przyśpieszenie to samo.
Też jestem zainteresowany tym pomysłem zaślepienia EGRu.
pozdrawiam
hiszpan2525
|
|
|