To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - ksiązka pojazdu

waldi-1 - 05-06-2009, 14:43
Temat postu: ksiązka pojazdu
czy wie ktos moze co zrobić gdy zapodzieje sie gdzies ksiązka pojazdu?? dodam ze chce zarejestrować autko a niemam tej ksiązki
Bartek - 05-06-2009, 15:59

Nie wiem jak teraz, ale ze 3 lata temu, jeżeli czerwona książeczka zaginie, można auto jedynie zezłomować (oczywiście, jeżeli była wydana)
waldi-1 - 05-06-2009, 18:57

musze sie dowiedziec jak to jest, po za tym to głupi przepis jak wszystkie dokumenty sa dowód rejestracyjny umowy a jakiejs śmiesznej ksiażki pojazdu niema trzeba złomować auto
Olek - 05-06-2009, 20:21

chodzi ci chyba o kartę pojazdu skoro mowa o czerwonej książeczce
o ile mi wiadomo to możesz ją uzyskać w urzędzie powiatowym, gdzie pojazd jest zarejestrowany ale zapłacisz za to troszkę kasy
wiem, że kiedys wydanie jej kosztowało okolo 500zl
ale reki sobie nie dam uciac jak dokladnie ja odtworzyc

waldi-1 - 05-06-2009, 20:26

tak wiem ze to kiedys kosztowało 500 zet,a ale teraz juz kosztuje pare groszy poniewaz unia powiedziała ze to nie legajne jest tyle kasy za to brać, wiec cene obnizyli a wprowadzili recykling 500 zeta,ale mimo to lepiej dac pare stów za ta magiczną księge niz samochód na złom, to po prostu jest chore moim zdaniem
Bartek - 05-06-2009, 21:42

Założeniem jak weszły partyjne legitymacje dla aut było nie wydawanie duplikatów, wtórników itp - "ochrona" przed złodziejstwem miała być, a przynajmniej utrudnienie legalizacji trefnego auta.... a wyszło jak zwykle - utrudnienie w legalizacji żadne, a dla zwykłych ludzi spore....
krzychu - 05-06-2009, 21:48

Nie wiem ja rejestrowałem auto z zagranicy stos papierów (w sumie mogłem sobie z palca takie na drukarce wydrukować podbić jakąś pieczątką) w 5 minut miałem dowód, tablice i magiczną książeczkę :badgrin:

Jak dla mnie rejestracja trefnego auta żaden wyczyn.

A popatrzyłem do mojej magicznej czerwonej książeczki i tam pisze

4. W razie zagubienie (...) posiadacz karty jest zobowiązany wystąpić z wnioskiem o jej wymianę.

waldi-1 - 05-06-2009, 22:09

no tak wymiane, ale czy ja moge sie domagać wymiany jesli w książce nie widnieje moje nazwisko, a jestem w posiadaniu umowy kupna sprzedaży i dowodu rejestracyjnego ??
Olek - 08-06-2009, 12:05

musisz isc do starostwa do wydzialu komunikacji i dowiedziec sie czy na podstawie tych dokumentow ktore masz, czyli umowy kupna samochodu i dowodu rejestracyjnego mozesz zlozyc wniosek o jego wymiane czy musi to zrobic poprzedni wlasciciel

druga sprawa, czy to ty zgubiles karte pojazdu, czy kupiles samochod bez niej

waldi-1 - 08-06-2009, 12:06

ja niestety zapodziałem gdzies tą ksiązke i nie wiem gdzie
Olek - 08-06-2009, 12:15

po pierwsze sprobuj przeszukac caly dom, w koncu musi gdzies byc ;) zrób to na spokojnie kartka po kartce heheh, to zawsze pomaga :) w miedzyczasie przedzwon do swojego starostwa i zorientuj sie jak wyglada sytuacja, gdy ty zgubiles karte pojazdu przed rejestracja samochodu
cns80 - 08-06-2009, 12:39

W moim przypadku wniosek o wymianę musiał składać poprzedni właściciel, bo nie mogłem zarejestrować motocykla bez karty pojazdu, której numer jest wpisany w dowodzie rejestracyjnym.
Olek - 08-06-2009, 12:45

tez mi sie wydaje, ze poprzedni wlasciciel bedzie musial skladac wniosek, choc skoro numer karty pojazdu jest wpisany w dowodzie, ktory ma aktualny wlasciciel to wlasnie on powinien takowy wniosek skladac
ale coz, nasze prawo jest bardzo pokrecone

cns80 - 08-06-2009, 12:50

olekolek21 napisał/a:
skoro numer karty pojazdu jest wpisany w dowodzie, ktory ma aktualny wlasciciel to wlasnie on powinien takowy wniosek skladac
O wydanie tego typu dokumentów może składać wniosek tylko osoba w nich widniejąca czyli właściciel. Ciekawe czy z KP będzie tak samo.
Student - 08-06-2009, 12:55

Właścicielem samochodu jest osoba która posiada KP, więc panowie uważajcie na takie sytuacje.