Chcę Kupić L200 - zakup l200
dzygit-dublin - 09-06-2009, 04:11 Temat postu: zakup l200 Witam
Pozdrawiam wszystkich zadowolonych z auta i tych mniej tez.
Po ostatnim "hit and run" skierowanym w moje auto skłaniam się ku l200.
Pytanie proste i tez nie - na co powinienem zwrócić uwagę oglądając l200 ?,
Nie mam na myśli nówkę/ szukam l200 Warrior od 2003 do 2006 na inny niestety mnie nie stać.
navara odpadła po drodze wiec zostaje mi d-max i L200 w sprawie tego ostatniego pytanie kieruje tu na forum.
Za jakieś 2 tyg mam nadzieje zacznę oglądać auta wiec mam trochę czasu tylko muszę skończyć walkę z ubezpieczalnia bo sprawca zbiegł .
pozdrawiam Darek
L200_gdansk - 09-06-2009, 15:14
Na co warto a przede wszystkim należy zwrócić uwagę to na reduktor przejechać się po terenie i zobaczyć czy nic nie wyje i czy rozłącza prawidłowo tzn bez zadnego pukania sprawdź też układ kierowniczy luzy itp ja już w swoim L200 z 2008 roku zdążyłem wymienić kolumnę kierowniczą i poduszkę pod skrzynią biegów a mam przejechane dopiero 17000 km zwróć uwagę też gdzie był produkowany to mój niestety Thailand...... szkoda słów nie będę się wypowiadał jakich materiałów użyli do wykończenia środka " Skóra " hmmm dużo ma do życzenia
Kien - 09-06-2009, 18:31
Co do miejsca produkcji to dużego wyboru nie ma, ponieważ chyba wszystkie eLki III generacji były robione w Tajlandii (tak jak i IV).
Na co szczególnie zwrócić uwagę to, chyba oprócz napędów, tak jak w każdym używanym aucie. Ja ze swojej strony mogę tylko dodać na co ja nie zwróciłem uwagi jak kupowałem swoją Ele.
Przy rozpędzeniu do ok. 90-tki wpada w wibracje, które ustępują po przekroczeniu 100 km/h lub po zwolnieniu do 80-ciu. Co śmieszniejsze efekt wibracji nie występuje zawsze i nie jest on skutkiem jakości nawierzchni drogowej (na tym samym odcinku raz jest a raz nie ma). Jeszcze nie ustaliłem co jest przyczyną drżenia Eli.
dzygit-dublin - 09-06-2009, 20:43
dzięki za odpowiedzi
Kien to proste tez tak miałem w audi któraś z felg jest krzywa , możesz zmienić ja jak wiesz która lub wyważyć wszystkie co w moim przypadku pomogło i teraz od 100 w góre nic nie trzęsie. Idzie super.
Darek
namotore - 09-06-2009, 22:48
do pierwszej wiekszej dziury w asfalcie... Warto zerknac na geometrie ramy i stan spodu, pojazd tyrany terenowo latwo rozpoznac
Kibloo - 12-06-2009, 22:45
L200_gdansk napisał/a: | L200 z 2008 roku zdążyłem wymienić kolumnę kierowniczą | tej przypadłości nie ma w starszych eLzbietach, bo kolumna kierownicy jest innej konstrukcji.
L200_gdansk napisał/a: | szkoda słów nie będę się wypowiadał jakich materiałów użyli do wykończenia środka | kupiłeś ciężarówkę, czy limuzynę?
to jest auto robocze, a nie Lexus...
dzygit-dublin, generalnie:
1. Sprawdź czy jeździ prosto, nadmiernie nie hałasuje...
2. skontroluj podłużnice ramy pod względem korozji
3. brak wycieków ze skrzyni biegów/rozdzielczej, uszczelnień wału przedniego i tylniego, wejscia mostów
4. obejrzyj dokładnie gumy przegubów przednich (peknięcia, przecięcia)
5. obejrzyj mocowania resorów tylnich
6. zobacz w jakim stanie są przednie drążki skrętne
7. poprzełączaj kilka razy napędy zgodnie z instrukcją, powinny chodzić bez zbytnich zgrzytów...
8. jazda próbna- słuchaj czy nic nie zgrzyta, stuka itp. wjedź an polna drogę- w takiej eLżbiecie da sie drugie położenie (4H) napędu załączyć do 100 km/h (sprawdż w instrukcji) -słuchaj jak pracuje.
9. Przekładnia kierownicza- czy nie ma nadmiernego luzu (niestety zawsze minimalny ma)
10. obejrzyj dokładnie stan foteli, pedałów i kierownicy (w stosunku do przebiegu)- wbrew pozorom te nateriały mimo drętwego wygladu są całkiem wytrzymałe...
życzę powodzenia w zakupie
dzygit-dublin - 22-06-2009, 17:55
dzięki za pomoc
mam pewnego hard core
link
http://www.gumtree.ie/dublin/14/40611614.html
Powiem jedno masakra kola ciekawe ile pali na nich i jak zawieszenie trza zmienić zęby nie odpadło przy tych kolach.
powiem jedno jak bym dziś dostał kasę za moje audi to pobiegł bym go oglądać , po prostu kozak ahahahahah
Pozdrawiam Darek
Gene - 24-06-2009, 11:24
dzygit-dublin napisał/a: | po prostu kozak ahahahahah | kozak to jest ten
Jak sadze elka z ogloszenia ma juz zmienione zawieszenie. Bardziej balbym sie o polosie i spalanie. Ciekawe jak to po czarnym jezdzi.
miczon - 24-06-2009, 20:11
Gene napisał/a: | kozak to jest ten |
True kozak jak .....
Ale na zakupy tym nie pojedziesz, chyba że do paśnika
griszaa - 24-06-2009, 21:29
no zawias ma wysoki a oponki mmmmmmmiodzio ile to będzie 38"
dzygit-dublin - 10-07-2009, 09:49
Witam
Właśnie jeżdżę l200 2002 od dwóch dni i jest ok, moja panie mówi ze to autobus i A6 było lepsze hmmm
mnie z dnia na dzien coraz bardziej sie podoba , jeździłem 06 animalem i był strasznie plastikowy te stare maja cos w sobie.
Darek
|
|
|