To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Galant E3xA i starsze - Górne łożyskowanie kolumn mc'persona w galu E15

Anonymous - 06-08-2006, 18:49
Temat postu: Górne łożyskowanie kolumn mc'persona w galu E15
Witam.
Zachciało mi się wymieniać amortyzatory przednie i przy okazji dobrałem się do górnego łożyskowania kolumny mc'persona. Odkryłem tam zatarte łożysko. Spore moje zdziwienie budzi fakt, że znalazłem tam zwykłe łożysko kulkowe o oznaczeniu 6302Z. Dla niewtajemniczonych jest to łożysko przeznaczone do przenoszenia obciążeń głównie w kierunku promieniowym. Na mój rozum powinno tam siedzieć łożysko, które może przenieść równie duże siły w kierunku osiowym, tak jak działa siła nacisku auta na kolumnę.
Może ktoś z was orientuje się jakie łożysko było tam wkładane fabrycznie? Lub jaki powinien być zamiennik? Bo 6302Z jakoś mi tu nie pasuje.

Hubeeert - 06-08-2006, 18:56

Tel do Japaneze? ;-)
Albo rozbiórka z drugiej strony prawdę Ci powie.

P.S.
Masz PW ode mnie - odpowiedz proszę ;-)

Anonymous - 25-08-2006, 22:12

Po drugiej stronie siedziało dokładnie takie samo łożysko. Kupiłem porządne zamienniki po 12zł/szt, tyle że chronione z obu stron gumą i ze zwiększonymi fabrycznie luzami. Większe luzy dają wiekszą wytrzymałość na obciążenia poosiowe. Wyczytałem to z katalogu łożysk.
Stare, regenerowane 6lat temu amortyzatory nie były jeszcze zużyte. Przy ciąganiu tłoczyska ręcznie sprawiały wrażenie twardszych niż nowe.
W miedzyczasie miałem wyjazd wakacyjny nad morze i dlatego piszę dopiero teraz. 1000km stary galant przeszedł bez zająknięcia. Nowe amorki i łożyskowanie kolumn z przodu przełożyło się na wyraźnie lepszy komfort jazdy i lepsze czucie drogi na kierownicy. Koleiny też niestety lepiej czuć.