To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Moje wymarzone EP82 lub jak kto woli Toyota Starlet 90'

Anonymous - 14-06-2009, 23:19
Temat postu: Moje wymarzone EP82 lub jak kto woli Toyota Starlet 90'
Ze Starletą przygoda zaczęła się przeszło 2 lata temu jak wrzuciłem do nadwozia EP82 rocznikowo 90-96 jednostkę napędową z japońskiej Starlety 1.3 turbo. Pięknie to jeździ i przy tym bardzo ekonomiczne. Długo się nią nie nacieszylem ponieważ zabrała mi ją moja siostra podobnie jak mojego Legnuma :cry: :wink:
Jak to mówią stara milość nie rdzewieje i na początku roku kupiłem kolejną. Trochę nią pojeździłem lecz seryjna mało cieszy pomimio faktu iż jest to auto naprawdę dynamiczne przy jednostce 1.3.

W czasie moich wakacji tj. 23.V-02VI mój brat wziął ją i porozbierał trochę dlatego umieszczam aktualne fotki mojej ''gwiazdki''. Plan mam taki coby była i wyglądała jak niedawno zakupiona we salonie pomimo już prawie 20 lat.
Zawieszenie gwintowane Tein, wszystkie gumki z zawieszenia w poliuretanie zamówione(lada dzień będą), felga to 14''Compomotive. Nadwozie częściowo lakieruje się, uklad hamulcowy przeszczepiony z japońskiej Starlet Turbo.
Silnik to napewno 1.5 z Paseo znaczy się 5efe + t i osprzęt z 4efte(powinno sie udać) mówiąc po ludzku będzie to europejskie 1.5 na osprzęcie, elektronice i turbinie z japonskiej 1.3. Moce jakie mnie interesują to 160-180KM.
Po bułki do sklepu wystarczy :wink:
A oto i moja sliczna, błyszczaca gwiazdeczka

W miarę rozwoju projektu umieszczę więcej fotek.

Anonymous - 15-06-2009, 16:24

zawsze mi sie podobala starlet GT, swietne autko - widzialem kilka w UK.
jacek11 - 15-06-2009, 16:46

autoR napisał/a:
I mój brat wziął ją i porozbierał trochę

Trochę? :!: Tam przecież nie ma z przodu ani jednej śrubki wkręconej :twisted:

Powodzenia w pracach życzę :)

Krzys - 16-06-2009, 06:50

no,no... znowu Ci sie nudzi :D Powodzenia :wink:
Marcin-Krak - 16-06-2009, 11:29

Jak szukałem auta, to chciałem kupić właśnie taką Toyotę - tzn 1,3 bez T ;)
Ale znalezienie takiego auta 5 lat temu graniczyło z cudem - ludzie się tych aut nie pozbywają :roll: a inna sprawa, że jest ich stosunkowo mało.

No ale wozidło po bułki będzie fajne :D Przy takiej mocy, to jak się rozpędzisz, to będziesz po nie jeździł chyba na drugi koniec kraju :D

londolut - 16-06-2009, 11:34

Marcin-Krak napisał/a:
No ale wozidło po bułki będzie fajne :D Przy takiej mocy, to jak się rozpędzisz, to będziesz po nie jeździł chyba na drugi koniec kraju :D
A w drodze powrotnej buda się tak nagrzeje, że po powrocie będą jeszcze ciepłe :D
rosomak1983 - 16-06-2009, 16:08

Obczaiłem i autko pewnie fajne ale mnie osobiscie nadwozie sie zupełnie nie podoba....
Anonymous - 16-06-2009, 18:33

Rosomak tak wygląda japońska Starlet Turbo EP82:

Jak widzisz niewiele ma wspólnego z wersją EU :mrgreen:
Mi brakuje jeszcze przednich lamp do kompletu-reszta wsio jest :mrgreen: (a halogenów też poszukuję) :?

rosomak1983 - 16-06-2009, 19:27

autoR, to zmienia postać rzeczy... :wink: Ta ze zdjecia bardzo zacna, szczególnie z przodu bo tył moze byc. Zdobadz koniecznie takie lampy. :)
POWODZENIA

pawela - 17-06-2009, 12:29

oj czerwona to czasem straszy na mieście :D
kolejny potworek ze stajni się szykuje ;)

Anonymous - 17-06-2009, 18:37

Czerwona moja EX powiadasz :mrgreen: widziałeś w akcji?tam jest ''tylko'' 166KM i 1.3 pod maską. Ja chcę w mojej mieć doładowanie na poziomie 0.9bara(tak jak w tamtej) lecz u mnie 200 cm3 więcej pojemności - powinno być lepiej :mrgreen:

Co do zakupu Starletek to faktycznie trafić zadbaną w dobrej kasie ciężko. Przeważnie ludziska sprzedają jak dobrze styrana jest blacharsko i mechanicznie. To auto przez dlugie długie lata było nr1 i w ścisłej czołówce na liście bezawawaryjnych autek.

rosomak1983 - 17-06-2009, 22:53

autoR napisał/a:
tam jest ''tylko'' 166KM i 1.3 pod maską.

imponujace.....
autoR napisał/a:
było nr1 i w ścisłej czołówce na liście bezawawaryjnych autek.

o tym słyszłem ze absolutny nr 1 w bezawaryjnosci ale chyba tyczy sie zwykłych modeli a nie usportowionych. Sam myslałem dawno (przypomniało mi sie) nad taka z powodu własnie bezawaryjnosci ale nie mogłem sie przemóc do wygladu nadwozia. Ale z tymi lampkami z przodu wyglada godziwie :D

Juiceman - 17-06-2009, 23:10

Podobnie jak rosomak1983 wygląd do mnie nie przemawia, ale co tu dużo mówić
autoR napisał/a:
tam jest ''tylko'' 166KM i 1.3 pod maską.

To ma po prostu zapitalać :) , ciekawe jak w KSJ, na jakim miejscu się będzie plasować :)

rosomak1983 - 18-06-2009, 01:52

No naprawde moc wymarzona... autoR, a ile konkretnie spala taki silniczek 1.3 przy normalnej jezdzie w miescie i na trasie?????
harpagan - 18-06-2009, 09:00

autoR napisał/a:
tam jest ''tylko'' 166KM i 1.3 pod maską

Jakie to moze miec 0-100 :) ?
Z ktorego roku ostatnie takie wychodzily ?

Juiceman napisał/a:
ciekawe jak w KSJ, na jakim miejscu się będzie plasować :)

To turbo wiec bedzie sie scigac w najmocniejszej klasie (1.3 * 1.7)