To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Firmy kurierskie - którą wybrać

yaro1976 - 15-06-2009, 17:16
Temat postu: Firmy kurierskie - którą wybrać
jak w temacie, chciałbym zasięgnąć wiedzy u Mmaniaków, czasami muszę wysłać jakąś paczkę, przeróżniastej wielkości, od małych po czasami paletę (wyposażenie łazienek), jakie macie doświadczenia z firmami kurierskimi. dodam że byłbym klientem indywidualnym. Dopiero zaczynam się w to bawić i nie mam wystarczającej wiedzy.
Any help?

pzdr

romero - 15-06-2009, 18:51

OPEK nie polecam,
DHL O.K. ale trochę drogo
UPS w porządku
SIÓDEMKA w tej chwili dali najlepszą ofertę i po pół roku żadnych zastrzeżeń.
Pozdrawiam.

Bartek - 15-06-2009, 19:00

w "7" niezłą opcją są "prepaidy", czyli kupujesz 50 listów przewozowych na paczki do 30 kg, płacisz za to mniej, niż przy stałej umowie za paczki do 5 kg.....Z minusów "7" - totalny burdel w magazynach (bynajmniej na Matuszewskiej) - kilka paczek pojechało mi nie tam dokąd trzeba, doręczali je w końcu, ale ze sporym poślizgiem.....

W Wawce polecam usługi "Express Line" - od kilku lat mam z nimi umowę, ceny w miarę ok i "expres" mają nie tylko w nazwie. Przy krajówkach posiłkują się innymi kurierami, ale z dobrym skutkiem, bo jak dotąd nie zaliczyli poważnej wpadki...

yaro1976 - 16-06-2009, 08:14

oooo właśnie o takie podpowiedzi mi chodziło, też się bardziej skłaniam ku UPS, ale indywidualnego trochę traktują po macoszemu, DHL mnie zabił cenami, z SIÓDEMKĄ jeszcze nie próbowałem, chyba zaryzykuję jak polecacie
thx

Matejko - 16-06-2009, 08:35

jako byly kurier nie polecam zadnej firmy kurierskiej :!: :!:
ups-em to bym cegly nie wyslal, chyba tylko zeby kopiacemu w paczke cos sie w noge stalo,
kolporter - stan techniczny ich pojazdow u mnie w regionie jest tak straszny, ze o szklo bym sie obawial nawet z opcja bezpiecznie :)

no ale jak juz bym mial wysylac, to tam gdzie najtaniej
czyli opek ~ 50zl za paczke do 30kg z ubezpieczeniem to taniej niz poczta polska, a do tego nie ma wplywu na cene wielkosc paczki jak to ma miejsce w innych firmach

j-rules - 16-06-2009, 08:54

Ja moge polecic DPD korzystam z nich i jestem zadowolony - w maire nie drogo, w maire sprawnie, paczki docieraja tam gdzie maja, nie zdarzylo sie im posliznac (chociaz ja duzo nie wysylam, sporadycznie cos) <chociaz z tego co zerkam na ich storne to wymyslili sobie jakies oplaty paliwowe :| >
akbi - 16-06-2009, 09:59

Współpracowałem z firmami DHL, UPS, Siódemka, Schenker ... którą bym wyróżnił ... żadną.
Dlatego, że wysyłając paczki/paplety w całą Polskę, każda z powyższych firm miała swoje "słabe regiony" w której klienci narzekali ...de facto na kurierów, któzy to bardzo często są podnajętymi firmami przewoźnymi.

Jeśli chodzi od strony mojej - czyli nadawcy - to podoba mi sięprogram jaki mają w siódemce ... działą poprzez www i zaletą jego jest to, że wszystkie listy (3 egz) do jednej paczki mieszczą się na jednym arkuszu A4, oraz to, że na jednej zbiorczej kartce (z reguły mieści się na A4) drukujemy kody kreskowe wszystkich wydanych danego dnia paczek.

Ceny ...Jarek, umów się z kilkoma wymienionymi tu kurierami i negocjuj ceny ... firmy kurierskie do każdego podchodzą indywidualnie.

Chooper - 16-06-2009, 11:02

yaro1976 napisał/a:
DHL mnie zabił cenami

bo dhl wycofuje sie z klientów indywidualnych i docelowo planuje obsługiwać tylko biznesowych, tak mi coś znajoma mówiła która pracuje w dhl.