To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Światła do jazdy dziennej

toru - 15-06-2009, 21:22
Temat postu: Światła do jazdy dziennej
Czy ktoś zainstalował w swoim miśku światła do jazdy dziennej , na rynku jest kilka propozycji , osobiscie widzialem zamontowane ledy ale auto przejechało ze spora szybkością i nie zobaczyłem szczegółów . Mile widziane foto. 8)
niezawodny - 15-06-2009, 22:14

A jaka jest korzyść zamontowania takich świateł?
toru - 15-06-2009, 22:31

niezawodny napisał/a:
A jaka jest korzyść zamontowania takich świateł?

taka sama jak z montazu listew ,progów , ładnych felg , tylnych diod itd i itd

niezawodny - 15-06-2009, 22:38

Czyli chodzi tylko o estetykę?
Sądziłem że te światła dzienne mają mniejsze zużycie energii więc spada zużycie paliwa. Dla samej estetyki to jak dla mnie nie warto ale to już rzecz gustu.

docencik87 - 16-06-2009, 23:03

Cytat:
taka sama jak z montazu listew ,progów , ładnych felg , tylnych diod itd i itd

Zwykła żarówka ma 55W. Pomnóż to razy dwa i masz moc jaką potrzeba do zasilania żarówek z przodu.

A teraz moc 5 LED diodowych (na przykład tych http://www.allegro.pl/ite...mologacja.html) to już 6W. Pomnóż razu dwa i od 120 - 12. 106W.

W końcu alternator musi tyle więcej mocy dostarczyć. A by to zrobić coraz mocniej obciąża silnik. W efekcie mamy minimalne większe spalanie. Odciążając alternator zmniejszamy spalanie...

Nie mówię tu już o wytrzymałości diod, które te działają dłużej. Co przekłada się na rzadszą wymianę żarówek

toru - 28-06-2009, 14:31

wracając do tematu myślałem o takim rozwiązaniu http://www.hella.com/hella-pl-pl/1044.html
dab - 29-06-2009, 19:17

autorska wycinka tresci 8) - skoro temat zostal na PW wyjasniowy nie ma sensu rozdrapywac starych ran :twisted:
Hiszpan - 29-06-2009, 23:38

dab, pomijam fakt, że jest to OT, sprawa została wyjaśniona z toru na PW i stąd edycja.
zbyszko_orzech - 12-11-2009, 22:51

Witam :D

Chciałbym odświeżyć temat bo już sporo minęło od ostatniego wpisu i może ktoś założył juz sobie światła led do jazdy dziennej? Czy macie problemy z policją? :twisted: Osobiście poważnie zastanawiam sie nad takim rozwiązaniem na wiosnę aby w okresie letnim ograniczyć obciążenie elektryki i silnika. Jak macie rozwiązany montaż tych świateł, gdzie je upchnęliście? Jak macie jakieś zdjęcia to też chętnie zobaczę. :)

Pozdrawiam
:mrgreen: