To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Współwałściciel auta i parę innych pytań

Marcin-Krak - 16-06-2009, 11:13
Temat postu: Współwałściciel auta i parę innych pytań
Mam pytanie i proszę o odpowiedź osoby, które wiedzą jak jest, a nie że im się wydaje ;)

Jeśli kupię samochód -sam, to gdy pójdę do urzędu i powiem, że chcę żeby mój tata został współwłaścicielem auta, to musi on (mój tata) być przy tym i złożyć podpis pod wnioskiem o rejestrację?
Czy istnieje możliwość, że ja Go (mojego tatę) wpiszę, bez Jego udziału przy tym ?

Ewentualnie czy istnieje jakieś wyjście z takiej sytuacji - bo ja jestem na południu, tata na północy i ciężko będzie żeby mógł dotrzeć do Krakowa tylko po to :|

vendetta - 16-06-2009, 11:19

Przy kupnie auta powinien Twój tata zostać wpisany na fakturze jako współwłaściciel i potem przy rejestracji chyba Ci może napisać upoważnienie.
czekoladka_1981 - 16-06-2009, 11:24

vendetta napisał/a:
Przy kupnie auta powinien Twój tata zostać wpisany na fakturze jako współwłaściciel i potem przy rejestracji chyba Ci może napisać upoważnienie.
Dokładnie , Marcin-Krak a upoważnienie przy rejestracji i tak musisz mieć od ojca. W UK wydadzą Tobie druczek (upoważnienie)..
Marcin-Krak - 16-06-2009, 11:33

No właśnie a jak sprawa wygląda, gdy na umowie kupna- sprzedaży pojawią się tylko moje dane :?:
Można później w urzędzie dopisać współwłaściciela :?:

Bartek - 16-06-2009, 11:36

Dopisać na umowie dane ojca, w porozumieniu oczywiście ze sprzedającym. Później możesz podarować ojcu część samochodu, ale wtedy zapłacisz PCC i od nowa opłatę rejestracyjną
jaca71 - 16-06-2009, 11:38

Marcin-Krak napisał/a:
No właśnie a jak sprawa wygląda, gdy na umowie kupna- sprzedaży pojawią się tylko moje dane :?:

Ja tak nieopatrznie zrobiłem i na fakturze z salonu nie było żony (10 lat temu) nie dało rady potem tego w urzędzie przeskoczyć. Można było tylko zrobić darowiznę mimo że niby wspólnota majątkowa w małżeństwie jest. Czy dalej jest tak? Wydaje (wiem Ci co miało się im wydawać lepiej niech nie piszą) że dalej...
Teraz nie masz problemów z darowizna połowy samochodu bo ojciec będzie zwolniony z podatku.

[ Dodano: 16-06-2009, 11:39 ]
Bartek napisał/a:
później możesz podarować ojcu część samochodu, ale wtedy zapłacisz PCC

Nie zapłaci bo I grupa nie płaci podatku - tylko trzeba to zgłosić w US.

Bartek - 16-06-2009, 11:45

Cytat:
Teraz nie masz problemów z darowizna połowy samochodu bo ojciec będzie zwolniony z podatku.

I linia pokrewieństwa, więc tylko do wartości 9.637 zł od jednego darczyńcy, a od wielu darczyńców łącznie nie więcej niż 19.274 zł w okresie 5 lat od daty pierwszej darowizny.

akbi - 16-06-2009, 11:45

Marcin-Krak napisał/a:

nie można
najlepiej, zrobić tak jak Bartek sugeruje:
Bartek napisał/a:
Dopisać na umowie dane ojca, w porozumieniu oczywiście ze sprzedającym

Marcin-Krak napisał/a:
Czy istnieje możliwość, że ja Go (mojego tatę) wpiszę, bez Jego udziału przy tym ?

po załatwieniu powyższego ... przy rejestracji nie musisz mieć upoważnienia, jeśli to Ty jesteś głównym właścicielem, a tato współwłaścicielem. /przynajmniej tak jest w Gdańsku i tak właśnie Aśka rejestrowała Galanta podczas pojego pobytu w Wawie/

Bartek - 16-06-2009, 11:46

Musi mieć upoważnienie na wszelkie czynność w WK
jaca71 - 16-06-2009, 11:47

Bartek napisał/a:
I linia pokrewieństwa, więc tylko do wartości 9.637 zł od jednego darczyńcy, a od wielu darczyńców łącznie nie więcej niż 19.274 zł w okresie 5 lat od daty pierwszej darowizny.

Sprawdź jeszcze raz - od roku czy dwóch nie ma juz podatku od darowizny i spadku w pierwszej linii...

Edytka podaje taki link:
http://gospodarka.gazeta....81,3828535.html

czekoladka_1981 - 16-06-2009, 11:52

W kwietniu koleżanka opłacała PCC-3(umowa kupna) jest współwłaścicielką z matką, i tak jak pidze Bartek pełnomocnictwo jest potrzebne.

Misiek :) - 16-06-2009, 12:09

Ja miałem taką sytuacje z Babcią. Jak masz umowe na siebie, zrób darowizne 1% wartości auta na ojca. Suma tak mała że podatek jeśli nawed zapłacisz, to śmiesznie mały. Niech Twój tata prześle Ci pocztą/kurierem upoważnienie do rejestracji auta i powinno przejść. Pisemne upoważnienie do zarejestrowania auta
Owczar - 16-06-2009, 12:13

Ale po co kombinować z tymi darowiznami, najlepiej dogadać się ze sprzedajacym i dopisać do umowy, ew faktury. Myślę, że nie będzie z tym problemu. Kiedyś moi rodzice się tak dogadali, przesłali sprzedajcemu umowę do podpisania pocztą, on podpisał, skopiował i odesłał.
jaca71 - 16-06-2009, 12:18

Ja kiedyś sprzedawałem samochód, którego współwłaścicielem był brał. I podczas sprzedaży bratem była żona. Kupujący bez problemu na to przystał.
Ale czasami może się kupujący na takie cuda nie zgodzić i wtedy pozostaje tylko darowizna.

karolgt - 16-06-2009, 12:25

chwila, pewnie chodzi ci o znizki?

jesli tak to ojciec musi byc wlascicielem a ty współwłaścicielem, nie na odwrót.
ja rejestrowalem auto z niemiec i mialem tylko podpis taty i w urzędzie dzięki temu (za cos koło 10 zł) miałem upoważneinie i wszystko załatwiałem sam.

potem tylko musisz miec chociaż dowód osobisty taty żeby odebrac tablice i dowód.

ale chyba najlepiej po prostu druga umowe spisać, będzie prościej.

co kupiłeś :?: