To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - Jakie czynności serwisowe

alex1000 - 16-06-2009, 21:41
Temat postu: Jakie czynności serwisowe
Witam, moja żona dostała w spadku colta, mówiąc szczerze to niewiele i nim wiem. Wiem tylko tyle że to rocznik z przedziału 88-92, widziałem go pre razy i po zdjęciach z netu rozpoznałem :lol: . W związku z powyższym mam kilka kwestii.

1. jakie nas i z jaką częstotliwością czekają mnie czynności serwisowe?

2. Colcik stoi na osiedlu we Wrocławiu nie jeżdżony od dwóch lat, a ja mieszkam jakieś 280 km od Wrocławia. I tu pojawiają mi się wątpliwości i pytania. Zakładając że samochód był w pełni sprawny to czego mogę się po min spodziewać. Czy jak zajadę na miejsce to samochodzik odpali :?: Co mam zrobić żebym mógłbym nim przejechać te 280 km. Wymienić olej, jakieś inne płyny itp :?:

3. Ta kwestia dotyczy punktu 2, ponieważ nie jestem mechanikiem i na samochodach wcale się nie znam, czy może ktoś polecić dobry warsztat we Wrocławiu w którym wymienią co trzeba abym mógł spokojnie jeździć tym Coltem.

rus_one - 17-06-2009, 10:28

powinien chodzić bez problemu. wymień olej i możesz jechać do siebie. dla pewności może jeszcze wymień rozrząd pasek alternarora i płyn w chłodnicy jeśli jest brudny. w tym modelu usterki raczej nie występują. wiem bo mam takiego jakieś 3 lata i nic nie padło poza normalnym zurzyciem.
Krzyzak - 17-06-2009, 11:00

ja tez mam taki model 3 lata i polecam:
- kupic klej do szyb samochodowych i przykleic maske oraz drzwi do ich kratownic (odspajają się)
- dołożyć przekaźnik do sterowania ogrzewaniem szyby (opis na mojej WWW)
- wymienić kondensatory w ECU (też na WWW)
- sprawdzić czy kolektor wydechowy nie jest pęknięty
- wymienić rozrząd (pasek+napinacz ok. 70 zl kosztuje) wraz z uszczelniaczami (2 szt.) oraz olej
- wymontować mechanizm wycieraczek i go przesmarować (miejsca, gdzie metalowe kule czy walce trą o plastikowe obudowy)
- wyregulować zawory

a w kwestii zepsucia, to mi się ostatnio zepsuł włącznik świateł mijania - skleiłem klejem i działa
ponadto, to tylko części eksploatacyjne zmieniłem (oleje, płyny, świece, kable zapłonowe, chłodnica, tarcze/klocki, sprzęgło, żarówki, amortyzatory, sworznie, gumy zawieszenia itp. - część nadmiarowo, ale lubię raz włożyć a potem jeździć)

alex1000 - 18-06-2009, 19:53

Dziękuję bardzo za informację, teraz mam jaki taki obraz sytuacji. I mam jeszcze jedno pytanko, ile waży nasz Colt? Zastanawiam się, bo mam możliwość transportu Colcika na pace samochodu ciężarowego z HDS który ma udźwig do 1,5 tony.
docencik87 - 18-06-2009, 20:01

935 kg z tego co pamiętam :D
alex1000 - 23-06-2009, 20:48

jutro jadę po Colcika i opisze jak poszło, życzcie mi powodzenia. :mrgreen: