To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - AutoMapa Europy

Hiszpan - 17-06-2009, 20:10
Temat postu: AutoMapa Europy
Witajcie
Mam i używam AM na Polskę i generalnie sobie chwalę. Zdarzają się wtopy, ale bardzo rzadko, więc nie mam na co narzekać. ;)

Zastanawiam się teraz nad AM Europy - ma ktoś może :?:
Jeżeli tak, to proszę o podpowiedź jak się to sprawuje.
Z jednej strony bym kupił, ale z drugiej trochę szkoda mi kasy na coś co użyję raz czy dwa razy do roku.

A może macie inne programy, które mają podobne działanie i może je wrzucić na PDA :?:
Ale tu z kolei dochodzi kwestia map krajów, które dany program obsługuje. W tym roku wybieram się do Rumunii i to raczej bezdrożami, a wiem że nie każda mapa zalicza Rumunię do Europy i często jej teren to jedna wielka, biała plama ;)

akbi - 17-06-2009, 20:25

mam AutoMape EU 5.5 Owczesniej 5.3), uzywalem w PL, DE i NL
Mapa jak mapa ... ogolnie polecam.

Anonymous - 17-06-2009, 20:38

Hiszpan a może sprawdzisz IGO8? Ma tą zaletę, że wrzucasz do programu tylko te kraje które akurat ci są potrzebne a ładujesz całą Europę jak w AM. Ja na IGO jeżdzę akurat tylko po kraju więc ci nie pomogę ale zawsze możesz wejść na jakieś forum tematyczne (polecam www.my-navia.pl) i poczytać
akbi - 17-06-2009, 21:56

varth, w AM dokladnie tak samo jest. Podczas instalacji wybierasz region europy ktory Cie interesuje, lub cala europe
Anonymous - 18-06-2009, 10:09

Wiem o tym. Tyle, że a w AM trzeba podczas instalacji zaznaczyć którą część mapy ma wgrać. W IGO potrzebne mapy można dograć w każdej chwili, bez żadnej instalacji.
apikus - 18-06-2009, 12:41

Ja mam AM, IGO8, NAVIGON zainstalowane na kartach SD (zawsze cała europa). To co mi potrzebne umieszczam w nawigacji i w drogę.
Hiszpan - 18-06-2009, 13:37

apikus napisał/a:
Ja mam AM, IGO8, NAVIGON zainstalowane na kartach SD (zawsze cała europa).
Masz te wszystkie programy w oryginale czy używasz jakiś piratów, wersji testowych itp?
Anonymous - 18-06-2009, 14:55

Navigon ma fajnie bo można ściągnąć ze strony producenta w pełni działającą wersję czasową (14 dni) do przetestowania. Jak się spodoba to można wykupić aktywację. AM wiadomo "trochę" kosztuje. O IGO na PNA ci nie powiem, jaka jest tam wersja (a są 8.0, 8.3 i najnowsze Amigo z numerkiem 8.4). Ale jeśli masz na palmtopie to oficjalnie jest udostępniana 8.0 bez możliwości (jak na razie ) aktualizacji do 8.3 lub 8.4, które mają więcej funkcji w programie (jeśli wgra się odpowiednie skórki).
JCH - 23-06-2009, 21:37

Hiszpan napisał/a:
Zastanawiam się teraz nad AM Europy - ma ktoś może :?:
Jeżeli tak, to proszę o podpowiedź jak się to sprawuje.
Tak, mam AM Europy. Tak w 100% nie jestem zadowolony ale nie chodzi raczej o dokładność map, tylko o algorytm wyznaczania trasy. Dotyczy on zarówno EU jak i PL. Wydaje mi się, że Tom Tom robił to jakoś sprawniej. Być może moje niezadowolenie wynika z tego, że zwykle sam wybieram trasę, która jest jakąś tam wypadkową trasy najkrótszej i optymalnej a navi proponuje albo rajd po autostradach, albo jakieś mega skróty. Stąd częste nieco irytujące informacje: "jesteś poza trasą, nowa będzie lepsza" ;)
Czasami też jadąc jakąś trasą AM proponuje zjazd w drogę o dużo gorszej klasie po to, by za 1-2 km powrócić na poprzednią trasę. Dziwne :?

Co do dokładności map EU będąc w marcu we Włoszech i Austrii trafiłem na drogi, których nie było na mojej mapie (i nie chodzi mi o jakieś pipidówy) tylko nowe warianty dróg już istniejących. Sam jestem ciekaw czy ostatnia aktualizacja 5.5 je obejmuje.

No cóż, zbyt wiele Ci nie pomogłem :? Mając wcześniej doświadczenia z Tom Tomem dla odmiany kupiłem AM ale widzę, że TT jakoś bardziej mi pasił.
Ale skoro:
Hiszpan napisał/a:
Mam i używam AM na Polskę i generalnie sobie chwalę.
to myślę, że i z AM EU będziesz zadowolony.