To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - potrzebuje kilku porad

kamil0810 - 19-06-2009, 18:51
Temat postu: potrzebuje kilku porad
wcześniej jeździłem oplem calibra 2.0 16v ogólnie fajne autko( troszke wiocha trącało paliwo i opłato żerne do tego )ale nareszcie się rozpadło :lol: miałem go dość od jakiegoś czasu i nareszcie 2 tygodnie temu się skończył silnik.

szukałem autek na allegro co jeden to większa ruina była budżet miałem mały tylko 2 tysie :( ale znalazłem nareszcie coś nie pordzewiałego mojego 1 kolcika za całe 1600zł . Na początku nie byłem zbytnio z tego powodu zadowolony brak wspomagania el.szybek ale nie był pordzewiały cały zakup trwał może max 15 minut bo potrzebowałem auta na gwałt. pierwszy kilometr przerażenie a potem coraz lepiej auto z 1990 roku nic nie puka nie stuka w zawieszeniu silnik wmiarę równo pracuje (bo zaworki jeszcze graja ale się w tygodniu zrobi) i chyba się w nim zakochałem bo jeżdzi się super nawet korki sa w nim przyjemniejsze

teraz mam kilka pytań bo szczerze mówiąc o coltach wiem niewiele niestety przewertowałem troszkę forum od wczoraj i jestem już bardziej ogarniety ale nie do końca
mój colcik to c50 12.12.1990r tak jest przynajmniej w dokumentach
1 mam silnik 1299 4G13 on ma 55kw ?? bo po osiągach to raczej mam 44kw bo tylko do 150 się chce i to z trudem rozpędzić ale to może być wina zaworów
2 czym się różnią silniki 1.3 44kw od 55kw
3 rególacja zaworów dla mojego silnika to 0,15 i 0,25 ?i jaka uszczelkę pod dekiel zaworów założyć chodzi o firmę bo ta zapewne się rozpadnie albo zacznie cieknać
4 jakiej firmy najlepiej założyć rozrząd żeby nie wywalić kasy w błoto pasek napinacz i uszczelniacze ?
5 cieknie mi olej z lewej strony od rozrządu ślady są aż na ścianie grodziowej silnika i półośce uszczelniacze i uszczelkę pod deklem wymienię przy rozrządzie boje się ze to nie tylko one puszczają z czego colcik lubi jeszcze z tamtej strony cieknąć wole wymienić raz i mieć spokój czytałem że głowica jeśli tak to jakie uszczelki kupować orginał ? I jakim momentem dokręcać nie mam żadnej instrukcji do autka niestety
6 jakie spalanie macie bo teraz to w okolicach 10 l spala w mieście półtora mniej i już by było milej na stacji ale liczę ze po regulacji zaworów się poprawi bo gazować nie zamierzam szkoda silnika
7 gdzie można nabyć mechanizm wycieraczek za rozsądną cene w IC nie ma a na alegro brutalne uzywki tylko znalazłem a wołał bym nówki założyć
8 czy przewody wysokiego napięcia to naprawdę temat tabu do tego auta ze trzeba dopasowywać? czytałem na forum i mam poszczególne nr ale milo by było w zestawie je kupić

resztę problemików już rozwiazałem za pomocą forum za co wielkie dzieki :) elektronik do ECU też umówiony ma sprawdzić i powymieniać co trzeba bo do elektroniki się nie dotykam z mechaniką nie ma problemu chyba ze mnie colcik zaszkodzi :)

Hugo - 19-06-2009, 19:22

kamil0810 napisał/a:
jaka uszczelkę pod dekiel zaworów założyć chodzi o firmę bo ta zapewne się rozpadnie albo zacznie cieknać
Najlepiej oryginał, ale z powodzeniem można założyć również Elring'a lub np. Victor Reinz.
kamil0810 napisał/a:
jakiej firmy najlepiej założyć rozrząd żeby nie wywalić kasy w błoto pasek napinacz i uszczelniacze ?
Pasek Mitsuboshi, Sun lub Flennor, rolki GMB, NTN lub Koyo, uszczelniacze jeśli nie ori to NOK, Corteco.
kamil0810 napisał/a:
cieknie mi olej z lewej strony od rozrządu ślady są aż na ścianie grodziowej silnika i półośce uszczelniacze i uszczelkę pod deklem wymienię przy rozrządzie boje się ze to nie tylko one puszczają z czego colcik lubi jeszcze z tamtej strony cieknąć
Jęsli okaże się, że to nie jakiś uszczelniacz pod rozrządem to niestety lubi tamtędy puszczać uszczelka pod głowicą.
kamil0810 napisał/a:
jeśli tak to jakie uszczelki kupować orginał ?
Niekoniecznie. Może być Ajusa, ale lepiej Elring lub Victor Reinz.
kamil0810 napisał/a:
gdzie można nabyć mechanizm wycieraczek za rozsądną cene w IC nie ma a na alegro brutalne uzywki tylko znalazłem a wołał bym nówki założyć
Zapomnij o nowym, bo będzie droższy od auta. Szukaj używek.
kamil0810 - 19-06-2009, 19:38

śliczne dzięki za pomoc :)

troszkę mnie martwi ten mechanizm bo wolał by nowy ale jeśli cena jest zaporowa to trzeba pokąbinować może coś z innego autka da się podmienić bo to same piasty maja luz na jabłkach trzyma się sztywno

rus_one - 20-06-2009, 10:12

Mechanizm najlepiej daj do jakiegoś magika niech Ci rozwierci i wstawi tulejki i będzie git ;]

V max masz ok. mój też cos koło tego się kręci. Chociaż może po moich bojach z nim będzie coś szybciej :mrgreen:

Spalanie muszę powiedzieć że też będzie cos koło tego :evil: mi wychodzi na mieście grubo ponad 10L, ale ja robię odcinki po kilkaset metrów więc ciągle na ssaniu. Na trasie jakieś 6- 6,5L przy 110- 130 km/h

Jakbyś miał pytania to wal na PW

kamil0810 - 20-06-2009, 13:58

rus_one napisał/a:
Mechanizm najlepiej daj do jakiegoś magika niech Ci rozwierci i wstawi tulejki i będzie git ;]
to już załatwione znajomy tokarz dorobi tulejki bo wczoraj troszkę padało i jechało się dość ciężko

rus_one napisał/a:
V max masz ok. mój też cos koło tego się kręci. Chociaż może po moich bojach z nim będzie coś szybciej :mrgreen:
ja sprawdzę po regulacji zaworów i wymianie filtrów czy coś się poprawi bo czuć że troszeczkę silnik się meczy przy przyspieszaniu

rus_one napisał/a:
Spalanie muszę powiedzieć że też będzie cos koło tego :evil: mi wychodzi na mieście grubo ponad 10L, ale ja robię odcinki po kilkaset metrów więc ciągle na ssaniu. Na trasie jakieś 6- 6,5L przy 110- 130 km/h
tu mnie nie pocieszyleś liczyłem ze mniej te silniki biorą paliwka :(

rus_one napisał/a:
Jakbyś miał pytania to wal na PW

rus_one - 20-06-2009, 17:59

daj znać jak poszło :lol: może mój za dużo pali... też myślałem że 1,3 będzie mało palił...
lipa40 - 20-06-2009, 18:39

Kilka raportów spalania http://www.autocentrum.pl...1&engineid=5608
kamil0810 - 20-06-2009, 19:16

jak tylko ogarnę parę spraw z silnikiem bo jeszcze przewody chyba z 10 lat nie były wymieniane świece zapewne tez to pochwale się czy coś się zmieniło :)

lipa40 te raporty przeglądałem przed kupnem colcika 1.3 bo jeszcze był taki 1.5 ale strasznie rdzewiał a ten troszkę lepiej wygląda rdzy nie ma ale troszkę dołków na karoserji niestety jest :( i ze względu na to spalanie wziąłem 1.3 :)

rus_one - 20-06-2009, 21:17

ja tez ;/ a wyszło że spalanie na mieście to samo. myślę nad swapem, ale chyba nie warto...
kamil0810 - 21-06-2009, 01:00

też taka myśl pszeszła mi przez głowę ale mało opłacalne lepiej kupić coś całego i lepiej wyposażonego przynajmniej w moim przypadku albo gaz założyć co prawda nie jestem zwolennikiem gazu

[ Dodano: 21-06-2009, 01:11 ]
http://moto.allegro.pl/it...t_1_5_glxi.html

to by było dobre na przeszczep miałem go obejżec przed zakupem mojego ale brak oc i przeglądu mnie zniechęciło no i auto ze skandynawji a tam zajeżdżaja często autka niestety :(

rus_one - 21-06-2009, 07:59

ze swapem jest problem taki że trzeba instalacje przekładać, a tego nie dam rady zrobić raczej. chociaż może się kiedyś odważę :wink: oddać elektrykom do zrobienia na 100% za drogo. myślę że wzieliby coś około wartości auta więc nieopłacalne absolutnie. a ten biały zjedzony mocno z tego co widac po zdjęciach. gazu do gaźnika bym nie zakładał. za dużo zabawy z odpalaniem. to nie sekwencja żeby się sam przełączał z benzyny na gaz. tu musisz przełączyc na zero, wypalić paliwo z gaźnika i dopiero przełączyć na gaz.
kamil0810 - 21-06-2009, 20:08

jak będzie palił ponad 10 to pomyśle nad gazem choć dla mnie gaz to dobry do kuchenki a nie do auta :) w calibrze przeżylem 11 więc tu 10 tez jakoś przeżyje a przyjemność jazdy coltem jest większa
rus_one - 22-06-2009, 10:35

no baaaa :lol:
kamil0810 - 22-06-2009, 13:11

każdy kolejny kilometr tym autkiem powoduje że coraz bardziej go lubię dziś robie zaworki jak uszczelkę dostane albo zaryzykuje na starej choć wczoraj na swiatłach stał pasat tdi i głośniejszy był :)

a takie pytanko czy colciki zawsze tak buczą niby sportowo powyżej 80 km czy pora zrobić wydech bo możliwe że gdzieś jest dziurka :(

lipa40 - 22-06-2009, 15:24

kamil0810 napisał/a:
możliwe że gdzieś jest dziurka

sprawdzałeś kolektor wydechowy :?: , lubi sobie pęknąć i wtedy jest troszku głośny :?