To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - [CJ4A 1.6] Tajemnicze przewody pod maską Colta CJ0

Anonymous - 08-08-2006, 19:57
Temat postu: [CJ4A 1.6] Tajemnicze przewody pod maską Colta CJ0
Witam
W związku z tym że na samochodowych kabelkach znam się jak świnia na gwiazdach (jak mawiał poeta) chciałbym aby szanowni Forumowicze zweryfikowali to co o tych kabelkach:

(tu w zbliżeniu skąd wyłażą):

powiedział mi poprzedni właściciel. Mianowicie te 4 kabelki były podłączone do immobilizera który padł i uniemożliwiał uruchomienie auta. Ich odłączenie przywróciło sprawność colciakowi. Czy to moze być prawda? Dostałem od poprzedniego właściciela 1 kluczyk i chce go dorobić i teraz nie wiem czy immobilizer faktycznie nie działa.
Pytanie 2 - czy warto to naprawiać? Czy olać i zamontować jakieś osobne odciecie zapłonu razem z alarmem? Póki co zwinąłem i zaizolowałem końcówki tych przewodów.
Następne pytanie jest proste: co to jest? :)

Znajduje sie ta kostka pod kierownicą z prawej strony i wygląda jakby się coś tam należało podłączyć. Należy czy nie?
No i oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej - czy ma osobny bezpiecznik? Obie lampki nie działają i nie wiem od czego zacząc szukanie...
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi. Mam nadzieje że poziom moich zapytań nikogo nie zirytuje..:)
Łukasz

Hubeeert - 08-08-2006, 20:07

Co do zdjęć to się nie wypowiem a oświetlenie tablicy sprawdź zaczynając od bezpieczników, przez masę przy listwie oświetleniowej. No i żarówki sprawdź czy nie spalone.
Anonymous - 08-08-2006, 20:29

Jezeli imo dziala kluczyk dorobisz w aso.Koszt chyba cos kolo 200zl, moge sie mylic.
Anonymous - 10-08-2006, 11:50

Witam ponownie
Dzisiaj postanowiłem sprawdzić empirycznie czy immo działa. Dorobiłem kluczyk - bez kostki. Otwiera wszystkie drzwi i kręci rozrusznikiem, ale nie odpala. Strary kluczyk pali od pierwszego przekręcenia - znaczy się immobiliser dalej działa. Dobrze wnioskuje?
W takim razie odłączone kable są od czegoś innego. Tylko od czego?
Co do żarówek oświetlających tablice rejestracyjną - były spalone jak pół mojego akademika w juwenalia. Bedę miał nauczke zeby sprawdzić najoczywistrze rozwiązania przed zaśmiecaniem forum...;p
Tajemnica kostki pod kierownicą ciągle nierozwiązana...

wichura1 - 18-08-2006, 11:44

lukamar napisał/a:
Witam ponownie......
Tajemnica kostki pod kierownicą ciągle nierozwiązana...

OBD II ? :wink:

Anonymous - 24-11-2006, 22:00

Wichura ma rację , to złącze OBD II
Anonymous - 24-11-2006, 22:30

hehe to może ja sie dołacze :) co to jest złącze OBD II ??????????
Anonymous - 25-11-2006, 08:52

Wejdz w link a nie pytaj.