Chcę Kupić 3000GT/GTO - Zakup Miśka. Lepiej VR-4 czy MR?
Krystian990 - 23-06-2009, 11:51 Temat postu: Zakup Miśka. Lepiej VR-4 czy MR? Witam. Do końca tych wakacji mam zamiar zrealizować moje odwieczne marzenie... Tzn kupić Miśka 3kGT. Co myślicie o wersji MR? To prawda, że poszycie karoserii ma z aluminium? Czy brak 4WS jest poważną wadą i jest to wyraźnie odczuwalne? Wie ktoś coś więcej o tym konkretnym misiu? http://moto.allegro.pl/it...to_3000_gt.html Warto wogóle jechać go obejrzeć?
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
udi - 23-06-2009, 12:18
niestety nie znam osobiscie tego egzemplarza,ale widze ze wizualnie wyglada na prawde niezle.Nie slyszalem wczesniej zeby wersja MR miala aluminiowe poszycie,ale moze jeszcze nie wszystko wiem.Natomiast brak systemu 4WS wcale nie sprawia ze auto jest gorsze!!! Pod maska rzuca sie w oczy dziwne polozenie linki gazu(raczej nie orginalne) i brak mechanizmu od tempomatu co wyjasnia to polozenie linki.A czy w tej wersji to norma to nie wiem.A moze wlasciciel po prostu wyrzucil tempomat z powodu braku czesci,i tu pytanie czy na innych czesciach tez oszczedzal??????????
A moze warto obejrzec i wtedy sie wiekszosc wyjasni,tylko uwazaj i nie podpalaj sie za bardzo podczas ewentualnego zakupu,bo pozniej mozesz zalowac
Anonymous - 23-06-2009, 13:47
A mi tu coś śmierdzi. Po mojemu GTO było tylko z kierownicą po prawej stronie. Poza tym jak juz sie za cos płaci to niech bedzie to naprawde to co ma być. W MR był mocniejszy silnik wiec dobrze żeby tam był naprawde ten 320 konny. Acha i jesli to GTO po przekładce to naprawde trzeba uważac bo przekładka angola to nie taka prosta sprawa.
udi - 23-06-2009, 15:42
w 100% zgadzam sie z poprzednikiem,zwlaszcza ze gosc twierdzi ze to jedyna wersja MR w europie z kierownica po prawej stronie(fabryka raczej nie bawi sie w takie cos).A moze to jedyna przekladka w europie takiej wersji MR.!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zobaczyc zawsze mozna!!! co w trawie piszczy
Krystian990 - 24-06-2009, 10:08
Właśnie wydaje mi się, że już kiedyś widziałem tego Misia na allegro gdy jeszcze był RHD. (stąd może wynikać dziwne położenie linki gazu) To gdyby była przekładka nawet dobrze zrobiona to można się nim interesować czy wtedy już się lepiej w coś takiego nie bawić? I jeszcze jedna sprawa, że on nie ma ECS. Bardzo się ono przydaje czy bez niego komfort jazdy nadto nie ucierpi?
Daro - 24-06-2009, 17:08
Moim zdaniem nie ma to znaczenia, ECS to technologia regulacji elektronicznej tylko, może mieć sztywne zawieszenia albo miękkie i ECS nie ma tu za wiele do rzeczy. Po prostu nie można będzie zmieniać ustawień w czasie jazdy
[ Dodano: 24-06-2009, 17:09 ]
Tak poza tym, to moj znajomy przekladal swojego Galanta sam no i jezdzi nim, nie narzeka, wiec da sie to chyba porzadnie zrobic
Krystian990 - 25-06-2009, 03:22
A orientuje się ktoś ile kosztują wszystkie części do przekładki z RHD na LHD? I czy musi być jakiś papierek od specjalistycznego warsztatu czy można to zrobić w własnym zakresie? Bo wpadła mi w oko druga dosyć interesująca aukcja http://moto.allegro.pl/it...k_po_lfcie.html i myślałbym kupić taki samochodzik, części do przekładki i samemu zrobić przekładkę bo mam dosyć spore wyposażenie warsztatu i dużo doświadczenia w mechanice. Tylko właśnie nie wiem jak to wygląda pod kątem prawnym....
Daro - 25-06-2009, 07:50
Jak już w ogóle interesujesz się tym samochodem, to może kup go bezpośrednio od właściciela na ebay'u:
http://cgi.ebay.co.uk/Mit...%3A1%7C294%3A50
Zaoszczędzisz jakieś dziesięć tysięcy złotych
Krystian990 - 25-06-2009, 08:35
Kurcze śmieszna sprawa. Na ebay ma podany przebieg 100tys mil, a na allegro 75tys km Na ebay skrzynia automat, a na allegro manual... I jedź potem jakieś 250km w jedną stronę obejrzeć autko, a tu się okazuje, że wspólny z opisem na allegro jest tylko kolor Daro coś pisałeś, że jakiś Twój znajomy sam robił przekładke... Nie wiesz jak to wyglądało pod kątem prawnym?
Bartek - 25-06-2009, 08:42
Pod kątem prawnym nie wygląda to źle.
Przekładka, SKP, WK - wszędzie kpl. dokumentów jak dla każdego sprowadzonego auta. W SKP mogą jedynie zażądać opinii rzeczoznawcy o przekładce.
Przekładańców na tym forum kilka jeździ
[ Dodano: 25-06-2009, 08:46 ]
Krystian990 napisał/a: | . Na ebay ma podany przebieg 100tys mil, a na allegro 75tys km |
z Anglii przyjedzie tyłem
Anonymous - 25-06-2009, 09:56
Moim zadaniem warto zapłacić 10000 za ten mniejszy przebieg Panu z Żabna. Poza tym te 330 KM to też tylko w Żabnie do dostania. Jeśli chodzi o przekładkę to kłopotem jest przegląd techniczny, jak sie ktos podłoży i klepnie to dalej nie ma już kłopotu.
Technicznie żeby dobrze przekładkę zrobić trzeba nieć drógie autko obok z kierownicą po lewej stronie. Jeśli ktoś to robi na handel to może nawet nagrzewnicy nie być pod deską . Przy zestawach przekladkowych okaze sie ze brakuje ci 1001 srubeczek i pierdulek.
andrzej5 - 25-06-2009, 14:44
Witam. Podłączę się do tematu, żeby nie zakładać kolejnego tego samego. Straciłem rozum zamierzam wydać 30 tys. na prawie 20 letnie auto
Tym razem poszukiwania zaczynam od zdobycia informacji - wśród osób najbardziej kompetentnych Przeglądam to forum od kilku tygodni, zagłębiłem się w otchłań internetu i fakt, uchroniło mnie to od podjęcia pochopnej decyzji - typu oglądanie składaka w Żninie (5 lat temu kupowałem Calibrę i uczyniłem odwrotnie, hehe - posłuchałem osób nie mających pojęcia o temacie i nie kupiłem wersji turbo - czego 5 lat żałowałem).
Do rzeczy:
interesuje mnie Wasze zdanie o tym aucie:
http://allegro.pl/show_item.php?item=668830226
było już co najmniej 3 razy na allegro - może ktoś coś pisał, oglądał, słyszał....
http://www.blocket.se/mal...6.htm?ca=14&w=3
wg. mojej wiedzy buda jest od wersji SE. czy TT były tez produkowane z tą karoserią??
Krystian990 - 25-06-2009, 22:15
Gdzieś już na tym forum było pisane o tym czarnym Miśku. Co do przeglądu to u nos w okolicy raczej jest tak, że jak od auta nic wyraźnie nie odpada to klepią tylko kto wie jak będą patrzeć na klepnięcie przeglądu po samodzielnej przekładce bez żadnego papierka z jakiejś firmy specjalizującej się w tym... A Wy gdybyście mieli wybierać to poszlibyście na wersje MR bo 60kg lżejsza i może coś tam jeszcze czy VR-4 bo ma AWS I ECS??
andrzej5 - 25-06-2009, 23:00
Z tego co wyczytałem na stronie 3Si wynika że MR był produkowany tylko na rynek japoński, a więc zawsze będzie to przekładka Wiesz, przegląd przeglądem... ale to autko jedzie... i co jak wtedy coś odpadnie ( Ja zawsze szukałem solidnych diagnostów. Trudno o takich... 4 miesiące po przeglądzie urwał się drążek kierowniczy.
slawekpurc - 25-06-2009, 23:04
hehe , no fakt upadles na glowe.. 30 tys za 20 letnie auto.. ale nie przejmuj sie , ja upadlem bardziej ok 40 tys za 16 letnie...~ 10 tys Euro
nie wiem czemu ale jakos nie mam zaufania do tych aut w PL. ja swojego wlasnorecznie sprowadzilem z wloch i jest ok. ogladalem pare aut w polsce i musze powiedziec ze byly to gnioty, a mechanikiem nie jestem.
odnosnie tego czarnego miska.. on kiedys kiedys byl za 35... *jak ja szukalem ok 10 miesiecy temu.. potem dlugo stal po TYLKOOOO (tak mial gosc napisane) 30700...
a teraz widze ze za ok 25000 , dziwnie traci na wartosci..:) myslalem ze takie auta to tylko zyskuja:)
neich ktos w koncu pojedzie go obejrzec. juz kiedys pisalem o tym - skad te 360 koni..?
i taki maly tips.. kiedys sam o tym nie wiedzialem , ale radze ci obejrzec sie za wersja euro. ma wieksze turbiny td04 13g.. wersja US ma 9b.. to juz wogole sa malenstwa. poza tym szukaj wersji 6 biegowej. lub wersji z 93r.. to jest 5 biegowka ale ma 25splin.. ilosc zabkow na wale w skrzyni bodajze.. wersje 91-92 i poczatek 93 mialy 18splinowe i czesto te skrzynie padalu.
z tego co czytalem wersja poprawiona tej skrzyni 25splinowej juz radzi sobie dobrze. u mnie poki co chodzi idealnie.
wg. ludzi na 3si.. w wersji z turbo 13g mozna miec ok 50KM wiecej (jesli chodzi o porownanie turbin) . poza tym bywa ze ludzie zmieniaja turbiny 9b na 13g lub na wieksze.
jest paru ludzi na 3si ktorzy w setupie z 13g daja rade wycisnac 350-400 AWHP.. ok 500KM na wale..+ towarzyszace modyfikacje.
ja kiedys nie sadzilem ze bede modyfikowal auto.. ale przypadkowo kupilem wersje 93r EU.. no i jest ok:)
bolączka wersji przed liftem sa hamulce - tarcze 297mm. po lifcie 313mm i niestety slabo sobie radza przy ostrej jezdzie.
|
|
|