| 

| Carisma - Techniczne - Grzeje się silnik 1.6 16 V Sedan 2003/04rok

gracjanx - 23-06-2009, 17:04
 Temat postu: Grzeje się silnik 1.6 16 V Sedan 2003/04rok
 Od jakiegoś czasu grzeje mi sie silnik. Po przejechaniu kilkunastu km, zatrzymując się i stojąc około 10 minut w korku temperatura silnika znacznie wzrasta :/ Włącza się wentylator (słyszę, że chodzi) ale nie daje żadnego efektu. W końcu temperatura wzrasta do czerwonej kreski i gdy przygazuję do okoo 4 tys obrotów, temperatura spada do normy. Niestety po kilku minutach sytuacja sie powtarza :/ Odpowietrzono mi auto ale niestety pojezdzilem zadowolony 1300 km i znow to samo
  Co moze się dziać według Was??  Mam Cari 2003/04 rok, 1.6 16V Sedan. Jakiego mechanika, który "nie zdziera" polecacie we Wrocławiu?? :/ Pozdrawiam!! Robson86 - 23-06-2009, 17:07

| gracjanx napisał/a: |  	  | Co moze się dziać według Was?? | 
 sprawdz termostat
 Pozdroo
 czekoladka_1981 - 23-06-2009, 17:13

| gracjanx napisał/a: |  	  | Jakiego mechanika, który "nie zdziera" polecacie we Wrocławiu | 
 Regionalne , najlepiej poszukaj i pytaj tutaj
 loki7777 - 23-06-2009, 17:31

To to mozna samemu, lepiej tak zrob i wymien do kompletu czujnik temp. plynu chlodzaceo
 Anonymous - 23-06-2009, 17:51

1. pierwsze do sprawdzenia - najprostsze i najtańsze:

termostat (łatwy dostęp, cena groszowa)

2. spr. poziom płynu / zapowietrzenie układu

3. pompa wody, może coś z nią nie tak,
 skoro po dodaniu gazu temp spada - to nielogiczne
 bo wydziela sie wraz z obrotami wiecej ciepła

4. zamulony ukł chłodzenia jakimś syfem

5. uwalona głowica i grzeje się - ale temu by towarzyszyły inne objawy raczej

6 czujnik temperatury do wskaźnika , 20zł

pilnuj, zebyś nie przegrzał silnika, jeżeli to zrobiłeś, słono zapłacisz...

PS mam nadzieje, że nie wlałeś samego koncentratu, bo on ma słabe właściwości odprowadzania ciepła, woda duuuużo lepiej odprowadza i musi to byc w odpowiedniej proporcji
 gracjanx - 24-06-2009, 23:47

Rano jadę do jednego gościa, który ma mi sprawdzic m.in. termostat i pompe wody. Jeśli znajdzie przyczynę to poinformuję Was o tym co zrobił i jaki był tego koszt
  Tymczasem bardzo dziękuję za odpowiedzi!! Pozdrawiam
 reicz - 18-09-2010, 12:55

I co było skutkiem takiego grzania się Carismy bo mam podobnie ?

|  | 
 |  |