Carisma - Techniczne - Świeci kontrolka ładowania akumulatora
Anonymous - 09-08-2006, 07:32 Temat postu: Świeci kontrolka ładowania akumulatora Witam.
Od wczoraj non stop świeci mi kontrolka ładowania akumulatora. Bezpieczniki sprawdziłem są OK. Pasek naciągnięty. Szukam regulatora ładowania ale jakoś nie mogę znaleść. Miał już ktoś podobny problem i co to było?
Pozdrawiam
Janusz
Carisma 1.8 GDI 140 tyskm 1998 rok
Anonymous - 09-08-2006, 08:17
jezdziłes długo tak na zapalonej kontrolce bo jak tak to ładowanie raczej masz. Z usterek to mogą być szczotki alternatora i regulator który jest (tak mi sie zdaje) tuż przy alternatorze.
pozdro
Anonymous - 11-08-2006, 07:23
Witam.
Byłem u elektryka i okazało się że spalony jest wirnik alternatora
Koszt naprawy z robocizną wyniósł około 300 zł.
Temat uważam za zamknięty.
Pozdrawiam
Janusz
Anonymous - 04-08-2007, 13:15
Witam.
Cały czas swieci mi sie kontrolka ładowania, sprawdzałem ładowanie miernikiem i jest takie jak trzeba 14,6V. Jakies pomysły co to moze byc?
saphire - 04-08-2007, 16:13
Napięcie to jedno ale czy aby ono jest stałe? Może dioda prostownicza w mostku zdechła czy coś w ten deseń - trzeba by dokładniej obadać u elektryka może jaki oscyloskop by się przydał...
Anonymous - 06-08-2007, 09:37
A czy ktos moze mi wytłumaczyć taką jedna sprawe? Chcialem sprawdzic czy swiecaca sie kontrolka nie jest efektem jakiegos zwarcia, podlączylem zaróweczke przy altenatorze razem z kostką, przekrecam kluczyk, kontrolka sie zapala - żarówka nie, zapalam silnik kontrolka swieci - żarówka nie. To normalne? Moze taka technologia, bo normalnie to chyba zarówka powinna sie zapalać
Anonymous - 02-09-2007, 22:44
a czy podłaczyłes zarówke w miejsci przyłacza lampki ładowania
moja droga w kontrojka spowadpwana wymiane alternatora ale to nie znaczy ze zgasła i zrobiłem juz tak 10tys km ,jak cie drazni zawsze kontrolke można wyłaczyć na stałe na alternatorze ,nigdy już nie zaswieci. ,najczestrza usterka to regulator napiecia .pozdrawiam
|
|
|