To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Radio CD do Carismy

Anonymous - 09-08-2006, 09:13
Temat postu: Radio CD do Carismy
Wiem że ten temat był już poruszany jakiś rok temu, ale mam pytanie jakie i czy wogóle mogę wstawić jakieś radio z CD żebym mógł sterować funkcjami komputera ?? Teraz posiadam radio ph1000 może gdzieś mozna kupić nowszy model ?? Jak tak to może ktoś się orientuje jaka jest jego cena ??
Anonymous - 09-08-2006, 09:47

2 miesiące temu na allegor kupiłem CD w142 dałem za to 400zł czyli chyba raczej droga rzecz. Ogólnie cieżko dostać na allegro widziałem nawet po 800 :(
pozdro

Robson86 - 15-08-2006, 17:14

Hej! A czy nie wiecie, czy można zamontować jakąś nie fabryczna zmieniarke??
:mrgreen:

Anonymous - 13-01-2007, 00:05

Oczywiście można wstawic inne radyjko (sam wynieniałem na cd/mp3) ale po pierwsze we fabrycznym radiu(na kasety -1.8 gdi 2000 rok) jest inna wtyczka-nie standardowa po drugie nie da sie juz zmieniac wszystkich parametrów centralnego wyswietlacza-poprzednio klawiszem DISP zmieniałem pomiedzy chwilowym zuzyciem paliwa,predkoscia,mozliwym do przejechania dystansem itd. a teraz moge tylko resetowac wybrany wczesniej parametr(naciskajac ponad 2 sek ten lewy guziczek tuz pod wyswietlaczem)-więc za pomoca fabrycznego radia przed wymiana ustaw sobie co chcesz za parametr widziec ,wymontuj radio,potem albo dostaniesz jakas przejsciówke albo trzeba tak jak ja obciąc wtyczke i połaczyć poprzez kostke z wtyczka do radia które chcesz zamontować-trzeba patrzec na shemat z fabr radia i uzywajac shematu nowego radia odpowiednio przemienic kabelki-mowa tu o tej najwiekszej wtyczce mniejsza tylko odłącz (bomba291@tiscali.co.uk)
jedras - 15-01-2007, 01:45

Panowie pytanko mam

Przepalily mi sie w ph2000 dwie zarowki ktore podswietlaja wyjmowany panel z numeracja stacji. Jakie tam sa zarowki i jak sie dostac do nich zeby je wymienic. Prosze o instruktarz dla elektronika laika

Chooper - 15-01-2007, 07:15

pewnie sie nie dowiesz, zanimnie rozbierzesz radia i nie sprawdzisz, ale na mój gust, to są tam takie malutkie żaróweczki, co wyglądają jak diody, i na zakończeniach mają druciki, które przylutowuje się do płytki od panelu czołowego radia.

Zrób foto rozebranego radia , to powiem Ci, czy mam takie żaróweczki do wydania :)

jedras - 15-01-2007, 23:50

......jak ja sie zabiore za to radio to po zlozeniu raczej nie bedzie dzialalo...........
Anonymous - 09-07-2007, 18:46

Witam jestem tu nowy, mam zamiar kupić carismę 1.9 TD 2000 rok. mam pytanie czy jeżeli w samochodzie jest zamontowane nie oryginalne radio to czy jest możliwość korzystania z komputera ( jakie jest spalanie paliwa itd.) i czy komputer się włącza tylko podczas jazdy bo ostatnio przy włączonym silniku był podświetlony tylko zegar i data? Wiem że może piszę trochę chaotycznie, sorki. Proszę o podpowiedż
Anonymous - 09-07-2007, 20:44

Panowie ja mam pytanko czy ktos uzywa co takiego w swoich samochodach z radiem na kasety
http://www.allegro.pl/ite...del_129zl_.html

Chodzi mi głównie o jakość dzwięku i jak to sie sprawuje??

Anonymous - 10-07-2007, 08:20

Ja używam kasety adaptera
http://www.allegro.pl/ite...everse_mp3.html
i do tego zwykłej mp3 którą zakosiłem córce :lol: .Miałem duże obawy co do tego wynalazku,ale myślę 10 zł nie majątek.Jeżeli chodzi o dzwięk to zostałem bardzo mile zaskoczony.Gra czyściej niż np.RMF.Nie jestem jakimś audiofilem i mnie to wystarcza,a koszt niewielki.O transmiterach słyszałem że gubią częstotliwość/Szczególnie jak dużo po kraju jeżdzisz to należy go przestawiać.Możesz mieć zakłucenia wywołane tel.komórkowym,liniami wysokiego napięcia itd.A najgorsze że z gniazda zapalniczki toto wystaje i jeszcze mp3 pod to musisz podpiąć.sprawdz kasete,jest dużo taniej.

Anonymous - 11-07-2007, 12:15
Temat postu: 1.9td 2000r.
arojter napisał/a:
Witam jestem tu nowy, mam zamiar kupić carismę 1.9 TD 2000 rok. mam pytanie czy jeżeli w samochodzie jest zamontowane nie oryginalne radio to czy jest możliwość korzystania z komputera ( jakie jest spalanie paliwa itd.) i czy komputer się włącza tylko podczas jazdy bo ostatnio przy włączonym silniku był podświetlony tylko zegar i data? Wiem że może piszę trochę chaotycznie, sorki. Proszę o podpowiedż

Tak się składa że mam taką właśnie carismę.wskazania wyświtlacza to;temperatura zewnnętrzna,data,godzina i info RDS.Komputera o którym piszesz tam nie ma.Oryginalne radio pozwala na odczytywanie RDS radia i ustawienie jasności środkowego wyświetlacza.

phot - 11-07-2007, 12:53

Z transmiterami mp3,nadajnikami radiowymi do palmow czy kasetami ktore zastepuja cd to jest taka kwestja - zalezy na co sie czlowiek w aucie nastawia odnosnie dzwieku... Osobiscie bardzo lubie sluchac muzyki w aucie i szczerze mowiac czuje roznice gdy utwor jest grany z cd a z mp3 (chodz oczywiscie doceniam niewatpliwy fakt ze mp3jek na plycie miesci sie pare godzin) mp3ki sa "sprasowane" jakby nieco... Ale w dluzsza trase uzywam mp3 poniewaz wiecej kawalkow na mniejszej ilosci plyt. Z wynalazkow podlaczanych mp3 do serii najfajniejszy wg mnie jest nadajniczek FM dostepny w mediamarkcie na minijacka - testowalem juz dosc dawno jak znajomy z zachodu przywiozl - dziala na naprawde niezle odleglosci wiec do standardowego odsluchu w aucie spelnia swoje zadanie aczkolwiek sam nie stosuje:)

Co do kompa i wyswietlacza oraz radia - zmienilem na radyjko z poprzedniego auta przy czym przy zmianie trzeba sobie ustalic ktory parametr ze standarodwych zwiazanych ze spalaniem chcemy miec poniewaz steruje zmiana funkcja disp w firmowym radiu. Ja zdecydowalem sie na srednie spalanie poniewaz zasieg moze sie zmieniac w zaleznosci od stylu jazdy czy miasto/trasa a spalanie chwilowo nie daje praktycznie zadnego obrazu niczego;) Szczerze mowiac spalanie srednie tez nie jest wedlug mnie super dokladne - komputer to troche taki gadzet. Fajnie ze pokazuje godzine i temperature... Niestety firmowego RDS'u w wysiwetlaczu komputera nie mam teraz ale mam w radiu i szczerze to mi na nim bardzo nie zalezy...

Podsumowujac wedlug mnie - jak masz troche chopla na punkcie muzy to walcz z radiem i ciesz sie zabawkami a jak nie lubisz kombinowac i lubisz jak sobie gra ale niekoniecznie i jezdzisz z pasazerami i czesciej rozmawiasz to zostaw firmowke i wstaw zmieniarke lub dokup adapterek.
Pozdrawiam
PS: ale wypracowanie napisalem;) ciekawe czy ktos to przeczyta;):D

Anonymous - 06-08-2007, 08:21

Witam
Ostatnio na alegro widziałem oryginalne radio (CD) mitsubishi colt (z nowego modelu), w opisie było że odtwarza mp3, jak porównałem zdjęcia tyłów to ma identyczne złacza jak radio do carismy a z przodu wielki klawicz DSPL. Mozliwe że będzie paswać (pewności nie mam). Niesteety aukcji już nie ma, więc nie ma linka :(

Anonymous - 16-09-2007, 22:55

a więc jest takie radio:
http://www.allegro.pl/ite...bishi_colt.html
będzie pasowało do carismy?

Chooper - 16-09-2007, 23:01

kostka do kabli tak, kostka do wyświetlacza centralnego na 99% nie, a już tu a forum były takie przypadki niepasujacej kostki od wyświetlacza, ponieważ nie ma do tego schematów, to nikt sobie z tym jeszcze nie poradził