To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Jaki olej przekładniowy do carismy GDI z 98r.

Grahamos - 25-06-2009, 16:46
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Jaki olej przekładniowy do carismy GDI z 98r.
Witam wszystkich

Na początku miesiąca zamierzam wymienić olej w skrzyni biegów, przeczytałem już wszystkie tematy o tym jaki olej wlać do skrzyni ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi czym skrzynia powinna być zalana.Większość poleca ELF TRANSELF TRX 75W80 inni polecają 75w90 a jeszcze inni piszą że powinien być 75w85. Szukałem również na stronach producentów oleji,
Mobil, Castrol i Valvoline preferują 75w90 a Elf i Shell 75w80. Proszę o pomoc i konkretne odpowiedzi jakiego oleju mam użyć ???

Udało mi się znaleźć więc rozpisze może się komuś przyda.

Olej do automatu 7,8l DIA QEEN ATF-SP III
Carisma 1,6 3,4l Transself TRX 75W-80
1,8GDI 2,2l Olej hipoidalny API GL-3, SAE 75W-85
Diesel 3,2l Tranself TRX 75w-90 lub 80

Budrys - 25-06-2009, 19:40

Kilka dni temu wymieniłem olej. Ale od początku. W zimie i na zimnym silniku zmiana biegu na dwójkę i dalej na trójkę to nieporozumienie. Nikt mi nie wmówi, że to jest udana konstrukcja skrzyni, zwłaszcza, że multum jest takich przypadków. Olej według mojej książki to 75w85 a nie żaden Tranself, bo ten jest do francuskich skrzyń. Zalałem olejem Valvoline SynPower TDL 75w90 jest o niebo lepiej, jednak trudności nadal występują, muszę to zostawić bo nie stać mnie na remont, wystarczy, że muszę władować setki zł do zawieszenia bo to kolejne nieporozumienie.
krspno - 01-07-2009, 12:05

Budrys napisał/a:
Kilka dni temu wymieniłem olej. Ale od początku. W zimie i na zimnym silniku zmiana biegu na dwójkę i dalej na trójkę to nieporozumienie. Nikt mi nie wmówi, że to jest udana konstrukcja skrzyni, zwłaszcza, że multum jest takich przypadków. Olej według mojej książki to 75w85 a nie żaden Tranself, bo ten jest do francuskich skrzyń. Zalałem olejem Valvoline SynPower TDL 75w90 jest o niebo lepiej, jednak trudności nadal występują, muszę to zostawić bo nie stać mnie na remont, wystarczy, że muszę władować setki zł do zawieszenia bo to kolejne nieporozumienie.

Skrzynia biegów w Carismie to porażka i pewnie się zdziwisz, ale te skrzynie są właśnie francuskie.

Chooper - 01-07-2009, 12:40

krspno, jak nie wiesz, nie znasz sie, to sie nie wypowiadaj. W GDI skrzynia była japonska, francuskie są we wszystkich pozostałych.
Grahamos - 01-07-2009, 15:45

W carismie Gdi i silnik i skrzynia są japońskie.
nawe - 14-07-2009, 18:04

Witam,
Jestem początkującym posiadaczem Carisme 1.8 GDi z końca 1999r. 107kkm przebiegu. Przeszukałem forum i wciąż nie mam pewności jaki najlepiej wlać olej do skrzyni przekładniowej.
Grahamos napisał:
Cytat:
Udało mi się znaleźć więc rozpisze może się komuś przyda.

Olej do automatu 7,8l DIA QEEN ATF-SP III
Carisma 1,6 3,4l Transself TRX 75W-80
1,8GDI 2,2l Olej hipoidalny API GL-3, SAE 75W-85
Diesel 3,2l Tranself TRX 75w-90 lub 80

W instrukcji wyczytałem, że zalecany jest hiploidalny ale API GL-4
Grahamos jakiej marki znalazłeś olej o takich właściwościach jak podałeś?
Proszę o wypowiedzenie się także innych w sprawię tej kwesti.
Olej postanowiłem wymienić ze względu na problemy przy redukcję na 2, a wiem że poprzedni właściciel wymieniał olej w skrzyni, ale nie wiem na jaki i w wyniku tego synchronizatory są nieodpowiednio smarowane. Wole wlać porządny i jeździć bez obaw.

Grahamos - 15-07-2009, 16:38

Niestety oleju jeszcze nie wymieniłem ponieważ gdy pojechałem na wymianę stwierdzili że oleju w skrzyni się nie wymienia i postraszyli mnie że może paść skrzynia biegów i zrobią to wyłącznie na moją odpowiedzialność co moim zdaniem jest śmieszne i g... się znają :/ Jutro przy wymianie filtra paliwa zapytam się innego mechanika co o tym myśli może on da mi konkretną odpowiedź.
Anonymous - 18-07-2009, 17:52

Ja do skrzynie zaleje to CASTROL SMX-S 75W-85. taki jest zalecany
Grahamos - 18-07-2009, 20:19

Ja jak na razie niczego się nie dowiedziałem. Sprawdziłem w książce obsługi mam ją w wersji pl. i wyraźnie jest napisane że olej GL-3. A co do zaleceń to mam w pracy dwie książki z zalecanymi olejami shella i co książka to inny olej i inna pojemność skrzyni biegów więc coś im się chyba pomyliło i się nimi nie kieruję. Podobnie jest na stronach internetowych producentów np. Elf zaleca TRANSELF TRX 75W80 a Valvoline SynPower TDL 75W-90 więc chyba raczej o oleju jaki powinien być zalany nie dowiemy się w sklepie motoryzacyjnym bo oni się kierują katalogami.
borys_zn - 18-07-2009, 20:25

koledzy a drugi rozrząd przy ilu powinno sie wymienic
nawe - 18-07-2009, 22:47

Grahamos to dziwne że masz GL-3 napisane. Z tego co widzę to masz GDI z 98r. czyli przed liftem. Ja mam książkę obsługi dla wersji po lifcie, tylko że w języku niemieckim i jest tam GL-4. Przecież z tego co wiem skrzynia jest taka sama. Nic z tego nie rozumię. Jak narazie najbardziej jestem przekonany do oleju polecanego przez jaceko mimo niskiej dostępności. Jest on polecany dla naszego autka na tej stronie:
Link

Grahamos - 19-07-2009, 14:39

Auto mam sprowadzone z Niemiec a książka pl. nie wiem o co chodzi ale na pewno jest GL-3 w książce w wersji pl. Szkoda że nie wypowiada się więcej Mitsumaniaków którzy wymianę mają już za sobą.
Anonymous - 20-07-2009, 23:30

ja mam wymianę już za sobą...
Najpierw miałem wlany Valvoline 75W90, a potem zalałem ELF Tranself TRX 75W80 i wg. moich odczuć skrzynia znacznie lepiej pracuje - biegi wchodzą pewniej i jakby mocniej, a i efekt zgrzytającej dwójki praktycznie zniknął (występuje jedynie gdy naprawdę szybko wrzucę dwójkę, ale po rozgrzaniu oleju nie ma go praktycznie wcale). Ja tam jestem zadowolony z tego oleju i przy następnej wymianie też go zaleję :wink:
Pozdrawiam!

Anonymous - 21-07-2009, 21:17

http://www.hdmot.pl/index.php

ja tu zamuwiłem sklep jest ok towar przyszedł w ciagu tygodnia

nawe - 21-07-2009, 23:32

jaceko a który olej wziąłeś? Castrola SMX-S?