Carisma - Techniczne - Temperatura nawiewu
jurekkraków - 25-06-2009, 17:05 Temat postu: Temperatura nawiewu Koledzy mam pytanie dotyczące temperatury nawiewu przy maksymalnym chłodzeniu w cari z klimatronikiem.Byłem dziś u speca od klim.Podstawowe czynności dobicie gazu do 720 g,wymiana osuszacza.Po wszystkich zabiegach kontrola.wszystko działa jak trzeba nadmuch wyciąga 10 st.w szukajce przeglądałem ale wypowiedzi tylko do manuala.Koledzy twierdzą w postach że nawiew 6st.Proszę o podpowiedż kolegów którzy mają klimatroniki jaką uzyskują temperaturę przy max cool.Mechec sprawdzał mi też ciśnienie sprężąrki i twierdzi że ok.Sprawa wygląda tak że po spadku temperaturu do 10 st termostat wyłącza sprężąrkę.Nie wiem może się mylę ale wydaję mi się że dwa lata temu po nabiciu gazem lepiej chłodziła.Czekam na podpowiedzi.
ZEROSUPER - 25-06-2009, 17:43
Po odebraniu z serwisu po nabiciu i oczyszczeniu klimy oraz wymianie osuszacza mam na nadmuchu 4C. Wcześniej z zapchanym osuszaczem miałem 17C. Może masz trafiony czujnik temperatury?
jurekkraków - 25-06-2009, 17:47
ZEROSUPER napisał/a: | Po odebraniu z serwisu po nabiciu i oczyszczeniu klimy oraz wymianie osuszacza mam na nadmuchu 4C. Wcześniej z zapchanym osuszaczem miałem 17C. Może masz trafiony czujnik temperatury? |
kolego a gdzie znajduje się tenże czujnik i czy można go wymienić samemu.Rozumiem że również masz klimatronik.
[ Dodano: 25-06-2009, 17:52 ]
ZEROSUPER napisał/a: | Po odebraniu z serwisu po nabiciu i oczyszczeniu klimy oraz wymianie osuszacza mam na nadmuchu 4C. Wcześniej z zapchanym osuszaczem miałem 17C. Może masz trafiony czujnik temperatury? |
Jeśli ten czujnik który się znajduje nad radiem a u mnie już pod popielniczką bo go przeniosłem jest ok.Ja bym raczej podejrzewał jakiś termostat który steruje pracą sprężąrki tylko nie wiem gdzie on się znajduje i czy w ogóle można go wymienić samemu.
ZEROSUPER - 25-06-2009, 17:52
Tak mam klimatronik. Wydaje mi sie że czujnik znajduje się w sprężarce, ale na Twoim miejscu zaczął bym od wymiany osuszacza. Koszt nieduży, a często jest to przyczyną astmatycznego działania klimatronika.
jurekkraków - 25-06-2009, 18:11
ZEROSUPER napisał/a: | Tak mam klimatronik. Wydaje mi sie że czujnik znajduje się w sprężarce, ale na Twoim miejscu zaczął bym od wymiany osuszacza. Koszt nieduży, a często jest to przyczyną astmatycznego działania klimatronika. |
Kolego tak jak w poscie wymieniłem osuszacz i dobiłem gazu na 720 g.Gość od klimatyzacji powiedział mi że termostat klimy jest tak ustawiony ale mi się to nie wydaje żey już przy 10 st wyłączał sprężarkę.
Mam jeszcze pytanie do kolegów czy termostat w cari jest mechaniczny czy elektoniczny,bo właśnie jest u mnie kolega który w swoim leciwym już fordzie posiada termostat mechaniczny umieszczony przy parowniku który można ustawić małym śrubokrętem do wyłączenia sprężarki przy 4 st. w celu uniknięcia zamrożeniu.
Anonymous - 25-06-2009, 23:58
w klimatyzacji nie ma zadnego termostatu a sprężarka włącza się i włącza cyklicznie w celu utrzymania właściwego ciśnienia gdyby chodziła cały czas rozsadziło by układ za prace sprężarki odpowiedzialny jest czujnik wysokiego ciśnienia na rurce, gdy bedzie zbyt małe ciśnienie nie załączy się sprężarka, gdy przekroczy w zależności od układu od 15-20 barów rozłącza sprężarkę żeby nie rozsadzić układu.w klimatroniku jest kilka czujników jeden jest napewno w sprężarce drugi na parowniku w środku auta,temp wewnętrznej i zewnętrznej i chyba jeszcze czujnik który mierzy powietrze przez kratki.
jurekkraków - 26-06-2009, 10:47
seba150 napisał/a: | w klimatyzacji nie ma zadnego termostatu a sprężarka włącza się i włącza cyklicznie w celu utrzymania właściwego ciśnienia gdyby chodziła cały czas rozsadziło by układ za prace sprężarki odpowiedzialny jest czujnik wysokiego ciśnienia na rurce, gdy bedzie zbyt małe ciśnienie nie załączy się sprężarka, gdy przekroczy w zależności od układu od 15-20 barów rozłącza sprężarkę żeby nie rozsadzić układu.w klimatroniku jest kilka czujników jeden jest napewno w sprężarce drugi na parowniku w środku auta,temp wewnętrznej i zewnętrznej i chyba jeszcze czujnik który mierzy powietrze przez kratki. |
Z Twojej wypowiedzi wnioskuję że chyba u mnie coś szwankuje czujnik ,który o ile takowy jest to ten chyba w parowniku.
[ Dodano: 29-06-2009, 20:01 ]
seba150 napisał/a: | w klimatyzacji nie ma zadnego termostatu a sprężarka włącza się i włącza cyklicznie w celu utrzymania właściwego ciśnienia gdyby chodziła cały czas rozsadziło by układ za prace sprężarki odpowiedzialny jest czujnik wysokiego ciśnienia na rurce, gdy bedzie zbyt małe ciśnienie nie załączy się sprężarka, gdy przekroczy w zależności od układu od 15-20 barów rozłącza sprężarkę żeby nie rozsadzić układu.w klimatroniku jest kilka czujników jeden jest napewno w sprężarce drugi na parowniku w środku auta,temp wewnętrznej i zewnętrznej i chyba jeszcze czujnik który mierzy powietrze przez kratki. |
Kolego seba 150 dziś byłem u chyba wydaje mi się profesora od klim i okazuje się że w obudowie parownika jest termostat ,który steruje pracą sprężarki.Jest to termostat elektroniczny,który ma za zadanie sterować pracą aby parownik nie pokrył się lodem.Okazało się że za prawie 11 lat utracił on swoje właściwości i wyłączał sprężarkę przy 10 stopniach.Po wymianie wszystko ok.Klima chłodzi do 5 st a następnie wypina sprężarkę.Dla ciekawości gość powiedział mi że dawniej te termostaty były mechaniczne i można je było śrubokrętem ustawić /tak jak pokrętło w domowej lodówce/ale nie wytrzymywały wstrząsów na drogach i wszyscy producenci przeszli na elektronikę.
|
|
|