Problemy techniczne - Intercooler
truespinmice - 09-08-2006, 12:30 Temat postu: Intercooler witam,
mam oto taki problem:
otóż w moim Starionie fabrycznie nie ma IC (zaczeli je wkładać rok później).
Mam okazje kupić IC fabryczny, ale niewiem czy to będzie dobre rozwiązanie , czy nie lepiej będzie się wstrzymać i zamówić robiony na zamówiene (obliczany,dopasowywany itp.).
Problem w tym , że fabryczny IC jest jakiś taki mały:
poza tym interesuje mnie też kolektor ssący. w wersjach bez IC (czyli u mnie) wygląda tak:
a tak wygląda w wersjach z IC:
czy kolektor ssący ma jakieś znaczenie pod tym względem??
I najważniejsze pytanie - czy jest sens instalowania IC??
nie chce z tego silnia krzesać 1000 koni, chciałbym tylko troche podnieść jego wydajność (bo w Starionach z IC moc była o 12 koni większa i wynosiła 180@6000rpm a moment 290@3500rpm, natomiast u mnie jest tak: 168@5500rpm oraz moment 245@3500rpm)
czy taki zabieg przyniesie jakieś korzyści?
aha i jeszcze jedno: przeczytałem wiele , ale nie znalazłem odpowiedzi:
czy jeżeli jest IC to możliwe , że silnik ma innego kompa niż ten bez IC ??
z góry dzieki za rady
Krzyzak - 09-08-2006, 12:33
Ten na 3-cim zdjęciu wygląda na gaźnik a nie na wtrysk - może dlatego się różni.
Na dodatek nie jest tam wszystko podłączone - np. zawór PCV nie ma wężyka.
truespinmice - 09-08-2006, 20:59
raczej to jest wtrysk , bo nazywa sie ECI (electronically controlled injection).
wiem tyle , że modele bez IC mają inny układ wtryskowy niż te z IC.
niewiem natomiast czy komp też.
i czy np. jak założe IC do swojego to czy będę musiał coś z kompem robić , bo raczej na 99% to map w kompie nie zmienie - nie te lata
jakieś pomysły,komentarze......?
Hubeeert - 10-08-2006, 11:54
Zasada jest taka:
1. IC - zimniejsze powietrze do silnika - więcej tlenu
2. IC i rury - wieksza objętość dolotu - wiekszy LAG czyli opóźnienie w osiągnięciu pełnego ciśnienia doładowania.
Ja bym poszedł w fabryczny IC tyle że Twoja turbina jest chyba inna niż ta na zdjęciu z IC...
truespinmice - 10-08-2006, 12:04
Hubeeert napisał/a: | tyle że Twoja turbina jest chyba inna niż ta na zdjęciu z IC... |
na zdjęciach widać , że "wylot" ma po przeciwnej stronie, ale niewiem czy może nie jest taka sama - np. przekręcona o 180 stopni - o ile to możliwe
natomiast co do jej nazwy i modelu to znam tylko tej z IC. Na temet mojej nie mam info więc nie moge porównać .
|
|
|