To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Carisma 1.6 POTRZEBNA POMOC !!!

Mustafa - 27-06-2009, 13:02
Temat postu: Carisma 1.6 POTRZEBNA POMOC !!!
Witam.
Ze względu na bardzo niski stan mojej wiedzy na temat samochodów liczę na waszą pomoc.

Mam trzy problemy które mnie bardzo irytują i niestety nie mam zielonego pojęcia co może być ich przyczyną.
WSZYSTKIE PROBLEMY DOTYCZĄ SAMOCHODU: CARISMA 1.6 16V 1995R. HB KOD SILNIKA TO 4G92

PROBLEM NR.1 > Szarpanie silnika po wilgotnej nocy jak i zarówno po deszczowych dniach, silnik szarpie dopóki się nie rozgrzeje natomiast przy ciepłej i słonecznej pogodzie nic mu nie dolega. Wczoraj wymieniłem przewody WN oraz świece i niestety dzisiaj rano stwierdziłem że problem nadal występuje.

PROBLEM NR.2 > Zauważyłem urwany przewodzik. Dany przewodzik znajduje się przy wtyczce która jest umiejscowiona przy zbiorniku z płynem hamulcowym, udało mi się jeszcze zlokalizować że ów przewodzik tak jak by był podłączony do pompy hamulcowej. Moje pytanie do was to co to jest za przewodzik i za co jest odpowiedzialny ?
Po pracy dołączę zdjęcia z lokalizacją tego przewodu.
http://zapodaj.net/84dd2b6cf9db.jpg.html

PROBLEM NR.3 > ZAPEWNE BANALNY ale niestety na samochodach to ja się nie znam.
Otóż chodzi o to że płynu do wspomagania w moim zbiorniczku jest minimum i pasowało by cosik tam dolać. NIESTETY PANOWIE NIE MAM ZIELONEGO POJĘCIA JAKI PŁYN MAM KUPIĆ.

ZA JAKĄKOLWIEK POMOC BĘDĘ BARDZO WDZIĘCZNY :rolleyes: :rolleyes:

Piwor - 27-06-2009, 14:30

Ad 1. Prawdopodobnie gdzieś jest jakieś przepięcie spowodowane wilgocią.
Ad 2. Najlepiej wrzuć zdjęcie. :)
Ad 3. Zobacz, jaki masz kolor płynu do wspomagania. Jak nie będziesz pewny, to poczytaj forum, ew. opcja szukaj.

jolly69 - 27-06-2009, 15:46

Ad 1 - do wymiany kopułka rozdzielacza zapłonu
Ad 2 - to zapewne przewód od czujnika niskiego poziomu płynu hamulcowego ( przy okazji sprawdź jego poziom !! ), zapala kontrolkę tą samą co przy zaciąganiu ręcznego, dla pewności wrzuć foto.
Ad 3 - Dexron II

Matejko - 27-06-2009, 19:19

jolly69 napisał/a:
Ad 1 - do wymiany kopułka rozdzielacza zapłonu

no wlasnie plus - te kable ktore kupiles moga byc gorsze niz te ktore miales :)
takie przypadki tez tu mielismy :)
zmien kopulke i zobacz co sie bedzie dzialo, na nowych i starych kablach
z ciekawosci jakie kupiles kabelki ??

Mustafa - 27-06-2009, 22:40

sentech
maxwell61 - 27-06-2009, 22:48

problem nr 3- Dexron II
jolly69 - 28-06-2009, 21:57

Cytat:
sentech

według mnie bardzo dobre kabelki - polska produkcja, miałem je w Colcie, jeździły 3 latka bez jakichkolwiek problemów, i pewnie dalej polatają u nowego właściciela.. cena nieporównywalna z NGK, jedyny minus - trochę je za bardzo"unifikują" np. jeden model kabli jest przystosowany do kilkunastu aut i nieraz w jednym aucie kable są trochę za długie, a w innym na styk (u mnie właśnie było na styk), fajki też miałem proste a w oryginale były zakrzywione, na ale to detale, generalnie jakość samych przewodów bardzo dobra.