To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Carisma] Ceny części do Carismy, zderzak tył; belka tył; kl

ZEROSUPER - 02-07-2009, 06:33
Temat postu: [Carisma] Ceny części do Carismy, zderzak tył; belka tył; kl
Witajcie.
Wczoraj wieczorkiem pewna Pani postanowiła zaparkować swojego Seata w mojej Cari :(
Udało sie jej i skutkiem tego mam trafiony tylny zderzak, tylna belkę, tylna ściane grodziową bagażnika i tylna klapę.
Dzis jadę do rzeczoznawcy na wycene szkody.
Ceny tych części przepatrzyłem na allegro i tak:
Zderzak z belką - 450zł + 250zł malowanie
Tylna klapa - 350zł + 250zł malowanie
I tylna gródź - nie mam pojęcia co do ceny.
Ale rzeczoznawca nie będzie przecież kalkulował po cenach z allegro.
Stąd moje pytanko, czy orientuje sie ktoś jakie sa rynkowe ceny tych części?
Tylny zderzak
Belka tylnego zderzaka
Tylna ściana grodziowa
Klapa tylna

I jeszcze pytanie, klape tylną musze kupic z szybą? Wydaje mi się że tylna szyba jest klejona więc nie da rady jej przełożyć.

Carisma 1998 HB.

Dzieki

Chooper - 02-07-2009, 08:39

a czy konieczne było zakładanie nowego tematu, zamiast zadać to pytanie w "swoim" gdzie opisujesz historię swojego autka ?

IMO
dostaniesz szkode całkowitą na ok 4-7 kpln i stwierdzą, że naprawa ekonomicznie jest nieopłacalna.
Tak czy inaczej, to co dadzą nie starczyło by nawet na NOWE częsci, a co dopiero na robiociznę (liczą ceny nowych minus wyeksploatowanie częsci przez 11 lat)

ZEROSUPER - 02-07-2009, 09:19

Uszkodzenia nie kwalifikują sie do szkody całkowitej. Tylne nadkola są nieruszone, tylko klapa, zderzak z belką i rant bagażnika. O 10tej jadę do PZU zobaczymy co powie rzeczoznawca. A pytam o ceny, bo jestem ciekaw jak to się będzie miało do wyceny.
Chooper - 02-07-2009, 13:17

ZEROSUPER napisał/a:
Uszkodzenia nie kwalifikują sie do szkody całkowitej.

nie Ty o tym decydujesz tylko ubezpieczyciel.
Po prostu jeżeli wycena naprawy przekroczy ileś % wartości pojazdu zakwalifikują to jako całkowitą.

Nie pokazałeś żadnego foto, to ciężko oceniać jak duże są to zniszczenia.

ZEROSUPER - 02-07-2009, 13:22

Fotki mam w telefonie i w robocie nie mam jak wrzucić. Byłem w PZU po południu będe miał kosztorys to się zobaczy :) Choć nadal nie wiem jakie są rynkowe czeny w/w podzespołów.
Chooper - 02-07-2009, 13:36

pamiętam tylko cene nowego zderzaka po tym jak dzwoniłem do ASO. 1600 PLN
ZEROSUPER - 02-07-2009, 13:52

Hmm. Oki, dzwoniłem do PZU, moje auto zostało wycenione na szkode całkowitą.
W poniedziałek będe miał kosztorys.

Jak to wygląda i co zrobic z tym fantem? Ja szacuje koszt naprawy auta na jakies 1500zł + robocizna (części kupie na allegro).

Ale jak to jest z odszkodowaniem przy szkodzie całkowitej, daoam że "wrak" chcę sobie zostawić ?

Anonymous - 02-07-2009, 16:11

ZEROSUPER napisał/a:
Hmm. Oki, dzwoniłem do PZU, moje auto zostało wycenione na szkode całkowitą.
W poniedziałek będe miał kosztorys.

Jak to wygląda i co zrobic z tym fantem? Ja szacuje koszt naprawy auta na jakies 1500zł + robocizna (części kupie na allegro).

Ale jak to jest z odszkodowaniem przy szkodzie całkowitej, daoam że "wrak" chcę sobie zostawić ?

Nic się nie zmienia, wypłacą np do 70 % wartości samochodu, nie patrząc na wartość szkody, samochód zostawiają Tobie, i więcej ich nie interesuje. Robisz co uważasz.
Mogą też wypłacić 60 % wart. sam. bo policzą pozostałe nieuszkodzone części jako wartość, którą możesz sprzedać i do kupy razem jesteś na zero.
POzdr.

Anonymous - 27-08-2009, 20:40
Temat postu: Zderzak tył.
Witam!Chciałbym podczepić się do tematu,widzialem kiedys gdzieś na forum, ale niestety czas nagli (nie mogę przysiaść na dłużej) a konkretnie chodzimi o to,czy nie będzie problemu z zamontowaniem zderzaka z Cari sedana do hb? Z tego co pamiętam to chyba nie,ale na 100% to nie wiem.Mam okazję kupić w dobrych pieniadzach,zderzak ze wzmocnieniem.Prosilbym szanownych kolegów (może ktoś tak robil)o szybka poradę.
Dziękuję i pozdrawiam.miru

adaśko - 27-08-2009, 22:57

miru4, zderzak od sedana bedize pasowac do HB bo robiłem juz taka przekładke
ZEROSUPER, co do tylniego zderzaka to ja kupowałem jakies 3 lata temu za 200zl a belke za 100zl,niestety z tylnia grodzia Ci niepomoge bo niekupowałem tego do swojej cari choc musiałbym zerknac jak w mojej starej cari ona wyglada wiec jak cos zawsze mozemy sie dogadac bo i chyba tylnia belke jeszcze powinienem miec.jak cos to dawaj znac na PW

ZEROSUPER - 28-08-2009, 00:36

adaśko napisał/a:
ZEROSUPER, co do tylniego zderzaka to ja kupowałem jakies 3 lata temu za 200zl a belke za 100zl,niestety z tylnia grodzia Ci niepomoge bo niekupowałem tego do swojej cari choc musiałbym zerknac jak w mojej starej cari ona wyglada wiec jak cos zawsze mozemy sie dogadac bo i chyba tylnia belke jeszcze powinienem miec.jak cos to dawaj znac na PW

Łohohoh. Toż to stare dzieje strasznie :) Kupiłem pod kolor z belką za 350zł.

namor - 22-01-2010, 20:28

ZEROSUPER,
Witam,wczoraj miałem identyczną sytuację jak ty z 02-07-2009(atak na tył cari z 1997)PZU uznało całkowita szkodę,nie mam jeszcze kosztorysu.Możesz napisać na ile Tobie wycenili.
pozdrawiam

gigant87 - 22-01-2010, 20:54

miałem podobne uszkodzeni i była szkoda całkowita
gw87 - 25-01-2010, 17:10

Witam mam takie pytanie jak przeczytałem w tym temacie zderzak tyl od sedana pasuje do htb, rozumie ze odwrotnie tak samo. Mam cari 1.9td sedan a na oku mam zderzak tylny z carismy 1.8 gdi htb czy nie będzie problemu z montażem?
adaśko - 26-01-2010, 17:05

gw87, zderzak bedzie pasował bez różnicy na wersje nadwozia oczywiscie oby tylko auto było przedliftingowe lub poliftingowe bo nieiwem jaka masz wersje carismy czy przed liftem czy po lifcie.