To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Klimatyzacja

Tiesto2015 - 03-07-2009, 19:30
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Klimatyzacja
Witam wszystkie Miśki ponownie !

Mam następujące pytanie.

Czy włączając klimę powinien automatycznie włączać się wentylator chłodnicy silnika?
Bo wydaje mi się że nie powinien. Jeszcze nie zdażyło mi się żeby silnik nabrał takiej temperatury żeby k0onieczne było schładzanie wentylatorem, jednakże za każdym razem kiedy włączam klimę załącza się również wentylator chłodnicy silnika nawet świerzo po odpaleniu kiedy silnik jest jeszcze zimny. Ostatnio miałem okazję obejrzeć colta 99' tam włączając klimę nie włączał się żaden z wentylatorów ani ten od klimy ani ten od cieczy chłodzącej a klima działała. Zastanawiam się jeszcze czy do wentylatora od chłodnicy silnika nie dochodzi kabel , który zasila go po odpaleniu samej klimy bo jeżeli tak jest to czy moge go odłączyć ?

Pieniek - 03-07-2009, 20:25

Oczywiście zawsze się załącza nawet przy zimnym silniku i do tego w Cari dość głośno pracuje. Jak jest upał to wentylator klimy pracuje prawie cały czas z krótkimi przerwami.
Pozdrawiam.

Tiesto2015 - 03-07-2009, 20:28

Tak zgadza się ale czy nie powinien pracować tylko wentylator od klimy ?
Anonymous - 04-07-2009, 03:29

U mnie w DID-ie po załączeniu klimy odpalają sie oba (ten od klimy ma 2 biegi i załącza się i wyłącza co chwilę, a ten od silnika kręci się całą parą cały czas). Nie wiem czy to jest prawidłowa sytuacja, ale nie przeszkadza to w nagrzaniu się silnika do prawidłowej temperatury. Jedynie co, to czasami ludzie się oglądają za źródłem dosyć sporego huku :)
gulgulq - 04-07-2009, 07:43

u mnie tak samo - oba wentylatory smigają przy czym cyklicznie się uruchamiają
Tiesto2015 - 04-07-2009, 16:29

no to w takim razie chyba z moją klimą jest wszystko ok:)

szkoda tylko że tak głośno pracuje :/

Ale najwarzniejsze że działa

Dzięki za odpowiedź !! :)

POZDRAWIAM!!!!

Tomashi - 04-07-2009, 19:55

A u mnie nie, wyjątkiem jest praca klimy na postoju przy włączonym silniku (brak chłodzenia) np. w korku - wtedy włącza się wentylator "główny".
Wydaje mi się, że to zależy od temp. silnika - kiedy jest dobrze chłodzony wentylator po prostu nie ma potrzeby się włączać.

EDIT: na postoju, ale po jeździe, wentylator się włącza od razu.

Tiesto2015 - 05-07-2009, 11:09

Jeżeli tak jest to dlaczego włącza się wentylator chłodnicy silnika jeżeli auto jeszcze się nie rtozgrzało ?