To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - [EA5A 2.5] Boczki drzwiowe sedan i kombi

MacFly - 04-07-2009, 23:59
Temat postu: [EA5A 2.5] Boczki drzwiowe sedan i kombi
Więc na zlocie lubuskim, który odbył się jakiś czas temu jeden z kolegów wpadł na pomysł aby podmienić boczki drzwiowe drzwi tylnych z kombi do sedana i w ten sposób uzyskać dwa dodatkowe głośniki :D

Więc chciałbym to zrobić, ale mam pytanie odnośnie tej wymiany, czy są one takie same, czy drzwi są takiej same w kombi i w sedanie ?? czyli pasują plug&play ??
I co z miejscem na głośnik, trzeba jakoś kombinować z mocowaniem ??
Czy ktoś już to przerabiał ??

Teraz trochę za późno aby tam zajrzeć, jak nie uzyskam odpowiedzi to sam jutro zajrzę za ten boczek :P

wawer82 - 05-07-2009, 21:36

Tak ja u siebie w sedanie mam tylne boczki od kombi-są identyczne jak w sedanie.
Jeśli chodzi o miejsce na głośnik to w tylnych drzwiach wygląda to identycznie jak w przednich. Przedni głośnik śmiało można w nich zamontować razem z tym dystansowym plastikiem.

Otwór wygląda tak:

Ja u siebie zrobiłem mocowanie z aluminiowej płyty grubości 5mm. Aluminium bo nie zardzewieje od wilgoci i jest bardzo sztywne wiec głośnik nie wpada w drgania.
Tak to wygląda:

Zdjęcia przedstawiają przednie drzwi ale w tylnych wszystko wygląda podobnie.Drzwi są już fabrycznie dostosowane żeby założyć tam głośnik tylko kwestia wymiany boczków i dorobienia dystansu.
Podsumowując drzwi sedan i kombi różnią się tylko kształtem szyb.

Zhan - 05-07-2009, 22:10

a mozecie mi koledzy zdradzic jaki jest cel tego zabiegu? :)
wawer82 - 05-07-2009, 22:16

Pewnie że tak. Po takim zabiegu masz w aucie 6głośników 16,5cm co gra naprawdę ładnie i basu jest pod dostatkiem :D
Zhan - 05-07-2009, 22:22

aaaaaa... :)
a mi kazdy fachowiec od car audio sugerowal zredukowanie liczby glosnikow do dwoch z przodu... widac nie znaja sie chlopaki ;)

MacFly - 05-07-2009, 23:52

wawer82 napisał/a:
Po takim zabiegu masz w aucie 6głośników 16,5cm co gra naprawdę ładnie i basu jest pod dostatkiem :D

Albo 8 :D jak ma się jeszcze gwizdki w obudowie lusterek ;)
Więc trzeba zacząć szukać boczków od kombi, widziałem, że koleś na allegro miał za 30zł jeden ;)

wawer82, dzięki za odpowiedź

I tak BTW, wiedzę że masz taki sam kolor Gala co ja ;) A myślałem że mój taki unikatowy :D

A instalacja też jest pod ten głośnik ??
Tak pytam bo widziałem, że mam pociągnięte kable do TCL'u ;)

wawer82 - 06-07-2009, 20:40

Ja tez mam w sumie 8 sztuk :wink:
Niestety instalacji nie ma doprowadzonej do tylnych drzwi. Trzeba samemu doprowadzić przewody no i potrzebna dodatkowa końcówka mocy bo coś musi je zasilić...

MacFly - 07-07-2009, 00:28

wawer82 napisał/a:
no i potrzebna dodatkowa końcówka mocy bo coś musi je zasilić...

Jaki którtki opis jak to zrobić ??

A nie mogę ich np. zmostkować z tymi w półce ?? Wiem, że będą gorzej grać bo moc będzie iść na 4 głośniki zamiast na 2

tosztotomasz - 07-07-2009, 10:21

Zhan napisał/a:
aaaaaa... :)
a mi kazdy fachowiec od car audio sugerowal zredukowanie liczby glosnikow do dwoch z przodu... widac nie znaja sie chlopaki ;)

No pewnie, że się nie znają. Przeca to logiczne, że 8 to lepiej niż 2 :twisted:

biriapro - 07-07-2009, 15:46

Co do ilosci głosników w aucie są różne opinie i nie sugerujmy się czyjąś sugestią ja nie mam tak wygodnej sytuacji jak wy bo mam lancera cbw gdzie głosniki sa tylko z przodu i nie przeszkodziło mi to by zamontować z tyłu i to po dwie sztuki na strone co więcej z przodu też mam dwie sztuki na strone.Subwoofer zbędny..potęga ,polecam