To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Urwana rurka bagnetu przy bloku silnika

repet - 06-07-2009, 19:20
Temat postu: [Cari 1.6] Urwana rurka bagnetu przy bloku silnika
Witam
Panowie mam wielki problem otóż dziś zauważyłem że mam plamy po oleju dookoła bagnetu wczesniej miałem wszystko suchutkie dlatego rzuciło mi się to w oczy.Po krótkich ogledzinach znalazłem przyczynę która mnie torche zmartwiła bo nie wiem jak ją rozwiazać rurka która wychodzi z bloku w ktorej jest bagnet zaraz przy wyjściu z bloku ukruszyła się i nie przylega wogóle do bloku silnika co za tym idzie nie dużo ale olej ucieka..
Zastanawiam się teraz jak rozwiązać ten problem i proszę o pomoc :)
Jeśli coś jest nie jasna mogę pstryknąć fotke bo nie bardzo umiem się wysłowić w spr części mechanicznych :P ale wydaje mi się że zrozumiecie o co kaman :mrgreen:
Pozdr

Bartek - 06-07-2009, 19:49

Ta rurka ma mieć delikatny luz, na jej końcu jest oring uszczelniający
Krzyzak - 06-07-2009, 20:44

dokladnie - rurka jest montowana do miski i nie jest jej stalym elementem
mozna ja wyrwac i wlozyc a na koncu ma oring(i) uszelniajace

repet - 07-07-2009, 10:43

Dzieki Panowie
Bedę starał się to jakoś wyrwać choć już wiem że nie będzie to łatwe... :|
A nie orientujecie się gdzie można kupić tą rurkę bo pytałem już w kilku motoryzacyjnych i nie ma szans więc pewnie ratuje mnie jakis szrot.
Pozdr

adaśko - 08-07-2009, 16:19

posiadam taka rurke do carismy wiec jak cos to pisz na PW lub gg 3566733
repet - 08-07-2009, 18:12

A ma ktoś pomysł jak ją wyciągnąć ?? urwana jest przy samym wyjsciu z bloku i nawet jej nie idzie niczym chwycić.... i narasta duży problem..
Pozdr

wichura1 - 09-07-2009, 12:51

Wypuszczasz olej zdejmujesz miskę olejową, na fotce widać ile mniej więcej ma rurka:

Wypychasz od środka pozostały fragment, montujesz nową rurkę od bagnetu, montujesz miskę uszczelniając ją jednocześnie specjalnym silikonem w sposób pokazany na zdjęciu:

Nalewasz olej i OK. Problemów może dostarczyć wydech,który przechodzi akurat przez środek miski, co utrudnia trochę jej demontaż.

Edit: jest też sposób bez demontażu miski, ale ryzykowny (do oleju może się dostać jakiś opiłek). Polega na wkręceniu w rurkę wykrętaka do złamanych śrub i wyciągnięciu go razem z rurką. Należy sprawdzić czy rurka jest ferromagnetyczna, jeżeli tak to przed wkręceniem wykrętak trzeba namagnesować. Jeżeli nie masz przyrządu do magnesowania wkrętaków, to chociażby pocierając o magnes od jakiegoś głośnika do momentu, aż zacznie chwytać stalowe przedmioty.

Bartek - 09-07-2009, 13:33

Mniej uciążliwa metoda - dopasować pręt, który wszedłby w obłamany kawałek z niewielkim luzem, zbyknąć migomatem go do resztki rurki i wyjąć ;) - szansa, że coś wpadnie do środka znikoma, lekkie przypunktowanie nie spowoduje naprężenia bloku, bo rurka nie ma z nim dobrego kontaktu (guma słabo przewodzi ciepło)