To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] nowy colt, kilka problemów

elektro - 07-07-2009, 02:16
Temat postu: [CA1A 1.3] nowy colt, kilka problemów
1.nie świeci lampka wnętrza po otwarciu drzwi(krańcówka działa)
2. zgrzyta dwójka,
3. wyje skrzynia,
4. fotel pasażera po złożeniu nie wraca do poprzedniego położenia

możecie jakoś pomóc???

Anonymous - 07-07-2009, 13:44

elektro napisał/a:
1.nie świeci lampka wnętrza po otwarciu drzwi(krańcówka działa)

sprawdz bezpiecznik oraz zarowke a jak to nie to to bedziemy dalej szukac

elektro napisał/a:
2. zgrzyta dwójka,
3. wyje skrzynia,

moze malo oleju w skrzyni

elektro napisał/a:

ten typ tak ma

Anonymous - 08-07-2009, 11:10

SlaVkoEg napisał/a:
elektro napisał/a:
ten typ tak ma
Po porządnym czyszczeniu i przesmarowaniu powinno być o.k.
Anonymous - 08-07-2009, 20:09

gregorbu napisał/a:
SlaVkoEg napisał/a:
elektro napisał/a:
ten typ tak ma
Po porządnym czyszczeniu i przesmarowaniu powinno być o.k.

Czyli twierdzisz ze to, ze przy skladaniu fotela nie trzeba go maksymalnie do tylu cofac? Zdawalo mi sie ze zapamietuje tylko kat nachylenia oparcia.

Anonymous - 09-07-2009, 10:22

SlaVkoEg napisał/a:
Czyli twierdzisz ze to, ze przy skladaniu fotela nie trzeba go maksymalnie do tylu cofac? Zdawalo mi sie ze zapamietuje tylko kat nachylenia oparcia.
Trzeba oczywiście przesuwać do tyłu - i dopiero po maksymalnym przesunięciu blokuje się w ustalonej, zapamiętanej pozycji. Zdarzały się jednak sytuacje, że fotel nie blokował się w ogóle w szynach (i trzeba było wielokrotnie nim suwać lub blokować ręcznie), blokował się w dowolnym miejscu lub oparcie "gubiło pamięć".
affectpct - 09-07-2009, 20:34

czyli jak zrobić żeby zapamiętał bo jak otworze i składam to wraca do końca
Misiek :) - 13-07-2009, 11:27

po prawe stronie na boku oparcia, dokładnie miedzy oparciem a drzwiami masz malutką wajche w otworku, po ukosie się przesuwa. Ustaw fotel i pociągnij palcem za tą "wajche" (około 3-4mm wystaje)
Jest ona zaraz nad zawiasem fotela

Anonymous - 13-07-2009, 12:37

Misiek :) i zapamieta tylko polozenie oparcia??
Anonymous - 13-07-2009, 15:08

SlaVkoEg, fotle kierowcy pamieta tylko oparcie - tzn po zlozeniu oparcia jak popchniesz do tyłu to zatrzyma się tak jak było.
Dla pasażera, jak złozysz fotel żeby kogoś do środka wpuścić to zapamięta zarówno jak daleko odsunięty był fotel, oraz jak bardzo pochylony. Jedyny minus, to że fotel musi odsunąc się całkowicie i dopiero potem wraca do zapamiętanej pozycji, czyli trzeba tym z tylu powiedzieć, żeby na chwile podciągnęli nogi :)

Misiek :) - 13-07-2009, 17:51

mnie czasem tak jak piesz kolega
Alexander napisał/a:
Jedyny minus, to że fotel musi odsunąc się całkowicie i dopiero potem wraca do zapamiętanej pozycji
, a czasem jak wcześniej odsune i dopiero postawie oparcie zostaje tam gdzie postawiłem
elektro - 15-07-2009, 01:00

fotel sam się naprawił, chyba wcześniej mało był używany,
co do lampki to już wiem o co chodzi
a wymiana oleju w skrzyni na 75W90 gl4 nie pomogła :?

tttwm - 16-07-2009, 12:40

elektro zrób mały eksperyment,
Zaparkuj się tak żeby wyjechać zupelnie bez cofanie i krecenia, tylko jedynka i sru.
Po nocy odpal silnik bez wciskania sprzęgla, i rusz (oczywiście przy zmianie biegow sprzęglo wciskaj :D ) i odrazu jak ruszysz zmien bieg na dwojkę, zobacz czy widzisz różnicę w zmianie biegów (chodzi o zgrzyty).

Druga sprawa, powciskaj sprzęgło kilka razy i zwróć uwagę czy za każdym razem jest twarde i czy bierze na jednej wysokości, sprawdź poziom płynu do sprzęgła w zbiorniczku (jest pod maską pliko prawej wycieraczki (jak patrzysz od przodu samochodu) ten mniejszy powionien miec biały kapsel.

U mnie skrzynia chodziła jak ostatni złom, okaząlo się że wysprzęglik szlak trafił, sądzę że jeszcze olej musze wymienić i możliwe że pompe zregenerować, ale czekam na wypłatę.

Sprawdź co napisałem i opisz.

mkm - 16-07-2009, 14:17

tttwm napisał/a:
sprawdź poziom płynu do sprzęgła w zbiorniczku (jest pod maską pliko prawej wycieraczki (jak patrzysz od przodu samochodu) ten mniejszy powionien miec biały kapsel.

Niech ktos kto ma 1.3 mnie poprawi, ale jesli sie nie myle, to 1.3 nie ma hydrauliki sprzegla...

elektro, czy dzwiek „wycia skrzyni” jest taki sam na kazdym biegu?

londolut - 16-07-2009, 14:51

mkm napisał/a:
Niech ktos kto ma 1.3 mnie poprawi, ale jesli sie nie myle, to 1.3 nie ma hydrauliki sprzegla...
Racja, jest linka.
cns80 - 16-07-2009, 15:05

Może nie wyje skrzynia tylko wałek sprzęgłowy ?