Space Runner Techniczne - Płyn hamulcowy
Prim - 08-07-2009, 10:52 Temat postu: Płyn hamulcowy Witam Szanownych forumowiczów.
Mam takie pytanie. Mały plastikowy zbiorniczek pod maską z taką kremową pokrywką. wspomaganie czy hamulce? U mnie płyn w tym zbiorniczku jest nieco poniżej poziomu, więc jaki to płyn i czy wymieniać cały czy dolewać? jeśli wymieniać to jak spuścić stary?...aha mitsubishi space runner 1.8 rocznik 95
pozdrawiam
Adaho_krak - 08-07-2009, 13:03
Prim napisał/a: | Mam takie pytanie. Mały plastikowy zbiorniczek pod maską z taką kremową pokrywką. wspomaganie czy hamulce? |
Na ścianie grodziowej masz dwa zbiorniczki, zakręcany jest od hamulca, a zaklikany od sprzęgła. Płyn do obydwóch powinien być DOT 4, ale różnie stosują ludki. Najlepiej jeśli tego nie robiłeś wymień płyn w obu układach. Powinno się wymieniać nie rzadziej niż co dwa lata.
Prim - 08-07-2009, 14:07
a gdzie są zawory do spuszczania tych płynów? pamiętam,że dawno temu jak znajomy pokazał mi jak wygląda zaworek do spuszczania płynu chłodniczego w Fordzie Fiesta to się za głowę złapałem-nigdy bym nie wpadł.
Adaho_krak - 08-07-2009, 14:38
Prim napisał/a: | a gdzie są zawory do spuszczania tych płynów? |
Do sprzęgła jest na pompce sprzęgła, a do hamulców na zaciskach. Do wymiany płynu lepiej jedz do warsztatu jak tego nie robiłeś, koszt niewielki a bezpieczeństwo bezcenne. Przy nieumiejętnej wymianie płynów można zapowietrzyć układ hamulcowy co grozi niebezpieczeństwem niezadzaiałania hamulców.
Prim - 08-07-2009, 15:38
No dobra skoro kolega tak sugeruje to się chyba posłucham się. dzięki za pomoc
|
|
|