[97-04]Galant EAxA/W - [EA3W 2.4] Montaż tempomatu
Anonymous - 08-07-2009, 18:33 Temat postu: [EA3W 2.4] Montaż tempomatu Hej Wszystkim.
Pytanie jak w temacie. W moim 2,4 GDI kombi z 1999r manual nie ma tempomatu. Ze zwględu na dużą ilośc robionych kilometrów dziennie po autostradzie przydałby się. Myśle że można by cos takiego kupic na allegro - tylko co jest potrzebne.
czy montaż jest kłopotliwy?
Jak to wszystko wygląda?
Thx.
roch_27 - 08-07-2009, 20:21
Lideek napisał/a: | czy montaż jest kłopotliwy? | raczej na pewno
Na cały tempomat składa się bardzo dużo elementów - zaczynając od sterownika, poprzez controler przepustnicy, serwo przepustnicy, licznik, kierownicę z manetką (lub sama manetkę), kończąc na czujnikach pod pedał hamulca i sprzęgła.
Zresztą sam zobacz
pozdro
ps. ECU do GDI gdzieś mam leżeć i parę innych rzeczy
Anonymous - 08-07-2009, 20:35
hmmm, ze ECU trzeba zmienić to nie miałem pojęcia.....
czujniki to raczej nie problem ale servo i controler przepustnicy....u mnie jest elektroniczna przepustnica i za bardzi nie chciałbym w niej nic zmieniac czy kombinowac.Liczniki mam juz nowe HC tez trzeba zmienić?
zmartwiłes mnie tym bardziej że zależy mi na temacie.
maroon - 08-07-2009, 20:45
Nie ma co ukrywać, kłopot z założeniem jest ale osobiście polecam tę operację bo na prawdę warto. Tym bardziej jeśli robisz duże trasy, tempomat to bardzo fajne udogodnienie, sam często z niego korzystam .
roch_27 - 08-07-2009, 20:45
Lideek napisał/a: | Liczniki mam juz nowe HC tez trzeba zmienić? | jeżeli jest z tempomatem to nie sprawdź czy masz w nim Cruise Control
Założenie tempomatu jest wykonalne - ale jest dość czasochłonne i pracochłonne
O kasie już nie wspomnę
pozdro
Anonymous - 08-07-2009, 21:08
W moich zegarach HC jest lampka CRUISE Control
czy możesz wymienić co będe potrzebował?
czy bedą pasowały części tempomatu z automatu tiptronic do manuala??
roch_27 - 08-07-2009, 22:30
Lideek napisał/a: | W moich zegarach HC jest lampka CRUISE Control |
no to w takim razie reszta to tylko kwestia elektroniki
Lideek napisał/a: | czy bedą pasowały części tempomatu z automatu tiptronic do manuala?? | jeżeli chodzi o kwestię ECU to jeszcze nie zagłębiałem się -trzeba by się zapytać Bartka lub PLPynton'a
Ale na pewno będziesz musiał mieć czujnik sprzęgła oraz resztę gadżetów wymienionych na obrazku - powinienem je mieć (zaznaczam z AT) ale akurat te czujniki nie powinny mieć większego znaczenie czy AT czy manual.
Poza tym jak dobrze pamiętam to są chyba różnice nawet w oprogramowaniu ECU pod tempomat - tu Bartek będzie wiedział dokładniej
Chodzi o różnice post/pre lift - choć GDI był już jako post lift Bartek - wzywany do tablicy
BTW: W automatycznej skrzyni biegów jest dodatkowy czujnik przy pedale przyspieszenie/gazu
Bartek - 09-07-2009, 09:20
Tempomat musi być z 2.4 - w 2.5 jest inne sterowanie przepustnicą - tempomat ma osobny siłownik, podczas gdy w GDi jest to tylko sterowanie elektroniczne.
Jednak do wymiany są:
- obudowa kierownicy
- taśma kierownicy koniecznie poliftowa
- czujnik przy pedale hamulca
Do dołożenia:
- żarówka w zegarach
- manetka koniecznie poliftowa
- kontroler tempomatu
- czujnik wciśnięcia pedału sprzęgła
Do sprawdzenia:
- wiązki przewodów, czy posiadają odpowiednie złączki (do taśmy, do kontrolera tempomatu) - na 99% będą.
Kofi - 09-07-2009, 16:37
A czy w wersji bez tempomatu była inna tasma?
Czy taka sama tylko z pustymi przewodami?
swinks_UK - 09-07-2009, 17:58
Z tego co pamiętam, są też tempomaty tzw. uniwersalne przeznaczone do aut z A/T, bazują na wpięciu się w wiązkę ECU skrzyni i ECU samochodu, plus wyprowadzenie i manetka na desce rozdzielczej.
Coś takiego:
http://www.thecruisecontr...yout_custom.xsl
Anonymous - 09-07-2009, 20:24
Bartek,
myslisz że dam sobie rade z montażem??
a co z ECU trzeba wymienić czy zostaje stary???
maroon - 15-07-2009, 20:42
A co to jest ten kontroler tempomatu? I gdzie się znajduje w aucie?
Bartek - 15-07-2009, 22:32
Taśma jest inna na 100%, ale w GDi nie ma osobnego sterownika tempomatu - trzeba wymienić kontroler przepustnicy. Postaram się jutro poskanować schematy elektryczne tempomatu....
Anonymous - 16-07-2009, 06:20
ok ale czy ten kontroler przepustnicy moze byc z 2001 Avance tiptronic??
wszystkie części bedę miał z wersji automat....
Bartek - 17-07-2009, 09:48
Obiecane schematy:
|
|
|