[XX-92]Colt C50 i starsze - Poduszki silnika
Anonymous - 07-07-2005, 21:40 Temat postu: Poduszki silnika Czesc
Przypuszczam ze w moim aucie poduszki silnika sa wykonczone, nie wiem ile ich jest i gdzie, ale jedna jest peknieta. Dodatkowo przy 3tys i wysokich obrotach dudni, i czuc silne drgania. A podobno nawet jedna wlanieta poduszka daje takie efekty. Prosze napiszcie mi ile, gdzie, jak sie nazywaja poduszki w C58 silnik 4g67 (czyli colt gti). Chce wiedziec czego szukac, kupi sie to w JC? A jak nie to dam tedgumowi
pozdrawiam i licze na odpowiedzi madrych glow
ROMEL - 08-07-2005, 07:23
Poduszki....
Coś juz kiedyś o tym była gadka.... ale....
Poduszki są cztery:
- główna przy rozrządzie wraz z łapą...
- bardzo podobna tylko z inną łapą jest nad skrzynią biegów..
- poduszka "rotacji" pod kolektorem wydechowym
- poduszka "rotacji" stopowa - pod kolektorem ssącym...
Dwie pierwcze poduszki mają tzw. stopery wkładane po bokach poduszki...
Teraz tak jeżeli chodzi o ich zużycie - poduchy mogą wyglądać całkiem przyzwoicie wrecz jak nowe - a mogą sie już do niczego nie nadawać - będą przenosić drgania - czyli - buczenie, bzyczenia, drgania itd.... dokładnie pokazują sie w dwoch zakresach obrotowych, jeden 3000-3200 a drugi delikatniejszy i mniej słyszalny w granicach 5000obr/min...
Jeżeli chodzi o zakup nowych - do ogólno dostepnych to te poduszki nie należą - problemy ze znalezieniem nawet w katalogu - no chyba że ori w serwisie to nie ma problemu - dwa tygodnie i masz ale za taką kasę że mózg sie lasuje a portfel wywiany....
Cena dobrego zamiennika to niby w granicach 200PLN - ale nie jestem tego pewiem ponieważ nie widziałem tej poduszki na oczy, tylko rozmawiałem z gościem telefonicznie....
Hubeeert - 08-07-2005, 09:40
Potwierdzam - cena za 1 szt w dobrym zamienniku to około 200 PLN. Dodatkowo u mnie okazało się że poduszki są około 2 razy większe niż w zwykłym 4G61 i pasują od Gala turbo
Anonymous - 08-07-2005, 10:43
Dzieki Romel, przynajmniej wiem ile ich jest i gdzie szukac Powiem tak ze ta przy rozrzadzie jest peknieta. A czy poduszki "rotacji" aby wymienic koniecnzie trzeba wyciagac kolektory, czy jest doostep od dolu?
Pozostaje mi pytac u Japaneze
pozdro!
ROMEL - 08-07-2005, 14:02
Żadnych kolektorów nie trzeba ściągać....
Wchodzisz do kanału odkręcasz belke wzdłużną, tą pod silnikem 4 śruby, do tego jeszcze musisz odkręcić 2 śruby przeszczeliwujące poduszki i masz beleczke w rękach wraz z obiema poduszkami....
Pozdr
Anonymous - 09-07-2005, 09:59
rowniez przerobilem ten temat ale....od jakiegos czasu zamieniam poduszke od rozrzadu stosujac od (chyba) toyoty celica. jest pelna i skonczyly sie problemy z nadrywaniem jej . pozdrawiam
Anonymous - 10-05-2006, 11:38
a ja mam pytanie dotyczące poduszki przedniej prawej z ak zwaną łapą!! czy nie dało by rady wymienić samego wkładu tej gumowej części- byłem w serwisie i powiedzieli ze możę pasować wkład z golfa!!! Mowa o CJ0 1998.
|
|
|