To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Hamulec reczny

adamos25 - 12-07-2009, 14:31
Temat postu: [EAxx] Hamulec reczny
pare dni temu robilem przeglad techniczny i wyszlo ze mam prawie zerowy reczny sprawdzalem tylko linke jest ok. napieta zamiezam na tygodniu wziasc sie za rozebranie tylnych kol z zbadanie tematu co tam nie dziala jak trzeba ale nierozbieralem jeszce w Galu recznego moze ktos z was by cos doradzi zebym jakiegos bledu niezrobil lub czegos nieskopal moze jakie rady dzieki wielki.
deejay - 12-07-2009, 19:48

W galu EA 2.0 posiadasz z tyłu tarczo-bębny :wink: , zeby sie dostać do szczęk musisz najpierw zdemontować zacisk hamulcowy , następnie odkręcic jarzmo i masz wszystko jak na dłoni pozostaje ci sama tarcza hamulcowa która może być zapieczona wystarczy tylko młotek i lekko ją opukać i sama zejdzie :wink: powodzenia
adamos25 - 12-07-2009, 20:46

niewiesz moze jakie tam tarcze ida ? bo jak rozbiore to do sklepu nie podjade , moze jakis typ ?
deejay - 12-07-2009, 22:15

Powinieneś mieć TAKIE lub TAKIE to to samo tylko cena z innego zródła :wink:
Marti - 28-07-2009, 11:03

Z tego co się orientuję to hamulec postojowy jest obsługiwany przez szczęki a zacisk jest wykożystywany przy "normalnym" hamowaniu. Może kol. adamos25 powinien też rozejrzeć się za wspomnianymi szczękami zanim rozbierze tył. PRZYKŁADOWY KOMPLET
adamos25 - 28-07-2009, 13:58

wlasnie o to mi chodziło Martin wielkie dzieki , te szczeki chce w pierwszej kolejnosci zmienic jak rozbiore tylne kola bo uwazam ze sa wytarte niemam pojecia kiedy byly ostatnio zmieniane te powinny pasowac ?? to jet ten typ ? co to za linka mi dales z jakiej firmy moze bym u nich kupil przez neta ? dzieki
Owczar - 28-07-2009, 14:20

To jest z inter carsu.
adamos25 - 28-07-2009, 14:24

juz sie kapnołem zarejestrowalem sie nawet ale niewidze w ich wyszukiwarce tych tarcz???
Owczar - 28-07-2009, 14:26

Możesz zamówić telefonicznie u japaneze:
Marek Malik
422154402

Będziesz miał pewność że będą pasowały.

Psikus - 29-07-2009, 22:33

adamos25, dziś jestem po rozbiórce hamulca ręcznego. Radze uzbroić się w dobre szczypce do zabezpieczeń szczęk oraz w duuużo cierpliwości bo większość podzespołów zasłania piasta. Powodzenia
adamos25 - 07-10-2009, 01:16

a ja mam maly problem rozebralem dzis tylne kolo dostalkem sie do recznego :shock: i widze ze musze cale bebny zmienic bo zmiana okładzin nic nieda bardzo sa stare bebny musze gdziesz szukac nowe lub uzywane moze ktos z forum cos na ten temat wie gdzie cos takiego dostane lub mi chodz jakis typ poda ???musze ten reczny zrobic na dniach a najlepiej w sobote dzieki
robertdg - 07-10-2009, 07:55

Skorzystaj z rady Owczar, i zadzwon do Japaneze:
Marek Malik
42 215-44-02
602 224 584
o uzywkach raczej zapomnij sa w watpliwym stanie, zadko kiedy trafiaja sie dobre, jezeli bys sie juz decydowal na uzywki, to lepiej zregenerowac swoje, zaniesc do dobrego tokarza, zeby liznal gladz recznego i powinno byc wszystko OK, koszt takiego zabiegu u dobrego tokarza to od 30 do 50zł, a i tak pozniej regulujesz reczny, najpierw rozpieraczkami pozniej na lince

KaWu - 07-10-2009, 08:48

adamos25, napisał/a:
widze ze musze cale bebny zmienic bo zmiana okładzin nic nieda

chyba chodziło ci o całe szczęki, bo same okładziny to się zmieniało jak nie było części itp :)

adamos25, napisał/a:
bardzo sa stare bebny

to że są stare, pordzewiałe, nie znaczy, że są złe. Jeżeli mają różną powierzchnię to zmierz ich grubość. Jeżeli są jeszcze powyżej minimum to można śmiało jeździć. Wystarczy klocki dokupić.

Owczar - 07-10-2009, 09:36

adamos25, musisz się jaśniej wyrazić. Jeśli masz benzynę to masz tarczo bębny i musisz kupić szczęki do ręcznego. Np Kashiyama są ok i w dobrej cenie.
Krzyzak - 07-10-2009, 11:00

Owczar, czy mozesz podac link, gdzie sa kaszajamy do recznego tarczobebna do EAx? - bo ja te szczeki tylko jako oryginaly widzialem do tej pory...