[92-96]Lancer CB0 - centralny zamek i elektryczne szyby - padły!!
Anonymous - 12-08-2006, 16:49 Temat postu: centralny zamek i elektryczne szyby - padły!! Witajcie!
Dzisiaj padł centralny zamek i elektryczne sterowanie szybami w moim Lancerku. Właściwie to nie wiem czy padły jednocześnie, czy nie. Sprawdzałem bezpiecznik jest - ok. Co może być przyczyną???
Anonymous - 12-08-2006, 18:01
Czy masz może alarm z domykaniem szyb? Tutaj może być przyczyna. Wówczas obstawiałbym bezpiecznik zasilania głównego alarmu.
Anonymous - 12-08-2006, 18:06
Nie mam alarmu.
Przed chwilą byłem na krótkiej przejażdzce i ..... centralny (na kluczyk)o tworzył wszystkie drzwi podczas postoju na załączonym silniku i szyby też dało się otworzyć elektrycznie. Ale po ponownym zgaszeniu i załączeniu silnika nadal nie działają. Dziwne.
Anonymous - 12-08-2006, 18:37
Nie masz w ogóle alarmu czy masz alarm bez domykania elektrycznych szyb?
BUBU - 13-08-2006, 02:43
regis72 napisał/a: | Nie mam alarmu.
Przed chwilą byłem na krótkiej przejażdzce i ..... centralny (na kluczyk)o tworzył wszystkie drzwi podczas postoju na załączonym silniku i szyby też dało się otworzyć elektrycznie. Ale po ponownym zgaszeniu i załączeniu silnika nadal nie działają. Dziwne. |
Jaki to lancerek i który rocznik ?
Anonymous - 13-08-2006, 12:25
Mitsubishi Lancer GLXi poj. 1,3, rok 1995, silnik 4g13, nadwozie CB1A.
Jest centralny zamek na klucz, bez pilota i bez alarmu.
[ Dodano: 13-08-2006, 22:53 ]
No to dzisiaj zapaliła sie jeszcze kontrolka akumulatora - brak ładowania. Przy wolnych obrotach jest ok, ale jak zapalę światła to sie jarzy, a przy wzroście obrotów silnika to już świeci pełnym blaskiem. Cóż, trzeba bedzie odwiedzić warsztat i podłączyć do komputerka.
Mam nadzieję, że wtedy czegoś sie dowiem.
BUBU - 14-08-2006, 01:53
Z tego co pamiętam po lewej stronie kierownicy za puszką bezpieczników powinna być taka czarna skrzyneczka , sprawdź wszystkie jej podłączenia (jest odpowiedzialna za centralny itp.)
Pozdrowienia BUBU
Anonymous - 14-08-2006, 07:48
po 1. sterowanie szybami , drzwiami odbywa się przez podanie masy na odpowiedni kabelek sterownika ( faktycznie po lewej stronie za bezpiecznikami czyli niedaleko pedału sprzęgła)
z tego co widać grzieś przetarłeś kabel i ma zwarcie ( takie mam wrażenie)
po 2 . jeśli chodzi o świecenie ładowania aku to włąśnie może być to przyczyną (oby) w wersji gorszej to poleciała któraś z diód wzbudzenia jest ich 3. koszt niewielki wręcz groszowy ( bodajże fotki na stronie Krzyżaka)tyle że trzeba rozbebeszyć alternator dla laika jakieś 40 min a jest okazja sprawdzić w nim łożyska szczotki i przedewszystkim go wymyć żeby lepiej sobie oddychał
podsumowując przejrzyj dobrze wiązki lub to cojest w drzwiach ,w przejsciach do drzwi
Anonymous - 14-08-2006, 17:09
Niestety na komputer się nie dostałem, więc nadal niewiele wiem.
Jeszcze kilka zauważonych objawów.
- niedziałające otwieranie szyb zaczyna działać w momencie zwiekszenia obrotów silnika i w tej samej chwili odblokowują się drzwi (załącza sie centralny zamek).
- kontrolka ładowania akumulatora po przekręceniu kluczyka w stacyjce czasami świeci czasami nie, ale zawsze zapala się przy zapalonym silniku w momencie zwiększania poboru prądu (np. światła, radio+migacz)
- pomiar prądu na akumulatorze przy załączonym silniku 12,4V i spada niezależnie od obrotów silnika, przy zapalonych światłach 11,85V (czyli mało!!!)
Wymieniłem szczotki i objawy nadal takie same.
Sugerują mi wymienić regulator napięcia (koszt 95zł), ale jak to nie to, to załamka.
Hubeeert - 14-08-2006, 17:15
regis72 napisał/a: | Niestety na komputer się nie dostałem, więc nadal niewiele wiem.
Jeszcze kilka zauważonych objawów.
- niedziałające otwieranie szyb zaczyna działać w momencie zwiekszenia obrotów silnika i w tej samej chwili odblokowują się drzwi (załącza sie centralny zamek).
- kontrolka ładowania akumulatora po przekręceniu kluczyka w stacyjce czasami świeci czasami nie, ale zawsze zapala się przy zapalonym silniku w momencie zwiększania poboru prądu (np. światła, radio+migacz)
- pomiar prądu na akumulatorze przy załączonym silniku 12,4V i spada niezależnie od obrotów silnika, przy zapalonych światłach 11,85V (czyli mało!!!)
Wymieniłem szczotki i objawy nadal takie same.
Sugerują mi wymienić regulator napięcia (koszt 95zł), ale jak to nie to, to załamka.
|
Klasyczne objawy - za niskie napięcie - styczniki nie działają. Regulator napięcia - pewnie jedna z diód pękła albo pada. Napięcie zmierzone na to wskazuje.
Anonymous - 14-08-2006, 19:16
no to po problemie.
Niestety wstyd się przyznać:oops: , ale co mi tam.
Okazało się, że bazpiecznik odpowiedzialny za alternator w skrzynce przy akumulatorze był przepalony. Niestety z góry (przez szybkę) nie było widać. Dopiero zdjęcie szybki z góry i dokładne oględziny
Przyczyna: prawdopodobnie zwarcie przy alternatorze podczas wykręcania osłony kolektora wydechowego - (pomagier się nie przyznał się ).
Najważniejsze, że przyczyna jest znaleziona. Dziękuję wszystkim za okazane zainteresowanie i chęć pomocy.
|
|
|