To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Tuning - Czarne felgi

petrus - 17-07-2009, 00:01
Temat postu: Czarne felgi
cześć !

Mam pytanie:

Czy ktoś już malował swoje felgi na czarny ?
prosiłbym o zdjęcia
+ ew. porady czego unikać lub co stosować

Maluje już długi czas wiec nie jestem jakimś laikiem, ale z felgami nie miałem jeszcze do czynienia, zwłaszcza że przednie dostają po dupie od hamulców.

Rozmyślam też nad srebrnym rantem który bym wypolerował, pytanie tylko czy taką polerke można też polakierować?

Lepszy mat czy połysk ? :P

Dzięki z góry za odpowiedzi i zdjęcia

sorry jeśli taki temat-y już były, ale nie znalazłem konkretnie ze zdjęciami, a ja chciałbym zobaczyć jaki efekt byłby lepszy

Rafal_Szczecin - 17-07-2009, 05:59

petrus napisał/a:
Mitsubishi Galant 2,5 V6 175KM 99' kombi 17"

ja mam natomiast inne pytanie, kolego jakim cudem uzyskales te 175KM ? moze jakis wykresik ?

petrus - 17-07-2009, 10:03

Rafal_Szczecin napisał/a:
ja mam natomiast inne pytanie, kolego jakim cudem uzyskales te 175KM ? moze jakis wykresik ?

wykresik poniżej, sorry z góry że takie ciemne, ale coś mi skaner szfankuje :?

http://img189.imageshack..../lastscan2q.jpg

To jak z tymi kołami ????

Rafal_Szczecin - 17-07-2009, 10:21

z tego co wiem to dwie osoby malowaly felgi na czarno , jeden temat o samym aucie jak i malowaniu jest
tu :

http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0

drugi tu :

http://forum.mitsumaniaki...=33851&start=15

rowniez uzytkownik PAWELA, zmienial kolor felg, moze on cos podpowie .

i teraz pytanie co do wykresu, zmieniales cos w aucie, ze uzyskales taki wynik, czy to moze czysta seria ?

Hubeeert - 17-07-2009, 10:26

petrus vtech ma długą historię pokazywania klientom wykresu takiego jak klient chce miec ;-)
petrus - 17-07-2009, 10:30

Rafal_Szczecin napisał/a:
teraz pytanie co do wykresu, zmieniales cos w aucie, ze uzyskales taki wynik, czy to moze czysta seria ?

układ wydechowy, filtr i świece + inst. gazowa ze zmienionym komputerem i dobrym wyregulowaniem.
Teraz przy benzynie jest 175,5KM
A przy gazie 171,4KM

pawela - 17-07-2009, 12:57

petrus, malowałem na czarno felgi swoje, w drugim colcie też, kolegi Stein, kolegów z Honda Team, mazdaspeed i jeszcze kilka kompletów.

Zazwyczaj malowałem całe, w swoich zaklejałem rant, by została polerka.
3h oklejałem ranty max 3cm kawałkami taśmy malarskiej, matowienie papierem wodnym 400, czyszczenie i odtłuszczanie poszło już bez problemów. Na koniec Motip Wheel Spray Black, generalnie trudny do zdobycia, ale sprzedawca w 2 salonach powiedział, że to po prostu czarny akrylowy motip. Polecam go najbardziej, malowałem też grafitową montaną i szarą autocolor - motipem maluje się najlepiej, nie plami, świetnie pokrywa. Oczywiście malujemy warstwami, ja kładłem 3, pierwsze w odstępie kilkudziesięciu min, trzecią po kilku godz. Nie dawałem bezbarwnego, bo połysk i tak uzyskałem.

i efekt końcowy

i na aucie:

malowałem w styczniu czy lutym, do dziś trzyma się elegancko, na autach kolegów też

petrus - 17-07-2009, 22:44

pawela, dzięki wielkie !!
ann87 - 18-07-2009, 02:51

Do polerowanego aluminium jest specjalny lakier bezbarwny który ma zabezpieczyć przed utlenianiem i traceniem połysku do kupienia w sklepie z lakierami samochodowymi, 100ml +utwardzacz ci spokojnie wystarczy. Z tym rantem nie ma sensu się aż tak umęczać u mnie to średnio 10 cm kawałki szły i też było dobrze ale fakt chwile zabawy z tym jest.
lsp - 01-03-2011, 21:55

Fajny pomysł z tymi rantami, właśnie kumpel uznał że chce tak zrobić, ale chyba wymierzymy felgi i wytniemy ładne koła ploterem z folii powinno wyjść całkiem nieźle.
mkm - 04-03-2011, 01:07

lsp, powodzenia :roll:
Jakbyś odkleił maskowanie i rozłożył na płaskim to zobaczyłbyś, że nie są to "ładne koła", a kształt zależny od wzoru felgi, najczęściej coś w rodzaju "amebo-rozgwiazdy" :mrgreen: .
Miejsca przy oponie, przy obręczy, wentylu też nie zamaskujesz "ładnym kołem" :wink: