To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - [C51A 1.3] niepokojący dźwięk z silnika

rus_one - 17-07-2009, 14:45
Temat postu: [C51A 1.3] niepokojący dźwięk z silnika
przy wyższych obrotach (tak ponad 2500 obr) słychać z silnika dźwięk przypominający zurzytą pompę wspomagania albo rozsypane łożysko na alternatorze/ napinaczu rozrządu/ pompie wodnej. Jednak to żadne z powyższych, sprawdzone. rozrząd wymieniany, auto odpalane bez paska, wspomagania nie ma. Dźwięk słychać jakby z dołu silnika. Może to pompa oleju???? Nie mam już pomysłów, a wolałbym żeby mi się nie posypało coś w drodze. Dodam że kręcę silnik zawsze na wysokie obroty i przeszkadza mi też sam odgłos.

Ma ktoś pomysły co to może być?

Krzyzak - 19-07-2009, 14:01

mi kiedys cos brzeczalo - okazalo sie, ze sruba na wale sie odkrecila...
rus_one - 19-07-2009, 14:57

Jak wymienialem pasek rozrządu to była dokręcona jak trzeba... Ale sprawdzę.
Krzyzak - 19-07-2009, 19:58

moja tez tak byla dokrecona... przejezdzilem tak 3 lata
i nagle sru - nawet kupilem nowy zestaw rozrzadu, bo podejrzewalem napinacz (mial 45 tkm przejechane)...
dopiero jak srube na wale udalo mi sie reka odkrecic, to sie kapnalem co i jak

rus_one - 20-07-2009, 12:25

Rozumiem i sprawdzę dla pewności, ale była dokręcona tak że nie mogłem jej ruszyć wcale a brzęczało... Coś mi się zdaje że pompa oleju jest w stanie przedzawałowym. Przy następnej wymianie oleju chyba miskę zdejmę i pooglądam.
rafq - 31-08-2009, 22:20

Jeśli chodzi o rozrząd to mi w colcie kiedyś terkotał.... niestety jeszcze wtedy byłem zielony w tym temacie i przejeździłem tak ze 3 miesiące co zniszczyło wał oraz koło pasowe.

Brzęczenie może być spowodowane brakiem śruby na którymś stelażu podtrzymującym osprzęt, u mnie w VW musiałem zdejmować stelaż podtrzymujący sprężarkę klimy, po złożeniu okazało się że jeden z dwóch gwintów powiedział dobranoc i śruba wypadła, efekt był taki że cały stelaż trzymał się na 1 śrubie i strasznie brzęczało.

Mateusz071 - 01-09-2009, 20:48

uszczelka kolektora wydechowego lub złącze elastyczne na wydechu...

[ Dodano: 01-09-2009, 20:49 ]
jest niedaleko miski i jak jest nieszczelny to jak dajesz w pendzel; to wibruje i bzyka se

rus_one - 03-09-2009, 15:13

To nie to... Łącznik wymieniony dopiero co uszczelki też. Na zewnątrz silnika nie mam nic luźnego. Okaże się po obejżeniu pompy olejowej. Jak to nie będzie ona, to już kompletnie skończą mi się pomysły...
Pexu - 03-09-2009, 15:17

U mnie brzęczała osłona silnika (?). Narastał dźwięk wraz z rosnącymi obrotami.
Może to własnie to?

rus_one - 03-09-2009, 19:02

rus_one napisał/a:
Na zewnątrz silnika nie mam nic luźnego

Obejżane z 10 razy. Wszystko opukane, poszarpane, podokręcane itp. Dźwięk jest z samego silnika. Coś jak wykończona rolka od rozrządu. Narazie nie szukam dalej. Zobaczę po oględzinach pompy olejowej.