To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A 2.0] Nie działa obrotomierz! ! O co chodzi?

Aleksander - 18-07-2009, 12:25
Temat postu: [EA2A 2.0] Nie działa obrotomierz! ! O co chodzi?
W moim Galancie EA2A nie działa obrotomierz. Dlaczego tak moze byc? Jaka jest tego przyczyna? Czy ktos z Was mial cos takiego??
jkrzysztof80 - 18-07-2009, 13:51

A kiedy przestał ci działać? Rozkręcałeś zegary może? Czy kupiłeś takiego?
KaWu - 19-07-2009, 07:44

Czy jest zaleznosc temperaturowa :?: Jak cieplo na dworze w aucie-to nie dziala a jak chlodno to jest ok :?:
Opisz cos wiecej bo nie wiadomo czy tak kupiles auto / zegary czy bylo dobrze a nie jest...

Owczar - 20-07-2009, 10:47

Tutaj masz troszkę: http://forum.mitsumaniaki...ght=obrotomierz )Post PLPyntona)

Obrotomierz pobiera sygnały z z czujnika położenia wału. U Ciebie są dwa, czujnik położenia wału i wałka rozrządu. Czy nie zapala Ci się przypadkiem check engine etc?

Aleksander - 20-07-2009, 23:52

Witam was! nie moglem odpisac.. a wiec tak: obrotomierz nie dziala juz od zakupu! myslalem,ze bedzie to drobnostka,ale jesli tu nie znajde rozwiazania,to juz sie zrobi problem. Do czasu nie przeszkadzalo,ale w koncu czas sie za to zabrac! Caly licznik dziala,predkosciomierz tez,wszystkie kontrolki sie zapalaja, paliwa UBYWA :( :D :D , nie mam pojecia co to moze byc. nie znam sie na tym...
Anonymous - 21-07-2009, 00:03

wlasnie tam nie dopisalem w tym poscie, moze byc tez masa lub np napiecie czy brak sygnalu lub tez zepsuty obrotomierz. mozna go sprawdzic po wyjeciu licznikow wpinajacc sie na srubeczki ktore go zalilaja (12V, beegun GND jest oznaczony nadrukiem obok srubki) biegun SI wyzwalasz najlatwiej szybkim dotykaniem masy z tego co pamietam.
Owczar - 21-07-2009, 10:08

Masę u siebie też sprawdzałem. U mnie winowajcą był czujnik położenia wału.
zbir - 07-10-2010, 12:29

KaWu napisał/a:
Czy jest zaleznosc temperaturowa :?: Jak cieplo na dworze w aucie-to nie dziala a jak chlodno to jest ok :?:

odkopie wątek bo u mnie właśnie jest zależność temperaturowa ale odwrotnie - tzn. jak jest zimno (poniżej 5 stopni) to obrotomierz zacina się. Jak jest jeszcze zimniej to wogóle nie działa.

Jak sie kabina nagrzeje to zaczyna dzialać dobrze.

czy na tej podstawie można okreslic co jest uszkodzone?

Owczar - 07-10-2010, 12:37

zbir, to znaczy, że problem tkwi w samym obrotomierzu. On ma specjalnie wprowadzony opór, aby wskazówka płynnie opadała. Ktoś opisywał na forum sposób naprawy. Ja bym rozkręcił licznik i sprawdził mechanizm, ew wpuścił jakąś substancję, która zmniejszy opór.
GAL - 29-01-2012, 15:33

U mnie również nie działa obrotomierz, nie mam pewności co do wskaźnikiea paliwa.
Trochę o moim kłopocie jest http://forum.mitsumaniaki...=28238&start=15
ale nie do końca pasuje do tematu i nie ma rozwinięcia ( mam nadzieję, że nie zostanę pokarany za mój problem w 2 tematach ).

Proszę o pomoc bo gal jedzie tylko na PB a cena...... :evil:

Dread87 - 29-01-2012, 16:32

Pociesze Cię, że cena PB jest i tak niższa od ON;)
swinks_UK - 29-01-2012, 21:38

Jak masz w ogóle martwy obrotomierz to wielce prawdopodobne że padł ci tzw. IFS (ignition failure sensor), on podaje sygnał do obrotomierza.
Zdarza się w Galantach V6.

Bartek - 30-01-2012, 07:49

swinks_UK, w sohcu nie ma IFS'a ;) - sygnał tacho brany jest z aparatu zapłonowego
GAL - 30-01-2012, 08:39

Bartek napisał/a:
swinks_UK, w sohcu nie ma IFS'a ;) - sygnał tacho brany jest z aparatu zapłonowego

A gdzie jest w EA aparat zapłonowy? i jeśli już to co padło?

Bartek - 30-01-2012, 08:44

yy w 2.0 nie ma ;) - jest czujnik położenia wału pod rozrządem i wałka rozrządu na końcu wałka rozrządu.... popatrzę na schemacie dziś wieczorem skąd brany jest sygnał tacho