Eclipse - Techniczne - Klima w 1G
noangels - 18-07-2009, 17:17 Temat postu: Klima w 1G Witam,
Mam problem z klima przy nawiewie na nogi, leci mi woda na nogi? Miał ktos taki problem i gdzie szukać przyczyny. Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc.
Pozdrawiam
Janosik - 21-07-2009, 00:38
Witam.
Chciałbym nabić klimatyzację w swoim autku , a gościu z warsztatu mi powiedział że legalnie mi nigdzie nie nabiją , a nielegalnie nabije mi to ktos kto zajmuje sie serwisem chłodziarek.
Qrde o co tu kaman normalnie
zenek_bb - 21-07-2009, 01:04
albo coś jest nietak ze skraplaczem który ma zbierac wode otrzymaną ze schłodzenia powietrza albo woda z zewnątrz jakoś bezprawnie dostała się do układu nawiewu, tak czy tak konczy sie rozebraniem deski rozdzielczej i dostaniu sie do układu nagrzewnicy/klimatyzacji ;/ bardzo dużo roboty ;/
co do nabijania, jeszcze nienabijałem ale z tego co wiem chodzi o freon który jest używany w układzie klimy, teraz ze względów ekologicznych niemożna uzywac tego gazu w samochodach w klimatyzacji, albo napełniac po znajomościach/wysokiej cenie albo dać przerobic instalacje klimy na nowy gaz (słyszałem że to się robi)... kosztowne ale potym napełnianie jest tansze o połowę (podobno z 200 na 100zł) ale niestety nowy gaz jest mniej wydajny i troche słabiej chłodzi, ale podobno wystarczy i działa jak normalna klima.
Janosik - 21-07-2009, 10:19
Dzięki wielkie ziomuś , coś wykombinuje.
Kosti - 21-07-2009, 17:43
1. wewnetarz pod deska jest parownik sprawdz odplyw przedewszystkim taka rurka mogla ci spac lub sie zapachac
2. co do nabicia 2 opcje sa;p przerobienie na nowy czynnik r134a co jest najbezpieczniejsze jesli chodzi o pozniejsza ekslpoatacje ....
- opcja druga to napelnienie kilimy na zywca nowym czynnikiem ale moze byc tak ze pojezdzisz z miesiac i ucieknie a moze byc tak ze potrzyma z rok jak masz jakeis pytania to wal na GG jezeli chodzi o klimy to postaram sie pomoc jako iz sam pracuje od paru lat w tym bussinesie
ps. Zenek skraplacz niema nic do tego...
napelnienie nowym gazem za 100zl tez niesadze od 150-200 zazwyczaj...
nowy czynnik chlodzacy wcale gorzej niechlodzi
nieprowadzaj chlopaka w blad:p
zenek_bb - 21-07-2009, 23:10
przepraszam bardzo ale opierałem swoje poglądy namechaniku i tym co słyszałem o eclipse i przyznaję pomyliłem się najprawdopodobniej, ale te 100 zł jest na bank bo kumpel napełniał w 2g i twierdzi że stary gaz lepiej chłodził, może coś popie..rniczył ;p
Kosti - 25-07-2009, 14:43
nie no bankowo sie pomylil ;p mogl dobic klimatyzacjie bo mowie od podstaw napelnienie we wrocku jest od 150 - 200 wiec watpie zeby ktos walnol cenke 100 zl
HouseM - 29-07-2009, 14:45
Woda Cieknie Ci po nogach bo najprawdopodobniej masz zatkany odpływ z pod skraplacza. Rozwiązaniem jest wejść pod auto i przepchać rurkę odprowadzającą przy pomocy np twardego drutu. Co do różnicy czynników chłodzących to r 134a osiąga ciut niższą temperaturę podczas rozprężania. Ale różnica jest znikoma. Kwestia nie mieszalności r12 z r134a wynika z tego ,że mają w sobie inny olej smarujący sprężarkę. Zastąpienie starego czynnika nowym bez odpowiedniej modyfikacji kończy się zatarciem sprężarki i / lub uszkodzeniem elementów uszczelniających cały układ.
Co do ceny. 100zł 200zł 50zł itd.. Bo w większości przypadków płacisz za ilość czynnika ,który Ci uzupełnili.
zenek_bb - 05-08-2009, 20:46
a ile by kosztowało uszczelnienie i nabicie tym r134 w mojej klimie? tez mam 1g ale chodzi klima, znaczy jak kupilem pół roku temu to chodziła, lekko chłodziła i osuszała mi szyby w zimie, ale teraz w lecie nic nie daje i chciałbym żeby mi ktoś z tym zrobił bo ja sie na klimach jeszcze niestety nie znam, moge przygotowac auto jak trzeba (demontaż deski rozdzielczej itp) ile by to kosztowało i kto zna jakis zakład do 150km od bielska białej?
Nikoś - 08-08-2009, 08:13
Mi mechanik za nabicie klimy razem ze sprawdzeniem szczelności zaspiewał 170zł tylko że freonem bo żeby nabić ją tym nowym gazem trzeba by było ją przerobić.
|
|
|