Carisma - Ogólne - [Cari 1.9DI-D] Cicha praca silnika :)
Tomashi - 21-07-2009, 12:25 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Cicha praca silnika :) Wstawiam taki wątek, bo ciekawi mnie sprawa:
dlaczego silnik DI-D w Carismie (w mojej, i pewnie w innych też) pracuje tak cicho w porównaniu do innych diesli?
Porównywaliśmy z Audi A4 1998, Oplem Vectrą 2000, Fordem Focusem 2003.
Silniki oczywiście na biegu jałowym, na postoju.
Nie ukrywam, że pękam z dumy i mi się podoba, ale czy jest to efektem Common rail, innej budowy czy jak?
Dodam, że wszystkie silniki rozgrzne, przebiegi ok. 150 tys (Vectra ponad 200tys).
gulgulq - 21-07-2009, 12:54
pewnie ta pokrywa z logo MItsubishi tłumi
pawelsonx - 21-07-2009, 14:43
http://pl.wikipedia.org/wiki/Common_rail
Tomashi - 21-07-2009, 15:32
Tak, faktycznie:
Cytat: | Silniki common rail charakteryzują się:
* lepszym spalaniem paliwa,
* wysoką sprawnością termodynamiczną,
* mniejszym wydzielaniem ciepła,
* mniejszym hałasem,
* mniejszą emisją spalin
* łatwością uzyskania wysokich parametrów użytkowych (moc, moment obrotowy).
|
Anonymous - 21-07-2009, 21:36
silniki z common railem faktycznie sa cichsze od tradycyjnych diesli, ale czemu DI-D jest az tak cichy (moze za cichy) tego nie wiem, ale napewno jestem z tego faktu zadowolony , kiedys porownywalem Cari do Mondeo 2003 rok 2.0 TDCI i Ford byl sporo glosniejszy na biegu jalowym, a w porownaniu do TDI... z drugiej strony francuskie diesle pracuja tak aksamitnie, jednak francuzi potrafia zrobic cos dobrego, ja zauwazylem inna rzecz, moja Cari nigdy nie zadymi ani na czarno ani na zaden inny kolor, czy to silnik zimny tuz po odpaleniu czy rozgrzany i mocno mu wdepne, czy w miejscu na jalowym depne do podlogi nie dymi co tez mnie bardzo cieszy
JCH - 21-07-2009, 22:01
Nie cieszcie się tak. Przechodziłem kiedyś koło Toyoty Corolli - że to był diesel upewniło mnie dopiero D4D na "burcie".
Anonymous - 22-07-2009, 00:47
Ciekawa dyskusja
Mnie dźwięk DID-a podoba się na wolnych obrotach, ale najfajniejsze jest to, że po wejściu na obroty podczas jazdy w ogóle nie słychać, że pod maską jest diesel. Znajomi, którzy ze mną jechali zawsze są zaskoczeni bo wydaje im się, że jak diesel to będzie jak w Ikarusie, a tu niespodzianka - pełna kulturka
gulgulq - 22-07-2009, 06:41
moze faktycznie , człowiek przyzwyczajony to nie zwraca uwagi
ale kiedyś na zlocie jechałem z pewnym klubowiczem i też coś takiego mruknoł że pracuje jak nie diesel
Anonymous - 22-07-2009, 11:27
JCH prawda D4D tez sa bardzo ciche, kiedys moj kolega mnie podwozil a mial avensis 2005r z D4D, ze to diesel zorientowalem sie dopiero gdy spojrzalem na obrotomierz
|
|
|