To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z kontrolką poziomu oleju

seir - 23-07-2009, 18:18
Temat postu: [EAxx] Problem z kontrolką poziomu oleju
Witam,
Mam problem z kontrolką poziomu oleju (pomarańczowa). Chodzi o tą kontrolkę (mogę się mylić co do przeznaczenia jej):

Poziom oczywiście jest dobry, więc problem jest w czymś innym.

Usterka pojawiła się po tym jak przejeżdżałem przez zalany tunel. Inne auta przejeżdżały więc i ja się odważyłem (było ok. 10-20 cm wody w najgłębszym miejscu). Po tym przejeździe zapaliła mi się na moment kontrolka. Zatrzymałem się, obejrzałem wszystko i było ok. Przy odpaleniu już się nie pojawiało. Teraz kontrolka pojawia się jak odpalam auto po długim postoju. Włącza się po ok 30-60 sec. od odpalenia silnika i gaśnie po ok. 5 minutach jazdy. Chciałbym się pozbyć tej usterki, bo trochę mnie ona niepokoi...

Kmer - 23-07-2009, 19:21

Mateusz sprawdz jak wyglada czujnik poziomu oleju,znajduje sie o ile dobrze pamietam po prawej stronie misy olejowej,mozliwe ze w wtyczce masz wode i robi zwarcie,
fish - 19-08-2009, 20:08
Temat postu: [EA2A/W 2.0] Problem z kotrolką poziomu oleju
Kilka razy zapalila się na kilka sekund w czasie jazy pomarańczowa kontrolka oleju, Zawsze jechałem około 80 km/godz. Świeciła śię około 5 sekund. Pierwszy raz zdarzyło się to przed miesiącem dwa razy. Wymieniłem czujnik ciśnienia oleju , bo mechanik podejrzewał że to on nawala , ale dziś znowu mrugnęła. Czy ktoś może wie cosię dzieje ?
seir - 19-08-2009, 20:54

Mam to samo. Pierwszy raz pojawiło się po wodowaniu auta w zalanym tunelu i teraz na zimnym silniku mi się pojawia, a potem gaśnie. Czasem się jeszcze zapali.

Oczywiście poziom oleju mam OK...

Marti - 19-08-2009, 21:21

seir napisał/a:
Pierwszy raz pojawiło się po wodowaniu auta w zalanym tunelu

Czujnik poziomu oleju jest w misie olejowej dość nisko więc jak go zalałeś i zwarł do zapaliła Ci się kontrolka. Proponuję sprawdzić stan oleju, a to że zapala się i gaśnie jest spowodowane przechyłami auta podczas ruszania i chamowania, poprostu stan jest na granicy poziomu zalecanego.

Jest też szansa że sam czunik uległ uszkodzeniu i świruje więc pozostaje wymiana.

fish - 20-08-2009, 06:12

Ale ja mam wysoki poziom oleju , a kontrolka zapala się w czasie normalnej spokojnej jazdy i nie zalałem silnika ,

[ Dodano: 20-08-2009, 06:14 ]
.... i jeszcze wymienilem czujnik i dalej to samo...wprawdzie dopiero po miesiącu

Owczar - 20-08-2009, 10:51

fish, bo Ty wymieniłeś czujnik ciśnienia oleju, a czujnik poziomu oleju to pływak w misce olejowej. Widać coś z nim nie tak, albo coś w kostce zwiera.
Koyocik - 20-08-2009, 11:00

Pooglądaj miskę, czy nie jest pognieciona z boków, może mieć wpływ.
fish - 20-08-2009, 21:30

Dziękuję za rady . Tego że wymieniłem nie ten co trzeba czujnik , to domyśliłem się gdy poczytałem Forum. Tak mi poradził mechanik , a ja nie wiedziałem która kontrolka jest od czego. Pozdrawiam
Kmer - 20-08-2009, 23:03

fish, czerwona jest od ciśnienia oleju,a pomarańczowa od poziomu. :D :D :D
tomix - 14-07-2011, 18:30

Podpowiedzcie jak sprawdzić czy poprawnie działa wymontowany z miski czujnik poziomu oleju
fj_mike - 14-07-2011, 20:24

tomix, manual dział 12, strona 6

tomix - 15-07-2011, 13:36

Dzięki za odpowiedż.
Nie mam miernika,jest może jakiś inny sposób na sprawdzenie?
Podłączałem żarówkę zamykając obwód pinami z czujnika.Żaróweczka zawsze świeci bez względu na położenie pływaczka.Myślałem,że może jego skrajne położenia zamykają,bądż otwierają obwód,powodując tym włączanie lub wyłączanie kontrolki.
Nie znam zasady działania tego czujnika