To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - ozonowanie wnetrza

rosomak1983 - 23-07-2009, 19:38
Temat postu: ozonowanie wnetrza
Witajcie!!! Mam mozliwosc darmowego ozonowania wnetrza czy jakos tak. Nie mam zadnego syfu w środku ani nic grzybów też :P Wnetrze zadbane. I teraz pytanie skorzystać z tego ??? Czy moze mi to uszkodzic tapicerki czy cos. Chcialem to zrobić z ogolnej dbałosci... no i w koncu za darmo. Tylko czy to moze zaszkodzic????
POZDRO

londolut - 23-07-2009, 19:41

Ozonowanie neutralizuje wszelkie bakterie, grzybki, roztocza, zapachy itp. Nie uszkadza niczego bo to taki sam gaz jak tlen czy "dwupierdzian kapustny" ;)
Anonymous - 23-07-2009, 20:10

... i ma sens jesli ktos ma klime
Matejko - 23-07-2009, 20:25

arturro napisał/a:
... i ma sens jesli ktos ma klime

i tu sie nie zgodze, bo ozonowanie neutralizuje rowniez zapach wilgoci, dymu papierosowego lub innych zapachow
u siebie zrobilem w obu autach, ale w volvo mimo wszystko parownik zapsikalem odgrzybiaczem przez brak filtra pylkowego,
jak masz za darmo to czemu nie skorzystac
i nie wiem skad wziales te watpliwosci zeby Ci mialo cos z tapicerka zrobic, no bo jak ??

BigTomala - 23-07-2009, 20:33

EDIT
Anonymous - 23-07-2009, 20:44

Matejko napisał/a:
i tu sie nie zgodze, bo ozonowanie neutralizuje rowniez zapach wilgoci, dymu papierosowego lub innych zapachow

a ja polecam odkurzacz, czestszy prysznic i mniej jedzenia powodujacego wzdecia :D

Matejko - 23-07-2009, 21:56

arturro napisał/a:
a ja polecam odkurzacz, czestszy prysznic i mniej jedzenia powodujacego wzdecia :D

nie kazdy tak traktuje auto :twisted:
ogolnie tez sporo poczytalem przed zrobieniem ozonowania i jest to skuteczne, bo moj starski majac problemy z plucami - przy brudnej klimie momentalnie ma kaszel, po ozonowaniu moze jezdzic z klima i nic mu nie jest :)

[ Dodano: 23-07-2009, 21:56 ]
arturro napisał/a:

nie kazdy tak traktuje auto :twisted:
ogolnie tez sporo poczytalem przed zrobieniem ozonowania i jest to skuteczne, bo moj starski majac problemy z plucami - przy brudnej klimie momentalnie ma kaszel, po ozonowaniu moze jezdzic z klima i nic mu nie jest, a to dla mnie najwazniejsze :)

Anonymous - 23-07-2009, 22:15

Matejko napisał/a:
przy brudnej klimie momentalnie ma kaszel, po ozonowaniu moze jezdzic z klima i nic mu nie jest :)

ja rowniez ozonu uzywalem do zabica syfu w klimie

jacek11 - 23-07-2009, 23:04

A czy możecie rozszerzyć troszkę temat,o instrukcje jak to robić?
Ewentualnie jakie koszta,i gdzie to można dostać.
Temat przyda się niewątpliwie :)

mlun - 23-07-2009, 23:11

Samemu się tego nie da zrobić(no chyba że masz do tego specjalne urządzenie ale tanie nie jest:P).
Robi się to w zakładach serwisujących klimę koszt od 50-120zł(takie ceny znalazłem szukając po serwisach klimy).

rosomak1983 - 24-07-2009, 01:09

No jak działa ozon i co to jest to wiem doskonale tylko takie rodniki tlenowe sa bardzo reaktywne i obawiałem sie np czy np nie wypłowieje wnętrze albop coś
No ale skoro juz ktos robił i było OK to sie skusze choc w aucie mi tam nie śmierdzi :P :lol:

stanik - 28-07-2009, 13:07

mi jak jeszcze miałem Carisme i oddałem ją do warsztatu u siebie na spory serwis, koles podczas odbioru wstawił mi do auta takie cos:

http://moto.allegro.pl/it...ch_faktura.html

Tak jak jest w instrukcji, wstawil na srodek kabiny, odpalil i zamknal wnetrze na 15 minut a potem wietrzenie.

Efekt w tym kilkuletnim wnetrzu byl rewelacyjny. Niby we wnetrzu nie bylo palone, autko regularnie sprzatane i czyszczone a jednak po zastsosowaniu tego zapach we wnetrzyu byl bardzo "neutralny" i taki fajny :)
Także jak ktoś ma kilkuletnie autko to polecam.

Matejko - 28-07-2009, 23:02

stanik napisał/a:
, koles podczas odbioru wstawił mi do auta takie cos:

to ma sens tylko gdy masz klime to zrobic wlasnie po czyszczeniu bo tak to efekt bedzie krotkotrwaly