Space Gear Techniczne - Drgania kierownicy
perna - 23-07-2009, 22:09 Temat postu: Drgania kierownicy W moim Space Gear drobne wibracje kierownicy pojawiają się przy szybkości 80-90km/h przy szybkości około 110km/h zanikają aby zmienić się w silniejsze drgania przy szybkości 120,130km/h. Przy szybkości 140km/h drgania ustają. W tym czasie przerobiłem czterech wulkanizatorów felgi aluminiowe, a także komplet stalowych z nowymi, oponami (na starych oponach był podobny efekt. Samodzielnie także przerzucałem koła z przodu na tył.
Koszta zaczynają rosnąc a nie widać żadnego efektu
Proszę o pomoc.
cns80 - 24-07-2009, 08:01
Piasty mogą dać taki efekt. Albo gdy np. tarcza na piaście ma bicie. Mierząc bicie samej tarczy może być OK, ale mierząc razem z piastą potrafi nieźle zaskoczyć
Owczar - 24-07-2009, 12:15
perna, czy delikatne wciśnięcie hamulca powoduje zwiększenie drgań? Czy masz problemy z biciem podczas hamowania?
Te pytania napisałem by wykluczyć udział hamulców... ale w Twoim przypadku wygląda mi to na drgania powodowane przez półoś/półosie. Typowy przykład. Możliwe że przeguby zewnętrzne są zużyte lub taka guma na półosi się przesunęła powodując jej drgania.
Taki sam problem spędzał mojemu bratu sen z powiek Zmieniał opony, koła, wymienił tarcze, a nawet amorki, a przyczyną okazała się niepozorna guma która ze starości się rozpadła...
slay - 13-11-2011, 21:42 Temat postu: Re: Drgania kierownicy
perna napisał/a: | W moim Space Gear drobne wibracje kierownicy pojawiają się przy szybkości 80-90km/h przy szybkości około 110km/h zanikają aby zmienić się w silniejsze drgania przy szybkości 120,130km/h. Przy szybkości 140km/h drgania ustają. W tym czasie przerobiłem czterech wulkanizatorów felgi aluminiowe, a także komplet stalowych z nowymi, oponami (na starych oponach był podobny efekt. Samodzielnie także przerzucałem koła z przodu na tył.
Koszta zaczynają rosnąc a nie widać żadnego efektu
Proszę o pomoc. |
-------------------------------------------------------------------------------
też mam podobny problem
przy chamowaniu też bije
mechanicy nic nie znaleźli !!!!
|
|
|