To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - Sonda lambda do Galanta 2.0

areksz121 - 24-07-2009, 18:19
Temat postu: Sonda lambda do Galanta 2.0
Witam, oststnio przy wymianie oleju w silniczku mojego miśka zauważyłem że są oberwane przewody przy sondzie lamda...nie wiem ale myślę że to jest powodem ostatnio dużego spalania gazu jak i benzyny...dodam jeszcze, że na wylocie wydechu pojawił się czarny nalot z sadzy.

Byłem z ciekawości zapytać o nową lambdę w sklepie i jako tako są łatwo dostępne uniwersalne lambdy.

Moje pytanie:
Czy jest jakaś znaczna różnica pomiędzy lambdą uniwersalną a dedykowaną do konkretnego auta? Pasuje mi ją założyć bo jestem umówiony na regulację gazu na poniedziałek, więc chcę żeby wszystko było ok.

Pozdrawiam

Anonymous - 27-07-2009, 20:28

Chyba większość kierowców wstawia uniwersalne sondy. Trzeba tylko znać liczbę przewodów orginalnej sondy lambda. Oczywiście bez przewody od instalacji gazowej, jeśli taka jest zainstalowana. W przypadku NGK jest instrukcja podpowiadająca mechanikowi, jak połączyć wszystkie kable, mimo różnych kolorów. Pozdrawiam.
luki_84 - 27-07-2009, 21:44

Musisz znać zakres napięcia jakie podaje sonda np. 0-1V, 0-5V. Ważna też jest ilość kabli, 4 mam w 1,8 i tak 2 są do sygnału i 2 do podgrzania sondy-żeby szybciej zaczęła prawidłowo pracować. :mrgreen: