To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Wyruszam w drogę

Anonymous - 15-08-2006, 18:16
Temat postu: Wyruszam w drogę
Witam.
Wlasnie siedze i zastanawiam sie nad trasa Suwalki - Leba. Wstepnie zamierzam jechac przez:
Suwalki>Olecko>Gizycko>Ketrzyn>Lidzbark Warm.>Orneta>Frombork>Elblag>trasa nr 7>Zukowo>Kartuzy>Lebork>Leba
Zastanawiams ie co mnie moze czekac po drodze, tj gdzie stoi czesto policja , gdzie sa fotoradary, a rowniez gdzie sa ciekawe miejsca do zwiedzania wokol wyzej wymienionej trasy.CZesc z was mieszka zapewne w okolicy i zna tamtejsze tereny. Z gory bardzo dziekuje.
PS.Interesuje mnie bardziej cos ciekawego w okolicy Ornety i dalej, blizsze tereny znam :wink:
Pozdrawiam

Anonymous - 15-08-2006, 18:43

Szykuj się na dłuuugą jazdę. Bardzo podobną trasę zrobiłem rok temu i zajęlo mi to 11 godzin. :? Szczególnie ciężko może być do Elbląga. Wąskie, kręte i potwornie dziurawe drogi (pogiąłem felgi, a dobiłem jadąc do Rekownicy ;) ), mnóstwo kolein, mnóstwo zawalidróg, których ciężko wyprzedzić (wąsko, kręto, ruch z przeciwka). Za Żukowem uważaj na jelenie. ;) Na szczęście w razie czego masz zmiennika za kółkiem. :)
Hubeeert - 15-08-2006, 19:21

Kup CB Radio.
Krzyzak - 15-08-2006, 19:44

W Elblągu zjedź na Malbork (zamiast łukiem w lewo na 7-ką, to prosto do centrum). Raz, że zobaczysz Malbork, a dwa że ominiesz korek Elbląg-Nowy Dwór (objazd po betonowych płytach i wioskach). Potem do Gdańska 1-ką i przed Gdańskiem na obwodnicę - bo centrum to koszmar teraz.
JCH - 15-08-2006, 20:04

Jeśli mogę doradzić porę wyjazdu to ....
Kiedyś siadałem do auta praktycznie bez znaczenia kiedy - po całym dniu pracy, pakowaniu się jechałem na noc i nie było problemu. Od jakiegoś czasu, hm .... latka lecą ;) wyjeżdżałem wieczorem (jak zwykle) i niestety w nocy przychodził kryzys.
Teraz spróbowałem przespać się przed wyjazdem i planowo mieliśmy wstać o północy i wyjechać ok. 1:00. Niestety zaspałem :shock: wstałem o 1:30 i wyjechaliśmy gdzieś ok. 2:30. Efekt :arrow: zero kryzysów, ostry wzrok i bezstresowa jazda.
Jednym słowem rozsądnie zaplanuj sobie czas jazdy tak, aby uniknąć korków w kluczowych miejscach. Ja w wyniku tego zaspania niestety załapałem się na kilka korków.

akbi - 15-08-2006, 20:57

Zdecydowanie polecam miasto Krzyzaka – czyli Malbork, a później Gdańsk, dalej to chyba nic ciekawego turystycznie już nie ma.
Pyzatym lepiej Ci będzie śmignąć nie na Kartuzy, a w Gdańsku zjechać na obwodnice Trójmiasta – dalej masz cały czas dwupasmówkę aż do Wejherowa, a przez Kartuzy to dalej nieciekawa droga.

Anonymous - 16-08-2006, 07:06

Dzieki za odpowiedzi.Malbork znam juz :wink: Moze sie skusze w drodze powrotnej.
Anonymous - 16-08-2006, 09:03

Witam Wszystkich,

Ja też w najblizszy piątek zamierzam wybrać się w drogę nad nasze piekne morze :D
Trasa Warszawa - Sopot. Jak pewnie wszyscy wiedzą droga między Elblągiem a Gdańskiem jest przechlapana. Dlatego też zwracam się do Was z pytaniem czy macie pomysł jak najlepiej dojechać do Z Warszawy do Sopotu? Myślałem o drodze przez Malbork, ale słyszałem, że między drogą Gdańską i Malborkiem też są jakieś roboty, a potem między Malborkiem a Pruszczem Gdańskim też nie jest dobrze. Tak, więc będę wdzięczy za wszelkie pomysły jak najlepiej jechać :D Nie wiem jak Wy, ale ja czasami wolę nadłożyć parę kilometrów żeby tylko nie stać w jakiś idiotycznych korkach.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam
tmi

Krzyzak - 17-08-2006, 11:10

Z Elbląga do Malborka nie ma robót (zresztą - pojutrze znów jadę, więc się przekonam). Dodatkowo część drogi 22 (ta dalej od Elbląga) jest wyremontowana i się płynie aż prawie do Tczewa, gdzie fragment berlinki jest kiepski, ale luźny. Skręcasz na Tczew i 1-ką aż do Pruszcza dojeżdżasz bez problemów - nie widziałem żadnych robót. Potem obwodnica, to już poezja - taka namiastka autostrady. 7-kę Elbląg - Nowy Dwór szybciej zrobisz objazdem przez Malbork, mimo 2x tylu kilometrów.
akbi - 20-08-2006, 20:20

W ostatnich dwóch dniach jechałem tamtędy 3 razy i jechałem i przez Malbork i standardowo „7”-demką.
Wnioski moje są takie:
Przez Malbork nadrabiamy 30 km – ale jak pojedziesz w sobotę w dzień to od Tczewa masz teraz duże szanse na spore korki aż do Pruszcza.
Jadąc „7” nadrobisz 11km bo są objazdy – niestety takimi drogami, że można trafić na kombajn i jest ciężko z wyprzedzaniem na bardzo wąskich drogach.

Proponuje jechać wieczorem lub w nocy i jednak drogą „7” i tym objazdem z Elbląga do Nowego Dworu

Anonymous - 20-08-2006, 20:50

mam wlasnie zamiar wyruszac bardzo wczesnym rankiem.Objazdy drogami polnymi raczej nie wchodza w gre bo nie mam zamiaru zawisnac gdzies miskiem
akbi - 20-08-2006, 21:11

To nie są polne drogi :mrgreen: ale ... nie za szerokie