To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Problem z klimatyzacją

szkuter - 25-07-2009, 17:40
Temat postu: [Cari 1.9TD] Problem z klimatyzacją
Witam wszystkich mitsumaniaków. Mam problem z klimatyzacją w mojej cari 1,9 TD. Po napełnieniu czynnikiem chłodzącym po około 3 tygodniach układ jest pusty. Kilku krotnie napełniałem klimatyzację i mimo, że układ był sprawdzany na szczelność nic w komorze silnika nie wykryto. Jeden z mechaników stwierdził, że nieszczelność musi być gdzieś we wnętrzu samochodu. Gdzie można szukać nieszczelności i jak to sprawdzić szybko i tanio.
Damian79 - 25-07-2009, 21:05

Mam podobny problem z tym że u mnie filtr gazu był spawany i mimo ze niby wszystko ok to nadal przepuszcza i jest do wymiany(ktoś chciał zaoszczędzić). Często ten filtr pod opaską koroduje i przepuszcza a tego nie sprawdzają tylko gniazda te gdzie wchodza przewody
kielurkk - 26-07-2009, 10:12

szkuter napisał/a:
Gdzie można szukać nieszczelności i jak to sprawdzić szybko i tanio.

skoro w komorze silnika masz wszystko szczelne to może na wymienniku coś "przepuszcza"?
Wymiennik masz za schowkiem tam gdzie filtr (lub bez filtru zależy od wersji) kabinowy. Musisz zdemontować schowek i wszystko będziesz maił na wierchu wtedy tester szczelności np w sprayu i obserwuj czy bańki nie "lecą" ewentualnie woda z mydłem :)